Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Natisni članek

prepoved liga NHL Pjongčang 2018 olimpijske igre Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar

Sreda, 5. 4. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Hrušičan o odločitvi lige NHL

Razočarani Anže Kopitar: V Sočiju smo bili pepelka. Takšne zgodbe lahko ustvariš le na OI.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

1

Gary Bettman | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Razočaran sem, da na olimpijskem turnirju ne bomo videli najboljših, saj je to največji športni dogodek, na katerem lahko določeni športi rastejo," je odločitev vodstva lige NHL, da leta 2018 v Pjongčangu ne bo NHL-ovcev, komentiral Anže Kopitar.

Ponedeljkovo sporočilo za javnost lige NHL, da najkakovostnejša hokejska liga med olimpijskimi igrami v Pjongčangu leta 2018 ne bo prekinila tekmovanja, še vedno precej odmeva in najverjetneje se prah še lep čas ne bo polegel.

Lastniki NHL-klubov so bili proti tritedenski prekinitvi lige, med katero bi po lastnih besedah izgubili kar nekaj zelencev. Med razlogi za nepotovanje v Južno Korejo so navedli tudi morebitne poškodbe. Negativizem so vzbujali tudi stroški. Mednarodni olimpijski komite ni bil več pripravljen kriti stroškov za najboljše hokejiste sveta (na zadnjih petih izvedbah OI jih je kril Mok). Te je bila pripravljena nase prevzeti Mednarodna hokejska zveza, a kot kaže, ji tega ne bo treba storiti

"Stvar je za nas končana," so zapisali v sporočilu za javnost lige NHL. Kljub temu mnogi hokejisti upajo, da si še premislijo. "Ni še prepozno, še je čas, da spremenijo odločitev. Kakorkoli že, jaz bom šel, pa naj bo, kar hoče," je v torek dejal Rus Aleksander Ovečkin.

Anže Kopitar je v Sočiju lahko užival v nemalo srečnih trenutkih za Slovenijo. V Pjongčangu ga ne bo. | Foto: Reuters Anže Kopitar je v Sočiju lahko užival v nemalo srečnih trenutkih za Slovenijo. V Pjongčangu ga ne bo. Foto: Reuters

Lahko bi širili hokej po svetu

"Razočaran sem. Na srečo sem na zadnjih olimpijskih igrah lahko doživel to izkušnjo. Mislim, da odločitev nekako nasprotuje motu o širitvi igre. Vsekakor je veliko razočaranja, ker na olimpijskem turnirju ne bomo videli najboljših, saj je to največji športni dogodek, na katerem lahko določeni športi rastejo. Morali bi nastopiti tam in širiti naš šport," je v pogovoru za LA Kings Insider nestrinjanje z odločitvijo lige NHL izrazil Anže Kopitar, ki bo kmalu končal sezono v ligi NHL in morda oblekel slovenski dres na svetovnem prvenstvu elitne divizije.

Naš najboljši hokejist je septembra v Minsku reprezentanci pomagal do novega velikega uspeha slovenskega hokeja. Risi so pod taktirko Nika Zupančiča v Belorusiji na odločilni tekmi po pravi drami strli domačine in si še drugič zapored priigrali olimpijsko vozovnico.

To je mogoče le na OI

"Zgodbo, kot smo jo v Sočiju spisali mi, poimenovali so nas kar pepelka, lahko ustvariš le na olimpijskih igrah." | Foto: Reuters "Zgodbo, kot smo jo v Sočiju spisali mi, poimenovali so nas kar pepelka, lahko ustvariš le na olimpijskih igrah." Foto: Reuters

"Mislim, da pred nastopom na olimpijskih igrah v Sočiju skoraj nihče ni vedel nič o slovenskem hokeju. Kot sem zasledil, so našo reprezentanco označili za pepelko iger. To so zgodbe, ki jih je mogoče ustvariti in pisati le na olimpijskih igrah. Ponavljam, razočaran sem," je 29-letnemu Hrušičanu med pogovorom spomin ušel v leto 2014, ko je slovenska izbrana vrsta premierno nastopila na tem tekmovanju.

Pustila je velik pečat. Slovenci so takrat sploh prvič premagali katero od reprezentanc, znanih pod imenom velikih sedem, in sicer Slovaško. Po dodatnem boju so odpihnili Avstrijo in se uvrstili v četrtfinale olimpijskih iger. Tam jih je zaustavila Švedska, Slovenija pa je končala na sedmem mestu in si prislužila nemalo simpatij povsod po svetu. Dvomilijonska državica je postala pepelka hokejskega turnirja v Sočiju.

Ne moreš jih poustvariti

"Olimpijskih iger ne moreš poustvariti. Ne razumite me narobe, svetovni pokal (septembrsko tekmovanje, na katerem je Kopitar igral v reprezentanci Evrope, op. a.) je bila lepa izkušnja, a olimpijskih iger ne moreš poustvariti," je o edinstvenosti tekmovanja dejal Kopitar, ki bo najverjetneje reprezentančne soigralce v Pjongčangu spremljal od daleč.

"Ne bom rekel, da je bilo nesmiselno sodelovati na olimpijskih kvalifikacijah, saj vedno rad igram za svojo reprezentanco. Občutek, ko smo se uvrstili na olimpijske igre, je bil tudi zame nekaj posebnega. Ni lahko, ker NHL-ovcev ne bo tam, a Slovenija bo še vedno igrala. Prepričan sem, da se bodo fantje zabavali in uživali," ni skrival grenkobe kapetan Los Angeles Kings.

Morda pa olimpijske igre še niso čisto povsem izgubljene. Kopitarjev trener Darryl Sutter namreč meni: "Odločitve ne vidim kot dokončne. Mislim, da je še vedno prostor za pogovore in da je še dovolj časa."

Slovenci nad ZDA, Rusijo in Slovaško

Prvo tekmo na olimpijskih igrah je Slovenija odigrala proti Rusiji. Zborna komanda bo njena tekmica tudi v Pjongčangu. | Foto: Reuters Prvo tekmo na olimpijskih igrah je Slovenija odigrala proti Rusiji. Zborna komanda bo njena tekmica tudi v Pjongčangu. Foto: Reuters

Slovenska hokejska reprezentanca, ki se te dni pripravlja na svetovno prvenstvo v Parizu, si je nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah zagotovila s tremi zmagami na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah v Minsku.

Slovenci se bodo na OI v Pjongčangu, kjer ta teden na svetovnem prvenstvu drsajo risinje, v skupini pomerili z istimi reprezentancami kot v Sočiju: z ZDA, Rusijo in Slovaško. Naša izbrana vrsta, ki ji je v črnomorskem letovišču lahko pomagal tudi Anže Kopitar, se je uvrstila v četrtfinale in zasedla visoko sedmo mesto.

Ne spreglejte