Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

risi slovenska hokejska reprezentanca EIHC turnir Nik Zupančič Kari Savolainen

Petek, 27. 10. 2017, 17.30

6 let, 5 mesecev

Pomočnik selektorja Nik Zupančič pred EIHC turnirjem

V Franciji bodo preizkusili igralce in sestavljali kombinacije za OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Slovenija Francija hokej | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je še nekaj več kot sto dni oddaljena od osrednjega dogodka sezone 2017/18. Nastop na olimpijskih igrah v Južni Koreji bo seveda glavni v tej sezoni, prvi korak do tja pa pomeni že tradicionalni novembrski turnir, na katerem slovenski štab pričakuje tudi odgovore o sestavi olimpijske reprezentance. Risi se bodo med 9. in 11. novembrom v Cergyju pomerili s Francijo, Belorusijo in Latvijo.

Slovenci se bodo pred tokratno reprezentančno akcijo zbrali kar na prizorišču, saj ne bo domačih priprav na Bledu. Hokejisti bodo tako 6. novembra pripotovali v Pariz, konec naslednjega tedna jih nato čaka tekmovanje v Cergyju s Francijo, Belorusijo in Latvijo.

Sestaviti kombinacije za OI

O tem, v kakšnih postavah bodo preostale reprezentance, strokovni štab nima veliko podatkov. | Foto: Vid Ponikvar O tem, v kakšnih postavah bodo preostale reprezentance, strokovni štab nima veliko podatkov. Foto: Vid Ponikvar

Nekaj podrobnosti o seznamu in o prvi akciji v sezoni je predstavil pomočnik selektorja, v lanski sezoni še sam selektor Nik Zupančič. Z novim prvim trenerjem izbrane vrste Karijem Savolainenom sta v zadnjih dneh skrbno pretehtala, koga povabiti na turnir: "Zbrali se bomo v Franciji, ker večina igralcev prihaja iz tujine. Nekateri imajo tekme še v nedeljo, tako da smo se odločili, da se bomo zbrali kar tam. Francozi so zgradili nov center, razmere za trening bodo odlične."

Čeprav bo turnir novembra, bo že eden prvih testov za OI: "Čaka nas prvi veliki cilj, olimpijske igre; na podlagi tega smo tudi sestavili ekipo za Francijo, skušali smo zajeti malo večje število igralcev, da bomo lahko preizkusili še kakšnega več. Povabili smo tudi koga, ki ga ni bilo v prejšnjih letih. Prvotni cilj tega turnirja je pregledati seznam igralcev in morda tudi sestaviti kakšne kombinacije za OI."

Pred OI zagotovo s Korejo, morda tudi z Nemčijo

O tem, kako bodo potekale priprave neposredno pred igrami, pa Zupančič za zdaj še nima podrobnejših načrtov: "Se še usklajujemo, 5. ali 6. februar sta datuma odhoda. Imamo dogovorjeno tekmo s Korejo, obstaja še možnost tekme z Nemci, ni pa še nič potrjenega, ker gre tudi za velik logistični zalogaj. Prve dni bomo v Seulu, potem gremo v olimpijsko vas, pa spet v Seul ... Ugotoviti moramo, ali bo to sploh imelo smisel."

Produktiven obisk na Finskem

"Dosti je bilo narejenega, delali smo tudi videoanalize, skušali smo predvideti, kako bomo igrali, kako bo videti naša igra." | Foto: Morgan Kristan / Sportida "Dosti je bilo narejenega, delali smo tudi videoanalize, skušali smo predvideti, kako bomo igrali, kako bo videti naša igra." Foto: Morgan Kristan / Sportida

S Savolainenom, ki je vajeti slovenske reprezentance prevzel poleti, dobro sodelujeta, pravi Zupančič, pred kratkim je bil tudi sam na obisku na Finskem.

"Tam je to šport številka 1. Ogledala sva si tekmo Jokerit - Torpedo. Kar nekaj stvari smo se dogovorili, videli smo njegov pogled. Dosti je bilo narejenega, delali smo tudi videoanalize, skušali smo predvideti, kako bomo igrali, kako bo videti naša igra. S Karijem sva veliko delala, obdelala veliko stvari, ki jih na daleč po telefonu ne moreva. Bilo je zelo produktivno in želel bi si večkrat pogledati tudi dober hokej. Pa ne trdim, da pri nas ni dober, ampak na Finskem je to povsem drugače."

Muršak se je vrnil nekoliko pod prisilo

Na seznamu so sicer praktično vsi najboljši igralci, ki so bili v reprezentanci v zadnjih letih, od standardnih članov manjkajo le Jan Muršak, Klemen Pretnar, Mitja Robar  in vratar Luka Gračnar.

