Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2022,
20.02

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

državno prvenstvo HDD Jesenice HK Olimpija

Torek, 8. 2. 2022, 20.02

2 leti, 2 meseca

Državno prvenstvo, polfinale, povratna tekma

Olimpija s petardo odpravila večnega tekmeca in napredovala v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
HK Olimpija HDD Sij Acroni Jesenice | Hokejisti Olimpije so tudi na drugi tekmi premagali Jeseničane in zanesljivo napredovali v finale. | Foto Grega Valančič/Sportida

Hokejisti Olimpije so tudi na drugi tekmi premagali Jeseničane in zanesljivo napredovali v finale.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpija so tudi na drugi polfinalni tekmi brez prejetega zadetka premagali večnega tekmeca in branilca državnega naslova HDD Sij Acroni Jesenice – bilo je 5:0 – in s skupnim seštevkom tekem (8:0) zanesljivo napredovali v finale. V tem se bodo aprila pomerili z zmagovalcem drugega polfinalnega para HK Slavija Junior – HK Triglav Kranj.

HDD Jesenice HK Olimpija polfinale DP
Sportal Rdeče-zelena bitka za finale: Olimpija v prednosti, Jeseničani upajo na preobrat

Po nastopih v rednem delu in razvrstitvi ekip v DP je bilo jasno, da v tej sezoni ne bo tradicionalnega obračuna obeh najmočnejših slovenskih hokejskih zasedb v velikem finalu. Jeseničani so v rednem delu svojo nalogo opravili po pričakovanjih in končali na prvem mestu, Ljubljančani, ki so večinoma na tekme pošiljali pomlajeno zasedbo, pa so bili šele četrti.

Ekipi sta se tako srečali že v polfinalu, v katerem sta igrali po sistemu boljši iz dveh tekem. Na prvi je Olimpija zmagala s 3:0, na drugi pa s 5:0, vratar Pavo Hölsä je na obeh tekmah zaklenil svoja vrata, tako da so zmaji napredovali brez prejetega gola s skupnim seštevkom 8:0.

V prvi tretjini so sicer potrebovali nekaj časa, da so premoč na ledu tudi spremenili v prednost pri zadetkih. V jeseniških vratih se je z dobrimi obrambami izkazal Oscar Fröberg, medtem ko domači vratar v prvem delu skoraj ni imel dela. Prvi gol je dosegel Gregor Koblar, ko je bil s hrbtom obrnjen proti vratom in z bekhendom ugnal Šveda, nekaj minut zatem pa so imeli domači po jeseniški kazni in napaki s šestimi igralci na ledu poldrugo minuto na ledu kar dva moža več, kar je izkoristil Guillaume Leclerc.

Olimpija je po uvodni tretjini vodila z 2:0, v skupnem seštevku pa že s 5:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je po uvodni tretjini vodila z 2:0, v skupnem seštevku pa že s 5:0. Foto: Grega Valančič/Sportida

V nadaljevanju so do sape prišli tudi železarji in nekajkrat zapretili, a vendarle bili daleč od zadetka, še najbolj nevarna sta bila poskusa Erica Panceta in Gašperja Glaviča. Olimpija pa je stopnjevala ritem in bila nevarna skoraj ob vsaki akciji, a je goste reševal razpoloženi vratar. A tudi on ni mogel preprečiti vodstva domačih s 3:0, ko je odbitek iz bližine za njegov hrbet pospravil Jaka Šturm.

Ob skupni prednosti šestih golov je bila tako zadnja tretjina le še formalnost. A domači niso popuščali, že v 42. minuti se je pred vrati sam znašel Jaka Sodja in povišal vodstvo. Jeseničani so tako ob izgubljenem polfinalu iskali vsaj priložnost za častni zadetek, a so bile njihove nevarne akcije redke, Ljubljančani pa dovolj zbrani v obrambi, da je Hölsä ohranil mrežo nedotaknjeno. Za piko na i pri domačih pa je poskrbel Sodja v zadnji minuti.

Fotogalerija s tekme (Foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 29

Šivic: Veliko bolje kot na Jesenicah

"Mislim, da smo začeli odlično že prvo tretjino. Sicer so imeli prvi 'power-play', a smo ga dobro ubranili. Prišli smo odločni, dobri, zbrani, takšni, kot znamo biti. V drugi smo bili pet minut nekoliko na petah, pa smo se potem vrnili. Tretji gol je bil pomemben, v zadnji tretjini pa nismo odnehali in jim nismo prepustili nič. Fantje so lahko zadovoljni, bilo je veliko bolje kot na Jesenicah, kjer nismo bili pravi. Danes smo bili takšni, kot želimo biti," je tekmo ocenil strateg domačih Mitja Šivic.

"Nimam kaj očitati fantom glede pristopa in borbenosti, spoštujem jih, da ob teh vložkih, ki jih imamo na Jesenicah, sploh pridejo na trening vsak dan," je po koncu polfinala dejal trener Jesenic Nik Zupančič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Nimam kaj očitati fantom glede pristopa in borbenosti, spoštujem jih, da ob teh vložkih, ki jih imamo na Jesenicah, sploh pridejo na trening vsak dan," je po koncu polfinala dejal trener Jesenic Nik Zupančič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zupančič: Spoštujem jih, da ob teh vložkih sploh pridejo na trening vsak dan

"Začetek je bil čisto okej, priigrali smo si prvi 'power-play', ampak na takšni tekmi moraš to izkoristiti. Potem je bila dinamika tekme drugačna, dosegli so zadetek in izkoristili dva igralca več. Ko pa se je začela razlika povečevati, mi imamo nekaj težav s kadrom v obrambi, je zelo težko obrniti. V Ljubljano smo prišli z mislijo na zmago. A če ne zadeneš, je težko dobiti kakršnikoli tekmo. Nimam kaj očitati fantom o pristopu in borbenosti, spoštujem jih, da ob teh vložkih, ki jih imamo na Jesenicah, sploh pridejo na trening vsak dan," pa je dejal jeseniški trener Nik Zupančič.

Olimpija se bo v finalu pomerila z zmagovalcem para HK Slavija Junior - HK Triglav Kranj, ki ga zaradi težav z boleznijo covid-19 polfinale še čaka.

Državno prvenstvo, polfinale, druga tekma

Torek, 8. februar
HK SŽ Olimpija : HDD Sij Acroni Jesenice 5:0  (2:0, 1:0, 2:0) /3:0/
Dvorana Tivoli, gledalcev 750, sodniki: Groznik, Zrnič (glavna), Hribar, Javornik
Strelci: 1:0 Koblar (Tomaževič, Kapel, 14.), 2:0 Leclerc (Čimžar, Ropret, 17.), 3:0 Šturm (Maia, Sodja, 37.), 4:0 Sodja (Šturm, 42.), 5:0 Sodja (Kapel, Koblar, 60.)
Kazenske minute: SŽ Olimpija 6, Sij Acroni Jesenice 8

// izid prve tekme, v finale je napredoval boljši z dveh tekem

HK Slavija Junior - HK Triglav Kranj (dvoboj je predviden 23. februarja)

Ne spreglejte