Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2022,
8.39

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Aljaž Predan Anže Kuralt Fehervar AV19 Red Bull Salzburg IceHL

Sreda, 6. 4. 2022, 8.39

2 leti

Liga ICEHL, finale, prva tekma

Salzburg po najdaljši finalni tekmi v zgodovini povedel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Red Bull Salzburg | Moštvi iz Salzburga in Szekesfehervarja bijeta bitko za naslov prtvaka lige ICEHL. | Foto Guliverimage

Moštvi iz Salzburga in Szekesfehervarja bijeta bitko za naslov prtvaka lige ICEHL.

Foto: Guliverimage

Začel se je finale lige IceHL, v katerem se za lovoriko merita stari znanec finalov tega tekmovanja Red Bull Salzburg in madžarski Fehervar, ki se je prvič prebil do finala. Oba kolektiva imata slovenski igralski pridih, za rdeče bike igra Aljaž Predan, za Albo pa Anže Kuralt. V torek je po trdem boju prvo tekmo na Solnograškem v 85. minuti dobil domačin z 2:1. To je najdaljša finala tekma ICEHL do zdaj.

Anže Kuralt
Sportal Anže Kuralt s soigralci v premierni finale IceHL

V razširjenjem avstrijskem prvenstvu se je začela zadnja faza končnice, v kateri si nasproti stojita ekipi iz Salzburga in Szekesfehervarja. Gre za prvouvrščeno in tretjeuvrščeno moštvo rednega dela tekmovanja, ki sta v izločilnih bojih suvereno opravila s tekmecema.

Salzburg v končnici sploh še ne pozna poraza, v četrtfinalu je s 4:0 v zmagah izločil Znojmo, v polfinalu pa na enak način še Dunaj. Do zdaj je le Dunajčanom uspelo, da so celotno končnico opravili z "metlo", naslov so brez poraza osvojili leta 2017. Madžarski kolektiv je v četrtfinalu s 4:0 v zmagah odpravil Pustertal, v polfinalu pa s 4:1 Beljak.

Salzburžani ostajajo neporaženi tudi po prvi tekmi finala, na kateri sta gola v rednem delu padla že do desete minute. O zmagovalcu je nato odločal podaljšek, v drugem podaljšku je 19-letni Danjo Leonhardt zatresel madžarsko mrežo in v 85. minuti svojemu moštvu priboril prednost v zmagah. To je najdaljša finalna tekma v zgodovini tekmovanja.

Salzburg 11., Fehervar prvič

Aljaž Predan se je kalil v akademiji Salzburga, za katerega je v rednem delu sezone odigral 41 tekem. | Foto: Matic Klanšek Velej/Gepa/Guliverimage Aljaž Predan se je kalil v akademiji Salzburga, za katerega je v rednem delu sezone odigral 41 tekem. Foto: Matic Klanšek Velej/Gepa/Guliverimage Če rdeči biki igrajo že v rekordnem 11. finalu tega tekmovanja, v katerem lovijo sedmo lovoriko Karla Nedweda (lige ICEHL, prej EBEL) in deveti naslov avstrijskih prvakov, je to za Albo premierni finale. Salzburg je bil zadnjič prvak lige EBEL v sezoni 2015/16, ko je njegov dres nosil slovenski vratar Luka Gračnar.

Tudi v tej sezoni imajo Solnograjci slovenski pridih, zanje igra štajerski napadalec Aljaž Predan, ki je prav tako kot Gračnar šel skozi salzburško akademijo. Predan je bil zaradi poškodbe v končnici v kadru le na eni tekmi.

Anže Kuralt prvič igra v finalu tega tekmovanja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anže Kuralt prvič igra v finalu tega tekmovanja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tudi drugi finalist računa na slovensko pomoč. Eden vidnejših členov Albe je napadalec Anže Kuralt, z Alexom Petanom, ki ve, kako je zmagati v tem tekmovanju, po točkah najboljši posameznik rednega dela tekmovanja (47 tekem, 19 golov, 24 asistenc), v končnici pa je na devetih tekmah vknjižil 12 točk, desetkrat je soigralce zaposlil z asistenco.

Ekipi sta se v rednem delu tekmovanja srečali štirikrat. Salzburg je zmagal trikrat (3:0, 4:3 po kazenskih strelih, 8:2), na zadnjem dvoboju pa so s 3:2 slavili Madžari.

Najhitreje bi bil lahko prvak znan prihodnji ponedeljek (11. april), najpozneje pa čez slaba dva tedna, 18. aprila.

 

Liga ICEHL, finale, prva tekma*

Torek, 5. april
Red Bull Salzburg : Fehervar AV19 2:1 (1:1, 0:0, 0:0; 1:0) - po podaljšku /1:0/
1:0 Lebler (Jarvinen, Huber, 8.), 1:1 Erdely (Bartalis, Campbell, 11.), 2:1 Leonhardt (Wukovits, Brennan, 85.)
(Aljaž Predan je igral za Salzburg, Anže Kuralt za Albo, dvakrat je streljal na gol gostiteljev.)

// - izid v zmagah, igrajo na štiri zmage

Red Bull Salzburg Vienna Capitals
Sportal Salzburg z metlo v finale, Kuraltovi korak od finala in v ligi prvakov
HK Sž Olimpija
Sportal Olimpija do roba napolnila mrežo Triglava in si zagotovila naslov prvaka!
 
Ne spreglejte