Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2017,
21.42

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

hokej EIHC turnir Rusija Oleg Znarok ZDA Slovaška pokal Karjala Pjongčang 2018 olimpijske igre

Nedelja, 12. 11. 2017, 21.42

6 let, 4 mesece

Kje so slovenski tekmeci na OI?

Priprave tekmecev risov: Rusi spodnesli še Čehe, Američani končali s tremi ničlami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Slovenija Francija svetovno prvenstvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Medtem ko je slovenska hokejska reprezentanca igrala na turnirju evropskega izziva v Cergyju, so bili v akciji tudi njeni nasprotniki iz skupinskega dela olimpijskega turnirja v Pjongčangu. Rusi so na turnirju Karjala na Finskem po nedeljski zmagi nad Češko zasedli drugo mesto. Slovaki so v nedeljo na pokalu Nemčije z 2:4 priznali premoč zmagovalki, ruski B ekipi, Američani pa so na istem tekmovanju vknjižili še tretji poraz.

Skoraj vse reprezentance so izkoristile novembrski klubski premor in svoje oklepnike preizkusile na različnih turnirjih. Za nekatere, tudi Slovenijo, je bil edini zbor pred februarskimi pripravami na olimpijske igre.

Risi so pod vodstvom novega starega selektorja Karija Savolainena v močni zasedbi (zaradi poškodb ali zahtev klubov sicer manjkajo Jan Muršak, Luka Vidmar, Mitja Robar, Klemen Pretnar in Luka Gračnar) igrali na turnirju evropskega izziva v Cergyju ter po zmagi in dveh porazih končali na tretjem mestu.

Slovenska izbrana vrsta bo na OI v Pjongčangu v skupini igrala z istimi reprezentancami kot v Sočiju, kjer je tekmovanje končala v četrtfinalu, na sedmem mestu. Savolainenova četa se bo v Južni Koreji tako pomerila z Rusijo, ZDA in Slovaško. Vse tri reprezentance v teh dneh tekmujejo na turnirjih.

Zborna komanda na Finskem le za gostitelji

Rusi nestrpno čakajo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) o njihovi usodi na OI. Obstaja možnost, da bi zaradi dopinških prekrškarjev morali nastopiti pod nevtralno zastavo. Če bo Mok res sprejel tak ukrep, so nekateri Rusi pripravljeni bojkotirati tekmovanje petih krogov, vodstvo lige KHL pa je zagrozilo, da v tem primeru ne bi prekinilo tekmovanja, tako da bi v Južni Koreji ob NHL-ovcih manjkali še KHL-ovci.

Kakšna bo usoda hokejske zborne komande, naj bi bilo znano najpozneje v decembru. Rusi so po uvodnem porazu zmagali na drugih dveh tekmah in končali na drugem mestu za Finci. | Foto: Reuters Rusi so po uvodnem porazu zmagali na drugih dveh tekmah in končali na drugem mestu za Finci. Foto: Reuters Selektor Oleg Znaroks težko verjame, da Rusije ne bi bilo na OI, tako da se z varovanci, pretežno KHL-ovci, pospešeno pripravlja nanje.

V zadnjih dneh je v Rusiji rojeni latvijski strateg nemških korenin z močno hokejsko postavo gostoval na pokalu Karjala v Helsinkih, kjer so zasedli drugo mesto. Na Finsko je odpeljal zasedbo, iz katere bo po njegovih napovedih okoli 85 odstotkov hokejistov nastopilo tudi na olimpijskem turnirju. Veterana Pavel Dacjuk in Ilja Kovalčuk sta dobila prost teden, uradno namenjen okrevanju, Znaroks pa za olimpijski seznam dopušča še imena petih igralcev, ki jih v deželo tisočerih jezer ni odpeljal.

Na pokalu Karjala so v sklopu EuroTour ob Fincih in Rusih sodelelovali še Švedska, Češka, premierno Kanada in Švica.

Rusi so v četrtek odigrali prvo tekmo in tesno izgubili s Finci (2:3), v soboto so s 6:2 napolnili švicarsko mrežo - pet zadetkov so dosegli v zadnji tretjini, v nedeljo pa s 5:2 še Čehe.

