Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2019,
9.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Jack Hughes New Jersey Devils Kaapo Kakko New York Rangers NHL Los Angeles Kings

Sobota, 22. 6. 2019, 9.09

4 leta, 10 mesecev

Nabor lige NHL

Hughes prvi izbor, Kopitar pozdravil prihod 18-letnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Jack Hughes | Prvi izbor na letošnjem naboru je bil 18-letni Američan Jack Hughes. | Foto Reuters

Prvi izbor na letošnjem naboru je bil 18-letni Američan Jack Hughes.

Foto: Reuters

V Rogers Areni v Vancouvru v kanadski provinci Britanska Kolumbija so ponoči izpeljali že 57. izvedbo nabora v severnoameriški hokejski ligi. Prvi izbor na letošnjem naboru je bil 18-letni Američan Jack Hughes, ki ga je izbralo moštvo New Jersey Devils. Los Angeles Kings, za katerega igra slovenski zvezdnik Anže Kopitar, je dobil pravico podpisati pogodbo s petim izborom prvega kroga letošnjega NHL-drafta. To je 18-letni center Alex Turcotte.

Prvi izbor na letošnjem naboru je bil 18-letni Američan Jack Hughes, ki ga je izbralo moštvo New Jersey Devils, drugi izbor je bil 18-letna finska senzacija iz Turkuja Kaapo Kakko, ki je šel k New York Rangers.

Prvi trije izbori na naboru: Kaapo Kakko (New York Rangers), Jack Hughes (New Jersey Devils) in Kirby Dach (Chicago Blackhawks). | Foto: Reuters Prvi trije izbori na naboru: Kaapo Kakko (New York Rangers), Jack Hughes (New Jersey Devils) in Kirby Dach (Chicago Blackhawks). Foto: Reuters

Finski zvezdnik je bil junak letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije na Slovaškem, ko so Finci v finalu s 3:1 premagali Kanadčane. Kakko je tako postal prvak v kategorijah do 18, 20 let in med člani in se mu nasmiha zvezdniška kariera v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

Kirbyja Dacha so kot tretjega na izboru izbrali v Chicago Blackhawks. Detroit Red Wings pa je izbral Moritza Seiderja kot številko 6 na naboru. Seider je postal drugi Nemec po Leonu Draisaitlu leta 2014, ki je bil izbran v prvem krogu nabora v ligi NHL.

Kopitar pozdravil prihod Turcotta

Alex Turcotte iz Illinoisa je zadnji dve sezoni igral za ameriški reprezentanci do 17 in do 18 let, s katero je lani v Rusiji na svetovnem prvenstvu do 18 let osvojil srebrno kolajno. Zdaj je postal član ekipe Los Angeles Kings.

"Zelo sem navdušen. Tako sem vesel, ne morem verjeti, da so me izbrali. Komaj čakam, da se bom poleti odpravil na hokejski pripravljalni tabor," je bil vzhičen napadalec, ki ga mnogi že vidijo kot naslednika Kopitarja oziroma Jeffa Carterja v vrsta kalifornijskih kraljev.

"Zelo sem navdušen. Tako sem vesel, ne morem verjeti, da so me izbrali," je po koncu nabora povedal Alex Turcotte. | Foto: Reuters "Zelo sem navdušen. Tako sem vesel, ne morem verjeti, da so me izbrali," je po koncu nabora povedal Alex Turcotte. Foto: Reuters

Hokejist je bil tudi Turcottov oče Alfie, ki je bil leta 1983 izbran s strani Montreal Canadiens. Kralji, ki so redni del minule sezone končali na repu lestvice, so dobili še enega mladega obetavnega hokejista. Na podlagi prestopa Jaka Muzzina v Toronto Maple Leafs in menjave za napadalca Carla Grundstroma so dobili tudi Torontov prvi izbor na letošnjem naboru.

Nad izborom Turcotta je navdušen tudi Anže Kopitar:

Kot 22. na naboru so izbrali 18-letnega švedskega branilca Tobiasa Bjornfota, člana švedske mladinske reprezentance.

Kopitar izbran leta 2005

NHL nabor, angleško NHL Entry Draft, je vsakoletna prireditev, na kateri klubi lige NHL sistematično izbirajo pravice med amaterskimi hokejisti, ki izpolnjujejo pogoje nabora. Severnoameriški hokejisti morajo biti stari med 18 in 20 leti, za evropske hokejiste pa ni staroste omejitve.

Prvi nabor je potekal leta 1963, od tedaj pa poteka vsako leto. Do leta 1979 je bil uradno imenovan NHL amaterski nabor. Od leta 1980 je nabor javna prireditev, od leta 1984 pa ga prenašajo po televiziji. Prvi izbor nabora gre klubu, ki zmaga na loteriji nabora pred glavno prireditvijo.

Nabora so se doslej udeležili tudi Slovenci, Edo Terglav, Jure Penko, Marcel Rodman, Anže Kopitar, Jan Muršak in Jan Drozg. Edini, ki je bil izbran v prvem krogu, je bil Kopitar, ki je bil leta 2005 11. na izboru. Izbralo pa ga je moštvo LA Kings, pri katerem še sedaj igra hokej.

Preberite še:

HK SŽ Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice, finale DP, druga tekma
Sportal Olimpija oktobra v Italijo po vozovnico za Dansko
Nikita Kučerov
Sportal Nikita Kučerov MVP lige NHL
Mitja Robar
Sportal Mitja Robar je novi predsednik Mariborčanov
Ne spreglejte