Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
23.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Jan Urbas

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 23.14

7 let, 12 mesecev

Kanadčani šele v podaljšku strli slovenski odpor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu doživela še sedmi poraz. Premagala jo je Kanada, a šele po podaljšku s 4:3 (0:2, 2:1, 1:0; 1:0).

Čeprav so že dve uri pred tekmo vedeli, da je njihovega bivanja med elitno svetovnega hokeja konec, se slovenski hokejisti niso predajali vnaprej. Pokazali so zobe, ob znova zelo zanesljivem vratarju Luki Gračnarju pa so proti Kanadi - dotlej je na SP izgubila le proti Švicarjem po kazenskih strelih - zasluženo dobili prvo tretjino. Na koncu so Slovenci dobili točko za neodločen izid po rednem delu, a izgubili s 3:4 po podaljšku.

Teorija pred tekmo je Sloveniji zagotavljala obstanek le v enem primeru: če bi sami premagali Kanado po rednem delu, Danci pa ne bi več osvojili niti točke na dveh tekmah. Ker Skandinavci niso "hoteli" pomagati, teorije pred začetkom ni bilo več, volja Slovencev po dobri poslovilni tekmi na Švedskem pa je ostala.

Kanadčani so morda izbrance Matjaža Kopitarja tudi malo podcenjevali, a so v uvodu naleteli na žilave in borbene tekmece. Severnoameriška ekipa je sicer imela premoč na ledu, proti Gračnarju sprožila deset strelov (Slovenija 6), a so tokrat Slovenci pokazali tisto, kar je manjkalo na večini tekem: sposobnost priložnosti spreminjati v zadetke. Junak prvih 20 minut je bil eden večjih dolžnikov na SP Jan Urbas. Na prvih šestih tekmah se ni vpisal med strelce, tokrat pa je vratarja Devana Dubnyka premagal dvakrat v štirih minutah. Najprej po lepem prodoru v šesti minuti, ko je plošček spravil mimo kanadske obrambe, nazadnje pa vratarja premagal z "lobom", drugega pa po hitrem prodoru v deveti minuti.

Odlično izhodišče Slovenije je Kanadčane spodbudilo k silovitemu začetku druge tretjine. Slovenci so brez gola zdržali dobri dve minuti, potem pa v 50 sekundah dobili dva. Najprej je Matt Duchene s strelom tik ob vratnici pospravil odbitek za hrbet Gračnarja, nato pa je iz akcije za golom za izenačenje poskrbel Steven Stamkos. A se risi še niso predali, kljub kanadskim naletom in premoči (trije "power-playi" ekipe v rdečem so ostali neizkoriščeni, Kanada pa je imela v drugem delu dobljeno razmerje v strelih 19-5) gola niso več prejeli, znova pa so odlično izkoristili svoje priložnosti. Po strelu Luke Tošiča je v 28. minuti Tomaž Razingar spremenil smer ploščku in presenetil vratarja Dubnyka.

Po 40 minutah so tako Slovenci še vedno vodili. Igra je bila v tem delu povsem odprta, s priložnostmi na obeh straneh. Slovenija je vzpostavila ravnotežje, imela skoraj enako število strelov na gol (8-7), vseeno pa so zadeli Kanadčani. Za izenačenje je v 48. minuti poskrbel Brenden Dillon in tako je, kljub nekaj dobrim in pogumnim poskusom Slovencev ob koncu, tekma dobila še dodatek. Slovenci pa povsem zasluženo vsaj točko proti eni od najboljših ekip na svetu.

Zaslužili bi si tudi drugo, saj so tudi v podaljšku zaigrali pogumno in borbeno. A v 63. minuti so Kanadčani ušli slovenski obrambi, Stamkos pa je z drugim golom na tekmi dokončno odločil zmagovalca in Kanado začasno (Švica ima v torek še eno tekmo) postavil na prvo mesto lestvice.

Slovenci so tako z dvignjenimi glavami končali nastope na SP. Izkupiček je pet porazov po rednem delu in dva po podaljšku, točkovno pa to pomeni zadnje mesto z dvema točkama in s tem selitev na SP divizije I naslednje leto. Tam jim bodo družbo delali Avstrijci, ki so drago prodajali kožo na tekmi s svetovnimi prvaki Rusi, a nazadnje le klonili s 4:8.

Ne spreglejte