Pokal Karjala, ruske tekme (Helsinki, 8.–12. november)

Četrtek, 9. november
Finska : Rusija 3:2
Kemppainen, Heiskanen, Ohtamaa; Kaprizov, Plotnikov

Sobota, 11. november
Švica : Rusija 2:6
Moser, Praplan; Šalunov, Kalinin, Nesterov, Ničuškin, Grigorenko, Tkačjov

Nedelja, 12. november
Rusija : Češka 5:2
Grigorenko 3, Kaprizov, Kafizullin; Kubalik, Klepis
 

Lestvica:

  1. Finska 3 tekme – 9 točk
  2. Rusija 3 – 6
  3. Švedska 3 – 6
  4. Kanada 3 – 3
  5. Češka 3 -3
  6. Švica 3 – 0

Slovaki so najprej premagali Američane, nato še Nemce, v boju za prvo mesto pa izgubili z rusko B ekipo. | Foto: Reuters Slovaki so najprej premagali Američane, nato še Nemce, v boju za prvo mesto pa izgubili z rusko B ekipo. Foto: Reuters

Slovaki z dvema zmagama in porazom, Američani

Preostala slovenska tekmeca v skupinskem delu OI sta igralaa na pokalu Nemčije, kjer je slavila ruska B-reprezentanca.

Slovaki so v Augsburg odpotovali z močno zasedbo, večina prihaja iz elitne češke lige in lige KHL, predvsem v napadu pa je nekaj igralcev iz domačega tekmovanja. Reprezentanca z novim selektorjem Craigom Ramsayjem (prvič bo vodil Slovake) poskuša stopiti na pravo pot, na kateri bi trend obrnili v smer stare slave. Kanadčan je izbrano vrsto prevzel po klavrnem zadnjem svetovnem prvenstvu, na katerem, tudi zaradi razdorov, niso nastopili hokejisti iz najboljše lige na svetu.

Američani so na pokalu Nemčije izgubili vse tri tekme. | Foto: Reuters Američani so na pokalu Nemčije izgubili vse tri tekme. Foto: Reuters

Že prvi dan tekmovanja so Slovaki v medsebojnem obračunu olimpijskih tekmecev z 2:1 ugnali Američane, pri katerih selektorsko taktirko v rokah drži nekdanji NHL-ovec Tony Granato. 53-letnik je v Nemčijo odpeljal 28 hokejistov, med katerimi so nekateri še lani igrali v ligi NHL.

Kapetan ameriške reprezentance Brian Gionta je zadnjih sedem let vseskozi nosil črko C v ligi NHL, prej pri Montreal Canadines, v lanski sezoni še pri Buffalo Sabres. Trenutno je brez kluba. Večina Američanov igra v najkakovostnejših evropskih ligah (KHL, Švedska, Švica, Nemčija), le Ryan Malone si kruh služi onkraj Atlantika v ligi AHL.

V soboto so slovaški oklepniki s 3:0 odpravili gostitelje Nemce, sicer tudi potnike na OI, Američani pa niso bili kos ruski B-ekipi (2:5).

Zadnji dan tekmovanja so se Slovaki za prvo mesto udarili z Rusi in izgubili (2:4), ZDA pa so prvo zmago turnirja iskale proti Nemčiji, a je niso dočakale (1:5). Američani so končali na zadnjem mestu, Slovaki na drugem.

Nemški pokal, (Augsburg, 10.–12. november)

Petek, 10. november
ZDA : Slovaška 1:2
Sanguinetti 54.; Lamper 6., Hovorka 27. 

Nemčija : Rusija B 2:8
Pietta, Raedeke; Fjodorov, Ketov, Okulov, Kagarlitsky, Naumenkov, Šumakov, Mikhejev, Jakovlev

Sobota, 11. november
Nemčija : Slovaška 0:3
Bakoš, Haščak, Čerešnak

Rusija B : ZDA 5:2
Yarullin, Naumenkov, Karpov, Mikhejev, Tihonov; Arcobello, Kolarik

Nedelja, 12. november
Slovaška : Rusija B 2:4
Haščak, Daloga; Makejev 4

ZDA : Nemčija 1:5
Little; Mauer, Raedeke, Macek, Holzmann, Seidenberg

Lestvica:

  1. Rusija B 3 tekme – 9 točk
  2. Slovaška 3 – 6
  3. Nemčija 3 – 3
  4. ZDA 3 – 0
Ne spreglejte