Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2017,
19.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017 Pjongčang 2018 olimpijske igre risi Nik Zupančič

Sreda, 31. 5. 2017, 19.01

6 let, 6 mesecev

Bo Pjongčang prelomen?

Kaj risom prinaša olimpijsko leto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
slovenska hokejska reprezentanca Aleš Kranjc | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"To smo jasno povedali že pred šestimi tedni. Med olimpijskimi igrami liga NHL ne bo prekinila tekmovanja," je v začetku tedna komisar najmočnejše hokejske lige na svetu Gary Bettman še enkrat potrdil, da se ne bodo prilagajali olimpijskemu urniku. Anže Kopitar tako, kot kaže, risom ne bo mogel pomagati na OI, kamor si želi sleherni slovenski oklepnik.

Reprezentančna sezona slovenske izbrane vrste se je septembra začela s pravim malim čudežem, maja pa končala z akcijo, ki je pustila grenkobo in nemalo odprtih vprašanj. Risi so v prvih septembrskih dneh v Minsku po pravi drami na odločilni tekmi zmagali in si zagotovili še drugi zaporedni nastop na olimpijskih igrah februarja prihodnje leto v Pjongčangu, kjer ne bo velike večine NHL-lovcev. Da v času olimpijskega turnirja liga NHL ne bo prekinila tekmovanja, je v torek še enkrat zatrdil komisar lige Gary Bettman.

Septembrski mejnik je slovenske oklepnike izstrelil do naziva športna ekipa leta, ki je nekaj mesecev zatem izgubila ekipni čar. Od začetka maja so v Parizu na svetovnem prvenstvu elitne divizije neuspešno iskali recept za obstanek v najkakovostnejšem razredu. S sedmimi porazi na prav toliko tekmah jim ni uspelo. A bolj kot hitra selitev iz skupine A v B, te smo pri risih vajeni, je v oči bodla igra, ki ni bila na pričakovani ravni. O razlogih, zakaj se je Slovenija igralsko precej oddaljila od najboljših, fantje po akciji niso veliko govorili. Eden glavnih razlogov naj bi bilo pomanjkanje kemije v ekipi. Ne (le) med hokejisti. Anže Kopitar, kot kaže, na olimpijskih igrah ne bo smel pomagati. | Foto: Reuters Anže Kopitar, kot kaže, na olimpijskih igrah ne bo smel pomagati. Foto: Reuters

Od Pjongčanga do Budimpešte

Vsekakor nič kaj dobra popotnica za sezono, v kateri bo Slovenija še drugič v zgodovini samostojne države nastopila na tekmovanju petih krogov, tokrat v Pjongčangu. Zagotovo bodo fantje naredili vse, da se bodo znašli na južnokorejskem seznamu selektorja Nika Zupančiča, čigar neposrednost v javnosti in sestava ekipe na zadnjem SP ni bila vsem najbolj všeč. Olimpijskih iger, v katerih naj bi nekateri videli še zadnji reprezentančni cilj, ne doživiš vsak dan. Marsikdo jih nikoli.

Druga pomembnejša akcija bo svetovno prvenstvo divizije I, ki ga bo med 22. in 28. aprilom gostila Budimpešta. Slovenija se bo v družbi gostiteljev, Italijanov, Kazahstancev, Poljakov in Velike Britanije potegovala za eno od prvih dveh mest. Bodo v zadnjem času vsi standardni člani tudi v tem primeru naredili vse, da bi se znašli na seznamu za madžarsko ekspedicijo? Na Hokejski zvezi Slovenije se zavedajo, da bodo morda aprila primorani pomladiti odpravo, kar bi lahko še otežilo delo Slovencev pri poskusu vrnitve med elito.

Bodo vsi v zadnjem času stalni člani slovenske izbrane vrste tako zagreti tudi za aprilsko svetovno prvenstvo, kot so za februarske olimpijske igre? | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Bodo vsi v zadnjem času stalni člani slovenske izbrane vrste tako zagreti tudi za aprilsko svetovno prvenstvo, kot so za februarske olimpijske igre? Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Rezov v trenerskem štabu ne bo, so pa bili pri HZS po prvenstvu dovzetni za razmišljanja o tem, da bi reprezentanca dobila psihološko pomoč. Morda tudi finsko. V hokejskih krogih se namreč v povezavi z risi že dlje časa omenja nekdanji slovenski selektor Kari Savolainen. Seveda le če bi njegovi pomoči prikimal trenutni trenerski štab in bi imel tudi sam dovolj časa in interesa.

Novembrska vrnitev v Francijo

Reprezentanca se bo v prihodnji sezoni prvič zbrala novembra. Takrat bo v Franciji opravila izjemno pomemben preizkus pred olimpijskimi igrami, pomerila se bo s tremi člani elite – gostitelji, Belorusi in Latvijci. Pripravljalni tekmeci pred OI še niso znani, se bodo pa pred SP dvakrat pomerili z Avstrijci in dvakrat z Južnimi Korejci.

Kje bodo v prihodnji sezoni igrali risi s SP v Parizu?

Od Rusije do Francije, Nemčije, Madžarske, Avstrije ... bodo v klubih drsali risi. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Od Rusije do Francije, Nemčije, Madžarske, Avstrije ... bodo v klubih drsali risi. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Vratarji

Gašper Krošelj: Številka ena med slovenskima vratnicama je zadnjo sezono preživela v drugi švedski ligi pri AIK iz Stockholma. Pogodba se mu je po sezoni iztekla. Uradno ni znano, kje bo nadaljeval kariero. Kot je dejal pred prvenstvom, bi se lahko vrnil v AIK, s katerim se je ob koncu sezone bojeval za napredovanje v elitno švedsko ligo, a mu podvig ni uspel.

