Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 5. 2018,
0.34

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Winnipeg Jets Vegas Golden Knights liga NHL

Ponedeljek, 21. 5. 2018, 0.34

5 let, 11 mesecev

Liga NHL, konferenčni finale, zahod, 20. maj

Izjemna zgodba: pred enim letom še niso obstajali, zdaj v finalu NHL!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Vegas Golden Knights | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hokejisti novinca v ligi NHL Vegas Golden Knights, so si z zmago (2:1) na gostovanju pri Winnipeg Jets priborili nastop v velikem finalu najkakovostnejše hokejske lige na svetu (v seriji so zmagali s 4:1) in postali prvaki zahodne konference. Zlati vitezi so šele tretji novinci v zgodovini s tem podvigom. V premierni NHL-sezoni sta se do finala prebila še Toronto Arenas (1918) in St. Louis Blues (1968) – Toronto je šel vse do konca in postal prvak.

Vegas se je na teren Winnipega, ki je serijo zaradi boljšega izhodišča po rednem delu začel doma, odpravil z vodstvom s 3:1 v zmagah in izkoristil že prvi zaključni plošček. Mladi Alex Tuch, ki igra šele prvo polno sezono v ligi NHL, je že v šesti minuti zadel za vodstvo Vegasa, a so se domači še pred iztekom tretjine vrnili z zadetkom Josha Morrisseyja. Izkušeni napadalec Ryan Reaves je v 34. minuti priigral novo vodstvo gostom, pri katerem je ostalo vse do konca srečanja.

Vratar Connor Hellebuyck je športno segel v roke Fleuryju, enemu ključnih igralcev Vegasa. Bo prekaljeni vratarski maček osvojil tretji zaporedni, skupno pa četrti Stanleyjev pokal? | Foto: Reuters Vratar Connor Hellebuyck je športno segel v roke Fleuryju, enemu ključnih igralcev Vegasa. Bo prekaljeni vratarski maček osvojil tretji zaporedni, skupno pa četrti Stanleyjev pokal? Foto: Reuters

Domači so se na vse pretege trudili izenačiti, a jim enega od ključnih jezičkov na tehtnici Vegasa, vratarja Marca-Andrea Fleuryja ni uspelo več premagati.

Še lani član Pittsburgha, ki lovi tretji zaporedni Stanleyjev pokal, skupno pa četrti (vse tri je vknjižil s pingvini), je zaustavil 31 strelov in tudi tokrat izdatno pomagal k velikemu slavju ob uvrstitvi v zadnjo fazo tekmovanja. Fleury je vsakič, ko je nastopil v finalu, postal prvak lige NHL.

Lovorika že v vitrini

Branilec Deryk Engelland ob lovoriki Vegasa. | Foto: Reuters Branilec Deryk Engelland ob lovoriki Vegasa. Foto: Reuters

Vegas je s prebojem v veliki finale postal tudi prvak zahodne konference in si prislužil lovoriko Clarence S. Campbell Bowl. Vitezom jo je predal namestnik komisarja lige Bill Daly. 

V finale NHL z le tremi porazi v končnici

Hokejisti novinca v najmočnejšem klubskem hokejskem tekmovanju na svetu, ki pred enim letom sploh še ni obstajal (poleti je ekipo zbral z vseh vetrov), se ne ustavljajo. Potem ko so redni del sezone končali na tretjem mestu zahodne konference in prvem pacifiške divizije ter napredovali v končnico, postavljajo mejnike. Vegas Golden Knights se je prvi seriji izločilnih bojev udaril z Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja in ga odpravil s 4:0 v zmagah. 

V konferenčnem polfinalu mu je nato nasproti stal še en kalifornijski tekmec, in sicer San Jose Sharks. Zlati vitezi so jih izločili s 4:2 v zmagah in se uvrstili v tretji, predzadnji krog končnice. V tem je bila njihova žrtev Winnipeg Jets, kanadsko moštvo so na kolena spravili s 4:1 v seriji in si v svoji prvi sezoni NHL priigrali finale.

Izjemno zgodbo pišejo hokejisti iz Las Vegasa. V finalu se bodo pomerili z zmagovalcem med Tampo in Washingtonom. Po petih tekmah s 3:2 v seriji vodi Tampa. | Foto: Getty Images Izjemno zgodbo pišejo hokejisti iz Las Vegasa. V finalu se bodo pomerili z zmagovalcem med Tampo in Washingtonom. Po petih tekmah s 3:2 v seriji vodi Tampa. Foto: Getty Images

V zadnjo bitko za Stanleyjev pokal vstopajo z zgolj tremi porazi v končnici. Njihov nasprotnik bo zmagovalec serije med Tampa Bay Lightning in Washington Capitals. Po petih tekmah ekipa s Floride vodi s 3:2 v zmagah in jo od finala loči le zmaga. 

Zgodi se na 50 let

Zlati vitezi so postali tretji novinci v zgodovini, ki so se v premierni NHL sezoni prebili do finala. Pred njimi je to uspelo Toronto Arenas (1918) in St. Louis Blues (1968) – Toronto je šel vse do konca in postal prvak. Zanimivo, novincem je uspevalo na vsakih 50 let. Bo Vegas po sto letih drugi novinec z glavno nagrado?

Šele tretji novinec v zgodovini, ki se je v premierni sezoni prebil do finala NHL. | Foto: Reuters Šele tretji novinec v zgodovini, ki se je v premierni sezoni prebil do finala NHL. Foto: Reuters

Verjeli drug v drugega

"Verjeli smo drug v drugega in vase. Prav vsak član ekipe je prispeval svoj del k temu uspehu," zadovoljstva ni skrival napadalec James Neal.

"Ne ubadam se s tem, kdo bo naš nasprotnik. Želim le uživati v trenutku, v tem, kar je ta ekipa že dosegla. V finalu smo! Odlično. Enkrat sem že bil v tem položaju (leta 1998 s Washington Capitals, ki jih je premagal Detroit), tokrat si želim zmagati," se je smejalo generalnemu direktorju Georgeu McPheeju.

Liga NHL, konferenčni finale, zahod, 20. maj

Winnipeg Jets : Vegas Golden Knights 1:2 /1:4/
Morrisssey 18.; Tuch 6., Reaves 34.

//razmerje v zmagah, igrajo na štiri zmage

Vegas Golden Knights
Sportal Zlati vitezi vračajo udarec
Vegas Golden Knights Winnipeg Jets
Sportal Zlati vitezi prevesili tehtnico na svojo stran
Sportal Strele do popolnega preobrata, Ovečkinu teče voda v grlo
Švica Švedska finale SP
Sportal Švedi šele po loteriji preprečili švicarsko senzacijo in ostali na prestolu
Slovenija Francija hokej
Sportal Od Tivolija do Stožic in umika kandidature. Po elito k tekmecu.

 

Ne spreglejte