Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2019,
21.39

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

1

Natisni članek

Alpska liga Val Pusteria HK Olimpija

Petek, 19. 4. 2019, 21.39

4 leta, 12 mesecev

Alpska liga, finale, šesta tekma

Zmaji po prepričljivi zmagi ostajajo v boju za naslov prvaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

1

HK SŽ Olimpija - Pustertal | Olimpija je pred več kor 3.500 gledalci s 6:2 odpravila Pustertal in izsilila sedmo tekmo. Prvak bo znan v nedeljo v Brunicu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Olimpija je pred več kor 3.500 gledalci s 6:2 odpravila Pustertal in izsilila sedmo tekmo. Prvak bo znan v nedeljo v Brunicu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Hokejistom HK SŽ Olimpija je po prepričljivi predstavi v domači Hali Tivoli in zmagi s 6:2 uspelo izsiliti sedmo tekmo finala Alpske lige. Olimpija in Pustertal, ki je v seriji vodil že s 3:1 v zmagah, imata zdaj vsak po tri zmage, odločitev o naslovu prvaka bo tako padla v nedeljo v Brunicu. To pomeni, da bo državno prvenstvo, ki sledi alpskemu finalu, odločeno v dveh tekmah - začelo se bo v torek na Jesenicah, prvak bo znan v četrtek v Ljubljani.

Ljubljanski Olimpiji je po dveh bolečih domačih porazih (v nedeljo in ponedeljek), ko je v zadnji tretjini zakockala prednost dveh zadetkov in Pustertalu dopustila preobrat ter vodstvo v finalni seriji s 3:1 v zmagah, uspel velik preobrat. Južni Tirolci so bili v sredo v domači dvorani slabe pol minute oddaljeni od naslova prvaka Alpske lige, a so zmaji izsilili podaljšek in se v njem izvlekli. Da bi ohranili upe na lovoriko, so morali zmagati tudi danes doma, kar jim je po prepričljivi in učinkoviti igri tudi uspelo.

HK SŽ Olimpija : Pustertal, foto: Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 27

 

Hiter zadetek in učinkovito nadaljevanje

Sedmo tekmo so zmaji - Jure Vnuk je spet premešal napade - začeli s hitrim zadetkom, že v 47. sekundi je mrežo Brunica zatresel član tretjega napada Janez Orehek in razveselil spet zelo dobro zapolnjene tribune Hale Tivoli. Na teh se je spet zbralo prek 3.500 navijačev. 

Olimpija je pritiskala, streljala z vseh strani, a v sedmi minuti so gostje izenačili, ko je napako pred vrati Žana Usa naredil Aleš Kranjc, plošček je pristal pri gostih, Markus Gander pa je darilo tudi izkoristil. V 17. minuti je za vrati Brunica plošček izgubil Armin Helfer, domači - na ledu so imeli igralca več - so ga hvaležno pobrali, za novo vodstvo Olimpije pa je zadel Žiga Pešut

Kanadski vratar Colin Keith Furlong v finalu ni v najboljši formi, a tudi pomoči soigralcev nima veliko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kanadski vratar Colin Keith Furlong v finalu ni v najboljši formi, a tudi pomoči soigralcev nima veliko. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zajc po solo akciji zvišal, Olimpija tokrat znala zadržati vodstvo

Druga tretjina je bila trda, med power-playem Pustertala je bilo večkrat vroče, a se je v vratih izkazal Us. V 30. minuti je Italijanom pošla zbranost, z mojstrskim prodorom "coast-to-coast" in zadetkom za 3:1 je dvorano na noge dvignil Miha Zajc in ko so hokejisti Pustertala še prihajali k sebi in komplicirali pred svojimi vrati, se je med njihovo obrambo sprehodil Anej Kujavec in zadel za 4:1. Zmaji so še naprej pritiskali, ob igralcu več v 34. minuti je kapetan Aleš Mušič vodstvo povišal na 5:1. V nadaljevanju so tudi gostje zadeli ob številčni prednosti. V 36. minuti je svoj drugi gol na tekmi dosegel Gander. 

Olimpija je po zaostanku z 1:3 v zmagah serijo izenačila na 3:3. Odločilna tekma za prvaka bo v nedeljo v Brunicu.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je po zaostanku z 1:3 v zmagah serijo izenačila na 3:3. Odločilna tekma za prvaka bo v nedeljo v Brunicu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Trije zadetki prednosti so bili tokrat dovolj

Na zadnjih treh tekmah je ena od ekip pred zadnjo tretjino vselej vodila z dvema zadetkoma, a nato izgubila. Olimpija je imela danes za zadnjih 20 minut zalogo treh golov in jo znala zadržati.