Matija Pintarič: Po odlični sezoni pri francoskem Lyonu bo kariero nadaljeval v isti ligi, a v Rouenu, ki vselej spada v ožji krog favoritov za prvaka.

Luka Gračnar: Že od sezone 2010/11 drsa v Salzburgu, s katerim je marca podaljšal sodelovanje.

Branilci

Aleš Kranjc: Najstarejši med igralci v Parizu je zadnjo sezono začel na Jesenicah, nato pa se preselil k nemškemu drugoligašu EC Bad Nauheim. V Nemčiji bo, kot pravi, drsal tudi prihodnjo sezono. Še naprej bo igral v DEL2, a ne za EC Bad Nauheim. Njegov novi delodajalec uradno še ni znan.

Mitja Robar: Eden od izkušenejših članov reprezentance si je prislužil novo pogodbo v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Branilec se je za enoletno podaljšanje sodelovanja dogovoril z aktualnim podprvakom lige EBEL Celovcem.

Blaž Gregorc: Še peto sezono zapored bo igral v kakovostni elitni češki Extraligi. Branil bo barve kluba Hradec Kralove, s katerim je lani spisal zgodovino, ko se uvrstili v polfinale.

Sabahudin Kovačević: Prihodnost v zadnji sezoni člana beloruske Junosti iz Minska uradno še ni znana.

Klemen Pretnar: Prihodnost v zadnji sezoni člana beloruske Junosti iz Minska uradno še ni znana.

Andrej Tavželj: Prihodnost v zadnji sezoni člana francoskega prvoligaša Angersa uradno še ni znana.

Luka Vidmar: Z Danske se seli na Madžarsko k Fehervarju, s katerim bo prvič v karieri zaigrali v ligi EBEL.

Matic Podlipnik: Po enem letu v Franciji se vrača na Češko, kjer je pred tem s prestanki igral štiri sezone. Nosil bo dres drugoligaša Karlovy Vary, ki je letos po skoraj dveh desetletjih izpadel iz elitne Extralige.

Jurij Repe: Večji del kariere je mladi branilec preživel na Češkem. Tam z izjemo dveh sezon igra od sezone 2009/10. Tako bo tudi v prihodnje. Pred dnevi se je še za eno sezono zavezal tamkajšnjemu drugoligašu Kladnu.

Napadalci:

Jan Muršak: Kapetan reprezentance v Moskvi ni več dobival vloge in minutaže, kot si je želel. Po koncu pogodbe s CSKA je v Kontinentalni hokejski ligi našel novega delodajalca pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda.

Žiga Jeglič: Po treh letih Kontinentalne lige s Slovanom iz Bratislave mu je uspel preboj v Rusijo. Tam bo v prihodnji sezoni soigralec Jana Muršaka pri Torpedu iz Nižnega Novgoroda.

Robert Sabolič: Najučinkovitejši ris na prvenstvu v Parizu je že med sezono podaljšal sodelovanje s KHL-ovcem Admiralom iz Vladivostoka.

Rok Tičar: Tudi on bo, kot njegova soigralca iz reprezentančnega napada (Jeglič, Sabolič), igral v Rusiji. Tja se je preselil pred zadnjo sezono in bo v dresu Avtomobilista Jekaterinburga igral tudi v prihodnjem tekmovalnem obdobju.

Jan Urbas: Cerkničan si je želel preizkusiti še v kakšni kakovostnejši ligi, kot je EBEL. To mu je uspelo s podpisom pogodbe s klubom Fischtown Pinguins, s katerim bo igral med nemško elito.

Miha Verlič: Visokorasli Štajerec vstopa v sedmo sezono lige EBEL. Tri je odigral za Olimpijo, v eni bil član Gradca, zdaj ga čaka še tretja v dresu Beljaka.

Ken Ograjenšek: Celjski napadalec ostaja del razširjenega avstrijskega prvenstva. Tudi v prihodnji sezoni si bo kruh služil pri Gradcu.

Žiga Pance: Nesrečni napadalec se je poškodoval tik pred začetkom prvenstva. Trenutno okreva po poškodbi počene mečnice. Lani je igral za Celovec, ki je danes naznanil, da s Slovencem ne bo podaljšal sodelovanja.

Aleš Mušič: Hokejist, ki je bil vso kariero zvest Olimpiji, bo prvič zaigral v tujini. Potem ko je Ljubljana ostala brez EBEL-ligaša, se seli na Madžarsko k Szekesfehervarju.

David Rodman in Boštjan Goličič: Oba sta v začetku tedna podaljšala zvestobo francoskemu elitnoligašu Grenoblu, s katerim sta lani osvojila francoski pokal, v prvenstvu pa obstala v polfinalu. Še naprej ju bo vodil Edo Terglav.

Anže Kuralt: V lanski sezoni je z Goličičem in Davidom Rodmanom drsal pri Grenoblu, pri katerem ne bo nadaljeval kariere. Zaigral bo za ligaškega nasprotnika Amiens.

Nik Pem: Najmlajši iz slovenske vrste, ki je po poškodbi Panceta na SP dobil veliko priložnost, je med sezono zapustil Olimpijo in njene težave. Preselil se je v drugo nemško ligo k Heilbronner Falken, ki mu je pomagal obstati v drugi liki. Po njegovih besedah se dogovarja z nekaterimi drugimi nemškimi drugoligaši.

Ne spreglejte