Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2017,
22.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Nik Zupančič Kari Savolainen Belorusija Latvija Francija slovenska hokejska reprezentanca risi EIHC turnir

Četrtek, 9. 11. 2017, 22.09

6 let, 5 mesecev

Turnir EIHC, Cergy, 1. dan

Zmagovit jubilej risov, huda madžarska zaušnica mladim upom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Francija Slovenija slovenska hokejska reprezentanca Robert Sabolič | Foto Hokejska zveza Slovenije

Foto: Hokejska zveza Slovenije

Slovenska hokejska izbrana vrsta je na jubilejni 400. reprezentančni tekmi v samostojni državi na turnirju v Cergyju po podaljšku s 3:2 premagala Francijo. Zmagoviti zadetek je dosegel Rok Tičar. Rise v petek ob 16.30 čaka preizkus proti Latviji, ki je s 7:5 ugnala Beloruse. V pogonu so tudi mlade reprezentance. Visok poraz proti Madžarom (2:12) so vknjižili člani U16, reprezentanci U18 in U20 pa sta zmagali.

Slovenijo po 12 letih kot selektor spet vodi Finec Kari Savolainen (pred leti je z risi sodeloval kot svetovalec), ki na edinem turnirju pred olimpijskimi igrami išče tudi odgovore na vprašanje, kdo bi lahko bil med potniki v Pjongčang. Kapetanska vloga je za uvodni obračun ob odsotnosti Jana Muršaka pripadla Marcelu Rodmanu, pomočnika sta Blaž Gregorc in Sabahudin Kovačević.

Tičar odločil, Sabolič izbran za najboljšega v slovenski vrsti

Rok Tičar je v podaljšku odločil zmagovalca. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Rok Tičar je v podaljšku odločil zmagovalca. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Proti Francozom - to je bila jubilejna 400 tekma za slovensko izbrano vrsto - je priložnost za branjenje dobil Matija Pintarič, ki zadnja leta igra v deželi galskih petelinov. Njegova menjava je bil Robert Kristan, medtem ko je Gašper Krošelj z Maksom Selanom, Andrejem Hebarjem, Nikom Pemom in Anžetom Ropretom tekmo spremljal ob ledu.

Slovenci so imeli v sedmi minuti še drugič igralca več, a številčne prednosti niso znali kronati z zadetkom. Prvega, na veselje gostiteljev, so gledalci videli v 13. minuti, ko je štajerskega vratarja premagal Damien Fleury in soigralce na odmor popeljal z vodstvom 1:0.

Druga se je začela po željah Savolainenovih varovancev, najprej je zapretil Miha Verlič, a ni uspel zadeti, v 24. minuti pa je bil natančen Robert Sabolič in kot prvi pospravil plošček za hrbet sicer razpoloženega Ronana Quemenerja. Sledil je francoski power-play, ob katerem je večkrat dobro posredoval Pintarič, ki se je v nadaljevanju izkazal ob nevarnem poskusu Olivierja Damena Malke. Francozi niso uspeli zadeti, je pa to v 38. minuti z lepim golom za vodstvo uspelo Anžetu Kuraltu.

Francozi so ob številčni prednosti kaj hitro po drugem odmoru izenačili, v 42. minuti je po strelu Stephana Da Coste odbitek v gol pospravil Charles Bertrand. Rok Tičar je imel zatem lepo priložnost za vodstvo, a je ni izkoristil, Francozi pa v nadaljevanju ne dveh zaporednih izključitev na slovenski strani. Ob koncu tretje tretjine so Slovenci pritisnili, a je domači vratar zaustavil vse poskuse (razmerje strelov ob koncu 37:47 za Slovenijo). Sledil je podaljšek, v katerem je že v prvi minuti zmagovalca odločil Tičar.

Na slovenski strani je bil za igralca tekme izbran Sabolič, na francoski pa S. Da Costa.

Kaj je povedal strelec zmagovitega zadetka?

