Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
6.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Edmonton Oilers Vegas Golden Knights Anaheim Ducks Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Petek, 14. 4. 2023, 6.44

1 leto

Liga NHL, 13. april

Kralji redni del končali z zmago, čaka jih "vroči" tekmec, konec ere v Chicagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Anže Kopitar, Los Angeles Kings | Kralji so za konec rednega dela s 5:3 premagali Anaheim in zasedli peto mesto zahodne konference. Adrian Kempe je k tej prispeval tri gole in asistenco, Kopitar pa gol. | Foto Guliverimage

Kralji so za konec rednega dela s 5:3 premagali Anaheim in zasedli peto mesto zahodne konference. Adrian Kempe je k tej prispeval tri gole in asistenco, Kopitar pa gol.

Foto: Guliverimage

Slovenski hokejski as Anže Kopitar je s soigralci moštva Los Angeles Kings za konec rednega dela s 5:3 premagal odpisane kalifornijske tekmece Anaheim. 35-letnik je k zmagi prispeval gol in še 15. sezono redni del končal na vrhu točkovne lestvice Kraljev (zbral jih je 74). Igralec tekme je bil švedski napadalec Adrian Kempe, ki je vknjižil tri gole in asistenco. Kralji so redni del končali na petem mestu zahoda, tretjem pacifiške divizije. V prvem krogu končnice jih čaka zahtevno delo, udarili se bodo z Edmonton Oilers, ki so redni del končali z deveto zaporedno zmago. V Chicagu je bilo čustveno. Dolgoletni kapetan Jonathan Toews, ki je NHL kariero leta 2007 začel v klubu iz vetrovnega mesta, je za Chicago odigral še zadnjo tekmo in vknjižil zadetek. 

V najmočnejši hokejski ligi na svetu je bil na sporedu še predzadnji dan rednega dela, v katerem je zgodovino po številu zmag (65) in točk (135) pisal Boston Bruins. Ta je za konec rednega dela s 5:4 slavil pri Montreal Canadiens.

Boston Bruins so redni del končali z rekordnimi 65 zmagami 135 točkami. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Boston Bruins so redni del končali z rekordnimi 65 zmagami 135 točkami. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V zahodni konferenci je prvo mesto pripadlo Vegas Golden Knights, Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja pa je končalo na petem. Kralji so na zadnji tekmi rednega dela gostovali pri najbolj skromni ekipi sezone Anaheim Ducks in zmagali s 5:3.

Troy Terry  je v tretji minuti povedel domače v vodstvo, a je ob koncu uvodne tretjine Kopitar s svojim 28. golom sezone izenačil. Sredi obračuna sta Adrian Kempe in Trevor Moore z zadetkoma v razmiku manj kot minute povedli s 3:1. Gostitelji so v začetku zadnjega dela znižali na 2:3, a je Kempe z drugim golom na tekmi znova poskrbel za +2. Trevor Zegras je pet minut pred koncem obračuna znova približal Anaheim, ki si je v nadaljevanju nabral precej kazenskih minut in izenačenje lovil brez vratarja. Kralji so to izkoristil, Kempe je po podaji Kopitarja in Matta Roya s hat-trickom v prazen gol postavil končnih 5:3.

Vrhunci srečanja med Anaheimom in LA Kings:

V prvem krogu končnice z Edmontonom

Kralje v prvem krogu končnice čaka vroči Edmonton, ki je na zadnjih 15 tekmah izgubil le enkrat. Kluba sta se že lani udarila v konferenčnem četrtfinalu, s 4:3 v zmagah je napredovala kanadska ekipa. | Foto: Reuters Kralje v prvem krogu končnice čaka vroči Edmonton, ki je na zadnjih 15 tekmah izgubil le enkrat. Kluba sta se že lani udarila v konferenčnem četrtfinalu, s 4:3 v zmagah je napredovala kanadska ekipa. Foto: Reuters

Kralji se bodo tako kot lani v prvem krogu končnice pomerili z Edmonton Oilers, ki so redni del končali na drugem mestu pacifiške divizije. Naftarji so sezono končali odlično, z devetimi zaporednimi zmagami, na zadnjih 15 tekmah so izgubili le enkrat. Za konec so s 5:2 premagali San Jose Sharks.

V lanski sezoni je Edmonton Kralje izločil po sedmih tekmah.

Kopitar 15. sezono z največ točkami med Kralji

35-letni Kopitar je še 15. sezono končal na vrhu točkovne lestvice Kraljev. Na 82 tekmah je zbral 74 točk (28 golov, 46 asistenc), dve manj je zbral švicarski napadalec Kevin Fiala, ki pa je zaradi poškodbe v rednem delu sodeloval le na 69 tekmah.

Toews se je po 15 letih poslovil z zadetkom

Zadnjo tekmo v dresu Chicago Blackhawks je odigral dolgoletni kapetan kluba in eden ključnih členov ob osvajanju treh Stanleyjevih pokalov Jonathan Toews. 34-letni napadalec je ob porazu v podaljšku proti Philadelphii vpisal zadnji zadetek za Chicago, za katerega je igral vse od sezone 2007/08 in zanj odigral 1.067 tekem rednega dela, temu pa dodal 137 tekem končnice. Vodstvo kluba je oznanilo, da s Toewsom ne bodo podaljšali sodelovanja.

Dolgoletni kapetan Chicago Blackhawks Jonatahan Toews je odigral še zadnjo tekmo v dresu Chicaga, katerega član je bil od leta 2007. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dolgoletni kapetan Chicago Blackhawks Jonatahan Toews je odigral še zadnjo tekmo v dresu Chicaga, katerega član je bil od leta 2007. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Anže Kopitar
Sportal Anže Kopitar bo del posebne zgodbe: Česa takšnega si nisem mislil

Začetek končnice v ponedeljek

Znani so vsi udeleženci končnice, ki se začenja v ponedeljek, ne pa še vsi pari. Dva para zahodne konference bosta znana po petkovih zadnjih tekmah, saj branilec naslova Colorado lahko še prehiti Dallas Stars.

Boston se bo meril s Florida Panthers, Carolina z NY Islanders, New Jersey Devils z NY Rangers, Toronto s Tampo, Vegas z Winnipegom, Kralji pa z Edmontonom.

Pari 1. kroga končnice, konferenčni četrtfinale

Zahodna konferenca

Vegas Golden Knights (1) - Winnipeg Jets (6)
Edmonton Oilers (2) - Los Angeles Kings (5)

V končnici še: Dallas Stars, Colorado Avalanche, Minnesota Wild, Seattle Kraken

Vzhodna konferenca

Boston Bruins (1) - Florida Panthers (8)
Carolina Hurricanes (2) - New York Islanders (7)
New Jersey Devils (3) - New York Rangers (5)
Toronto Maple Leafs (4) - Tampa Bay Lightning (6)

Liga NHL, 13. april

Lestvica

Preberite še:

New York Islanders
Sportal New York Islanders v končnico, Pittsburgh prvič po letu 2006 brez nje
Ne spreglejte