Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 5. 2012,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Wayne Gretzky Anže Kopitar Anže Kopitar

Torek, 29. 5. 2012, 11.50

8 let

Gretzkemu ni uspelo, bo Kopitarju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred 19 leti so Los Angeles Kings na krilih Wayna Gretzkega prvič zaigrali v finalu Stanleyjevega pokala, vendar niso bili uspešni, kar bodo skušali popraviti Anže Kopitar in soigralci.

Franšiza je bila ustanovljena leta 1967 kot del razširitve NHL, ob Los Angelesu so mesta v ligi dobili še California Seals, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins in St. Louis Blues. Prvi lastnik je bil Jack Kent Cooke, ki je imel v lasti tudi Los Angeles Lakers, košarkarsko zasedbo v NBA, ki pa je veliko uspešnejša. Obe ekipi sta bili sprva odeti v vijoličasto in zlato, saj se ti barvi povezujeta s kraljestvom.

The Forum nudil dom 32 let

Prvotni lastnik je imel kar nekaj težav z dvorano, želel je namreč, da Kings igrajo v Los Angeles Memorial Sports Arena, kjer so domovali tudi Lakers, vendar ni našel skupnega jezika z upravitelji dvorane. Tako se je odločil, da zgradi svojo dvorano, ki se je imenovala The Forum in v kateri so ''kralji'' imeli svoj dom 32 let. Uvodni sezoni sta bili povsem solidni, štartali so z uvrstitvijo v končnico, kjer so bili izločeni v prvem krogu. Leto zatem so prišli do konferenčnega polfinala, nato pa je sledil padec, saj so pet sezon zapored končali nastope v rednem delu. Krive so bile predvsem zgrešene menjave, saj so generalni direktorji menjavali pravice do nabora v prvem krogu za odslužene veterane. Sledil je prihod Boba Pulforda, ki je po dveh sezonah igranja presedlal med trenerje in spremenil način igre. Zahteval je disciplino, Los Angeles pa je iz ene najslabših obrambnih ekip reformiral v eno najboljših.

Sledili so boljši časi, klub je imel srečno roko pri menjavi, saj je v garderobo zvabil Marcela Dionna, ki je tudi najučinkovitejši igralec v zgodovini franšize. Ob slednjem sta v napadu zaigrala še Dave Taylor in Charlie Simmer, ta napad so poimenovali Triple Crown Line in je predstavljal strah ter trepet vsem nasprotnikom. V tem času je prišlo tudi do zamenjave lastnika, Kings, Lakers in dvorano The Forum je za 67,5 milijona ameriških dolarjev kupil Jerry Buss. Če se znova vrnemo na ekipne dosežke, so se ''kralji'' v končnico prebili devet let zapored, a le trikrat napredovali v drugi krog, kjer pa se je njihova pot končala.

McNall poskrbel za najodmevnejši prestop, a tudi za bankrot

Znova je prišlo do padca in prenove ekipe, ki jo je ob koncu sezone 1986/87 zapustil Dionne, prišli pa so novi igralci, Steve Duchesne, Bernie Nicholls, Luc Robitaille in drugi. Leta 1987 pa je prišlo še do enega preobrata. Bruce McNall je postal novi lastnik in se rigorozno lotil prenove. Najprej je spremenil barvo ekipe v srebrno in črno, nato pa poskrbel za enega najodmevnejših prestopov vseh časov. V Kalifornijo je prišel Wayne Gretzky, najboljši hokejist vseh časov. Že v prvi sezoni je zbral kar 168 točk, ''kralji'' pa so po njegovem prihodu trikrat zapored prišli do konferenčnega finala. Sledila je sezona 1991/92, ko so izpadli v prvem krogu končnice, leto zatem pa le prišli do prvega finala Stanleyjevega pokala, a tam z 1:4 v zmagah klonili proti Montrealu. S prihodom The Great one v Los Angeles so bile vse tekme razprodane, hokej je postajal na zahodni obali vedno popularnejši, to je tudi eden od razlogov, da je nastal nov klub v bližnjem Anaheimu.

A vse le ni bilo tako lepo, klub se je znašel namreč na robu preživetja, vse pa je zakuhal McNall, ki je ogoljufal okoli šest bank v višini 236 milijonov ameriških dolarjev, s tem pa v težave spravil tudi klub. Tega je moral prodati, nova lastnika sta leta 1995 priglasila stečaj ter posledično prodala večino zveznikov, vključno z Gretzkym. Zato ne čudi, da so se po porazu v finalu ''kralji'' v prihodnjih šestih letih le enkrat uvrstili v končnico. Prišlo je do nove prenove moštva, leta 1999 pa tudi do selitve v novo dvorano. Istega leta je na trenersko klop sedel neizkušeni Andy Murray, ki je ekipo zgradil okoli Roba Blaka, Robitailleja, Glena Murraya, Jozefa Štumpla in losangeleške hokejiste znova popeljal do končnice. V slednjo so se uvrstili trikrat zapored, a je prišlo do novega padca in dolgih šest let brez končnice.

V tem času se je ekipa začela graditi na novo. Prišel je novi val, ki ga vodita Anže Kopitar in Dustin Brown. Leta 2006 je mesto generalnega direktorja prevzel Dean Lombardi, ki je moral napraviti kar nekaj rokad na trenerskem in tudi igralskem mestu, da je sistem začel delovati, kot je treba. V sezoni 2009/10 so ''kralji'' le prišli do končnice, vendar enako kot v pretekli izpadli v prvem krogu. V tej sezoni so se v končnico uvrstili kot osmi, sredi sezone zamenjali trenerja, vendar pa v končnici pokazali povsem drugačen obraz in ob 12 zmagah izgubili le dve srečanji. Ob Hrušičanu in kapetanu so vodilni igralci še vratar Jonathan Quick, branilec Drew Doughty in napadalci Mike Richards, poškodovani Simon Gagne, Justin Williams ter Jeff Carter.

Ne spreglejte