V petek nad Latvijce

Že popoldne sta se udarili Belorusija in Latvija, ki je zmagala s 7:5. Z Latvijci se bodo Slovenci srečali v petek ob 16.30.

Hud poraz mladih risov U16

V teh dneh so na delu tudi mlajše selekcije. Risi do 18 let so na mednarodnem turnirju v madžarskem Kaposvarju po kazenskih strelih s 5:4 premagali Avstrijce.

Nič kaj obetavne informacije za prihodnost slovenskega hokeja ne prihajajo iz avstrijskega St. Pöltna, kjer je reprezentanca U16 s kar 2:12 izgubila z Madžari.

Risi do 20 let igrajo na domačem turnirju, v Tivoliju so na prvi tekmi s 4:1 premagali Italijo. V petek ob 19.30 jih čaka tekma s Francijo.

 

Turnir EIHC, Pariz, 1. dan

Četrtek, 9. november
Francija : Slovenija 2:3* (1:0, 0:2, 1:0, 0:1)
Strelci: Fleury (13.), Bertrand (42. PP1); Sabolič (Kuralt, Pavlin 24.), Kuralt (Štebih, Pavlin, 38.), Tičar (61.)
Streli: 37 (Fra) : 47 (Slo)
Kazenske minute: Fra 10 (4,0,6,0); Slo 14 (4,4,6,0)
PP1-zadetek z igralcem več

Postava Slovenije: Pintarič, Kristan, Kovačević, Podlipnik, Jeglič, Tičar, Sabolič; Magovac, Kranjc, Rodman M., Rodman D., Goličič; Gregorc, Repe, Urbas, Verlič, Ograjenšek; Pavlin, Štebih, Kuralt, Pance, Mušič. Trener: Kari Savolainen.

Postava Francija: Quemener, Ylonen; Manavian, Gallet, Fleury, Claireaux, Da Costa, Maia, Matima, Berthon, Ville, Romand, Ritz, Llorca, Lamperier, Roussel, Dame Malka, Chakiachvili, Besh, Rech, Bertrand, Sabatier.

Belorusija : Latvija 5:7 (0:2, 2:0, 3:5)

*podaljšek

Lestvica:

1. Latvija 1 tekma - 3 točke
2. Slovenija 1 - 2
3. Francija 1 - 1
4. Belorusija 1 - 0

Petek, 10. november
16.30 Latvija – Slovenija
20.00 Francija – Belorusija

Sobota, 11. november
18.00 Latvija – Francija
20.00 Slovenija – Belorusija

400. tekma Slovenije

V zadnjega četrt stoletja so slovenski hokejisti na 399 reprezentančnih nastopih palice prekrižali s 37 različnimi nasprotniki in vknjižili 194 zmag, 31 neodločenih izidov ter 174 porazov, pri čemer razmerje doseženih in prejetih golov znaša 1344:1120.

Največkrat, kar 40-krat, je bila slovenski nasprotnik Italija, sledijo ji Avstrija (31), Danska (27) in Francija (27), zgolj enkrat do zdaj pa so nasproti našim risom stali hokejisti Južne Afrike in Španije. Prav tekma z Južno Afriko marca 1993 v Ljubljani je v zgodovino zapisana kot najvišja zmaga slovenske izbrane vrste (29:0), najvišji poraz pa so Sloveniji aprila 2003 na Finskem zadali domačini (12:0).

Reprezentančni seznam za EIHC-turnir (Cergy, 9.–11. november)

Vratarji (3): Robert Kristan (HK SŽ Olimpija), Gašper Krošelj (brez kluba), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus)

Branilci (9): Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Aleksandar Magovac (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga), Matic Podlipnik (Karlovy Vary, druga češka liga), Miha Štebih (VSV Beljak, liga EBEL), Maks Selan (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga)

Napadalci (15): Boštjan Goličič, David Rodman (Grenoble, Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Anže Kuralt (Amiens, Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Nik Pem (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Rok Tičar (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga, Madžarska)

Ne spreglejte