Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2017,
8.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

NHL Pjongčang 2018 Anže Kopitar Anže Kopitar olimpijske igre

Torek, 4. 4. 2017, 8.07

6 let, 7 mesecev

Vodstvo lige NHL prečrtalo OI 2018

Anže Kopitar in preostali NHL-ovci ne bodo pomagali na olimpijskih igrah v Pjongčangu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Anže Kopitar Soči | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL je sporočilo, da prihodnje leto zaradi februarskih zimskih olimpijskih iger ne bo prekinjalo sezone in tako svojim igralcem omogočilo sodelovanja na turnirju v Pjongčangu. To pomeni, da za slovensko hokejsko reprezentanco med drugim ne bo mogel igrati Anže Kopitar.

Iz vodstva NHL odločitve niso hoteli sporočiti pred končnico, ki se začne prihodnji teden. Niso namreč hoteli motiti poteka najmočnejše hokejske lige na svetu. Zdaj so vendarle uradno razglasili, da igralci lige NHL v Pjongčangu ne bodo zastopali svojih držav.

Prekinitvi niso bili naklonjeni lastniki klubov, tokrat so pogajanja med njimi, Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok), združenjem igralcev NHL in Mednarodno hokejsko zvezo padla v vodo.

"Več mesecev je preteklo, produktivnega dialoga pa ni bilo. Še več, Mednarodni olimpijski komite je začel nastop NHL-ovcev na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022 pogojevati z udeležbo v Južni Koreji. Urnik za sezono 2017/18 bomo pripravili brez februarskega premora za olimpijske igre. Stvar je za nas končana," se glasi del sporočila za javnost lige NHL, ki po petih zaporednih olimpijskih igrah na tekmovanje petih krogov ne bo poslala svojih hokejistov.

Ovečkin bo prišel na zbor, lastnik Capitals mu ne bo oporekal

Aleksander Ovečkin se bo odzval na povabilo reprezentance. | Foto: Reuters Aleksander Ovečkin se bo odzval na povabilo reprezentance. Foto: Reuters Kanada je leta 2010 v Vancouvru in leta 2014 v Sočiju tudi po zaslugi enega najboljših igralcev lige NHL in zvezdnika ekipe Pittsburgh Penguins Sidneyja Crosbyja osvojila zlato kolajno, tokrat pa ga na igrah ne bo.

A nekateri drugi hokejisti so že zatrdili, da bodo na igrah nastopili, čeprav se liga ne bo prekinila. To je kot prvi že veliko pred odločitvijo o bojkotu OI v Pjongčangu dejal Rus Aleksander Ovečkin.

Če je večina lastnikov klubov proti udeležbi NHL-ovcev na OI, pa lastnik vodilnega moštva lige Washington Capitals Ted Leonsis pravi, da svojim hokejistom ne bo oporekal.

"Ne morem si predstavljati, da si kdo od hokejistov ne bi želel na olimpijske igre. Kaj naj naredim, če mi bo Aleks Ovečkin, Braden Holtby ali Nick Backstrom rekel, da želi igrati za svojo državo? Naj mu rečem ne, naj ga zaklenem v slačilnico? Ne. Morda bom za to na kakšen način kaznovan, a jaz želim podpreti igralce," je ameriški mogotec Leonsis dal vedeti, da bo svojim fantom kril hrbet.

Slovenci nad ZDA, Rusijo in Slovaško

Slovenska hokejska reprezentanca, ki se te dni pripravlja na svetovno prvenstvo v Parizu, si je nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah zagotovila s tremi zmagami na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah v Minsku.

Slovenci se bodo na OI v Pjongčangu, kjer ta teden na svetovnem prvenstvu drsajo risinje, v skupini pomerili z istimi reprezentancami kot v Sočiju: z ZDA, Rusijo in Slovaško. Naša izbrana vrsta, ki ji je v črnomorskem letovišču lahko pomagal tudi Anže Kopitar, se je uvrstila v četrtfinale in zasedla visoko sedmo mesto. Ob novem olimpijskem izzivu Kopitar ne bo mogel pomagati.

Ukrep je kritiziral tudi vratar ekipe New York Rangers Henrik Lundqvist. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ukrep je kritiziral tudi vratar ekipe New York Rangers Henrik Lundqvist. Foto: Guliverimage/Getty Images

Gre za denar

Ukrep je kritiziral tudi vratar ekipe New York Rangers Henrik Lundqvist, ki je s Švedsko zlato olimpijsko kolajno osvojil leta 2006 v Torinu. Igralci večinoma menijo, da olimpijski turnir dviguje ugled in priljubljenost hokeja po svetu, vodstvo lige NHL pa se ne strinja z njimi.

Leta 2014 je Mok privolil v to, da igralcem pokrije zavarovalnino in potne stroške, kar je stalo približno 14 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko za leto 2018 ni sprejel teh pogojev.

Nočejo poškodb

Ob vseh zapletih s kritjem stroškov – te je na koncu nase prevzela Mednarodna hokejska zveza – in mnenju, da ligi NHL sodelovanje na olimpijskih igrah ne prinaša popularizacije, so kot prikladen razlog za odločitev o neudeležbi na OI izpostavili tudi možnost poškodb.

S prstom so pokazali na Soči, kjer so se resneje poškodovali osrednji napadalec New York Islanders John Tavares, Detroitov Henrik Zetterberg, Aleksander Barkov in Tomas Kopecky. Le Zetterberg se je tisto sezono vrnil na dve tekmi končnice.

John Tavares se je v Sočiju huje poškodoval. | Foto: Reuters John Tavares se je v Sočiju huje poškodoval. Foto: Reuters

Namesto da bi hokej približali ljudem, ga oddaljujejo

"Hokejisti so izjemno razočarani nad odločitvijo lige NHL o nesodelovanju na naslednjih olimpijskih igrah. Namesto da bi naš šport približali navijačem po vsem svetu, se od tega oddaljujemo. To, da liga išče krivce vsepovsod, le v sebi ne, je tako ponesrečeno, kot je odločitev sama. NHL-ovci so patrioti in te odločitve ne bodo sprejeli zlahka. To je zgolj in samo odločitev lige. Res škoda za igro, igralce in milijone ljubiteljev hokeja po svetu," so odločitev pospremili pri sindikatu igralcev.

Ne spreglejte