Še več, v 48. minuti je prednost še povečala. Italijani so stavili na vse ali nič, 13 minut pred koncem so ob igri 4 na 4 iz vrat vzeli vratarja in poskušali znižati, a jim je načrt pokvaril Aleš Mušič. Kapetan je prišel do ploščka, ga poslal v prazen gol in postavil končnih 6:2.

SŽ Olimpija - Val Pusteria Alpska liga finale | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

"Za takšne tekme živimo, za takšne tekme delamo"

"Dolgo smo čakali na to domačo zmago, gledalci so si si jo zaslužili. Pred zadnjo tretjino nismo bili mirni. Vedeli smo, da bomo morali 60 minut igrati ali pa še malo več, tako da nismo popuščali. Tokrat smo odigrali tekmo do konca, kot je treba. Navdušen sem nad igralci, ki so res pustili srce na igrišču, nad vzdušjem v Tivoliju. Za takšne tekme delamo, za takšne tekme živimo. Ne bi napihoval stvari, a zdi se mi, da že celoten finale zelo dobro igramo, tako da če potegnemo črto, menim, da smo boljša ekipa. Lahko se nadejamo dobrega spopada v Brunico, kamor gremo po naslov," je po zmagi in izenačenju serije varovance pohvalil trener Jure Vnuk. Ta bo na gostovanje z ekipo odpotoval na dan tekme.

Žan Jezovšek o zmagi Olimpije:

Beli zmaji

Olimpija je tokrat doma zaigrala v "gostujočih" belih dresih. Le v teh je v letošnji sezoni strla Pustertal. Bela barva se je tudi na domačem terenu izkazala za zmagovito. Kaj je o izbiri dresov povedal trener Jure Vnuk?

Alpska liga, finale, šesta tekma

Finale Alpske lige (igrajo na štiri zmage):
 

Nedelja, 21. april
Val Pusteria - HK SŽ Olimpija

Petek, 19. april
HK SŽ Olimpija : Val Pusteria 6:2 (2:1, 3:1, 1:0) /3:3/
Orehek 1., Pešut 17. (PP1), Zajc 30., Kujavec 30., Mušič 34. (PP1) ; Gander 7., 36. (PP1)

Sreda, 17. april 
Val Pusteria : HK SŽ Olimpija 2:3* (1:0,1:0, 0:2,0:1) /3:2/
Grossgasteiger 11., M. Virtala 39.; Planko 52., K. Čepon 60., Planko 62.

Ponedeljek, 15. april
HK SŽ Olimpija : Val Pusteria 3:4* (1:0, 2:1, 1:1, 0:1) /1:3/
1:0 Simšič 17. (Chvatal), 2:0 Mušič 22. (Jezovšek, Us), 2:1 Gander 36. (Andergassen, Helfer, SH1), 3:1 Mušič 39. (Vidmar, Kranjc, PP1), 3:2 Helfer 50. (L. De Lorenzo Meo), 3:3 T. Virtala 58. (M. Virtala), 3:4 Traversa (T. Virtala, Furlong)

Nedelja, 14. april:
HK SŽ Olimpija : Val Pusteria 4:6 (1:1, 3:1, 0:4) /1:2/
Rajsar 11., Vidmar 23., Koblar 28., Chvatal 39.; Gander 7. (SH1), Hofer 27. (PP1), Traversa 41., 44. (PP1), Andergassen 48. (PP1), Helfer 60. (EN)

Petek, 12. april:
Val Pusteria :  HK SŽ Olimpija 2:7 (0:0, 1:6, 1:1) /1:1/
Elliscasis 39., Oberrauch 52.; Vidmar 27. (PP1), Jezovšek 27., 36. (PP1), Rajsar 28., 33., 45. (PP1), Pešut 40.

Četrtek, 11. april:
Val Pusteria : HK Olimpija 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) /1:0/
Gander 26. (PP1), 60., Oberrauch 34.

PP1 - zadetek z igralcem več
SH1 - zadetek z igralcem manj
EN - zadetek v prazen gol

*podaljšek 

//razmerje v zmagah, igrajo na štiri zmage

Preberite še:

SŽ Olimpija - Val Pusteria Alpska liga finale
Sportal "Šteje le zmaga", ki bi "zamaknila" začetek boja za državno krono
SŽ Olimpija - Val Pusteria Alpska liga finale
Sportal Velik preobrat Olimpije, ki se je rešila po južnotirolskem scenariju
Ne spreglejte