Jan Muršak je v zadnjih dneh odigral prvi tekmi sezone. V tekmovalni ritem se je vrnil nekoliko pod prisilo, saj še ni povsem okreval. | Foto: Vid Ponikvar Jan Muršak je v zadnjih dneh odigral prvi tekmi sezone. V tekmovalni ritem se je vrnil nekoliko pod prisilo, saj še ni povsem okreval. Foto: Vid Ponikvar

"Različni razlogi so, zakaj nekaterih ni. Z Muršakom sem imel daljši pogovor. V tekmovanje se je vrnil malo pod prisilo, a to so pač Rusi. Njegova roka še ni stoodstotna, tudi slike kažejo, da je zaceljena 90 odstotkov. Vemo, za kakšnega igralca gre, nismo ga želeli dodatno obremenjevati, ne želimo še dodatnega tveganja," se je Zupančič dotaknil zdravstvenega stanja kapetana reprezentance. Kdo bo namesto njega nosil črko C, še ni razkril, bi pa bilo lahko na tem turnirju več kapetanov.

Medtem ko v preteklosti dovoljenja za igranje na vseh teh tekmah novembrskih turnirjev večinoma niso imel naši predstavniki iz lige KHL, tokrat iz tega tekmovanja podobnih zahtev ni bilo. Bo pa na željo lanskega polfinalista češke Extralige HK Mountfield branilec Blaž Gregorc najverjetneje odigral le dve tekmi.

Nekateri poškodovani, drugim ne pusti klub ... Mitja Robar se ubada s poškodbo kolena. | Foto: Sportida Mitja Robar se ubada s poškodbo kolena. Foto: Sportida

"Pretnar je bil nekoliko poškodovan, a poškodba ni takšna, da bi mu preprečila sodelovanje, bolj je tu želja kluba in precej ekscentričnega trenerja, zato mu nočemo delati težav. V končni fazi bi lahko zahtevali, da pride, a ne vemo, kaj bi to pomenilo za njegovo prihodnost. Nima smisla, da bi mu škodili. Robar je poškodovan. Poškodba naj ne bi bila prehuda, a tudi za svoj klub bo nastopil šele po premoru, tako da nismo želeli preveč tvegati. Luka Gračnar naj bi šel z nami, ampak imajo tekmo lige prvakov. Kari ga je tako ali tako že videl v ligi prvakov proti Tappari, je v stiku z njegovim trenerjem Hannujem Nykvistom. O njegovi formi ima veliko podatkov," pravi o branilskem paru in vratarju, nekaj besed pa je namenil še napadalcu Žigi Pešutu, ki je pred kratkim izgubil klub v drugi nemški ligi, in Juriju Repetu.

"Pešut je pred kratkim izgubil klub in ima še zdravstvene težave, ki so takšne narave, da je bolje, da se jih zdaj pozdravi. Glede Jurija Repeta - s Karijem imava še eno odprto mesto pri branilskih položajih, tako da se lahko še kaj spremeni. Imamo možnost, da s seboj peljemo več fantov, tako da je glede Repeta odprto. Vse poletje je imel težave s kolenom, zdaj jih je nekako saniral, a ima težavo priti v ekipo. Primanjkuje mu tekem, ki pa bi bile dobrodošle."

Robert Kristan je eden od štirih hokejistov s seznama, ki igrajo za slovenski klub. "Če bo dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, je tudi on mogoča izbira za olimpijske igre." | Foto: Urban Urbanc/Sportida Robert Kristan je eden od štirih hokejistov s seznama, ki igrajo za slovenski klub. "Če bo dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, je tudi on mogoča izbira za olimpijske igre." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kristan ima priložnost za dokazovanje

Pred sezono je željo, da bi se prebil na OI, izrazil tudi nekdanji prvi vratar reprezentance Robert Kristan. Po sezoni brez kluba zdaj igra v alpski ligi za SŽ Olimpijo, Zupančič pa pravi, da ima možnosti za nastop: "Zaradi tega razloga se je vrnil na ledene ploskve. To je odlična priložnost, da ga vidimo v akciji na reprezentančni ravni. Kari ga dobro pozna iz prejšnjih akcij, bi ga pa vseeno rad videl na delu. Če bo Robert dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi, je tudi on ena od možnosti za igre."

Reprezentančni seznam za novembrski EIHC turnir (Cergy, 9.–11. november)

Vratarji (3): Robert Kristan (HK SŽ Olimpija), Gašper Krošelj (brez kluba), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus)

Branilci (8): Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević (Nove Zamky, slovaška Extraliga), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Aleksandar Magovac (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga), Matic Podlipnik (Karlovy Vary, druga češka liga), Miha Štebih (VSV Beljak, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL)

Napadalci (14): Boštjan Goličič, David Rodman (Grenoble, Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Anže Kuralt (Amiens, Ligue Magnus), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Nik Pem (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga), Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Rok Tičar (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL)

 

Turnir EIHC, Pariz

Četrtek, 9. November
16. 30 Belorusija – Latvija
20.00 Francija – Slovenija

Petek, 10. November
16.30 Latvija – Slovenija
20.00 Francija – Belorusija

Sobota, 11. November
18.00 Latvija – Francija
20.00 Slovenija – Belorusija

Ne spreglejte