Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2016,
18.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

Euro 2016 nogomet Joachim Löw italija Nemčija Antonio Conte

Sreda, 29. 6. 2016, 18.59

6 let, 6 mesecev

Nemški selektor ne gleda v preteklost

Joachim Löw: Nobena "travma Italija" ne obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

"Nobena travma z Italijo ne obstaja. Rezultati naših zadnjih medsebojnih tekem me ne zanimajo, saj so lanski sneg," pred sobotnim četrtfinalnim obračunom z Italijo, ki je Nemcem na velikih tekmovanjih že močno grenila življenja, pravi strateg elfa Joachim Löw.

A še preden se posvetimo besedam 56-letnega selektorja, skočimo nekoliko v preteklost in osvežimo spomin na zgodovino, "na vodo pod mostom", v kateri Nemci Italijanov v izločilnih bojih največjih tekmovanj niso premagali.

Pisalo se je leto 1970 (zgornja fotografija je s polfinalne tekme), ko se je Zahodna Nemčija na svetovnem prvenstvu v Mehiki za finale udarila z Italijo. Po rednem delu sta bili reprezentanci izenačeni (1:1), v podaljških pa je sledila toča golov. V tekmi stoletja, kot so jo poimenovali, so gledalci v podaljških videli kar pet zadetkov. Eden več je končal v nemški mreži, Gianni Rivera pa je bil mož, ki je Nemce spravil v obup, Italijo pa v finale, kjer je podlegla Brazilcem.

Čez 12 let sta se ista tekmeca spet srečala v izločilnih bojih svetovnega prvenstva. Takrat v finalu. Tretjega naslova prvakov so se sredi španske prestolnice po zmagi s 3:1 veselili azzurri.

Dvakrat so jih razžalostili tudi v tem tisočletju

Mario Balotelli – krvnik Nemcev na zadnjem evropskem prvenstvu, ko jih je Italija izločila v polfinalu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mario Balotelli – krvnik Nemcev na zadnjem evropskem prvenstvu, ko jih je Italija izločila v polfinalu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nov udarec za Nemce s strani Italije na velikih tekmovanjih je prišel v tem tisočletju, natančneje leta 2006, in to na njihovem domačem svetovnem prvenstvu. Iz oči v oči sta si reprezentanci zrli v polfinalu, v katerem je že kazalo, da ga bodo odločili kazenski streli, a sta imela Fabio Grosso in Alessandro Del Piero drugačne načrte. Zadela sta v 119. minuti in sodnikovem podaljšku, Italija pa je v finalu po enajstmetrovkah strla še Francijo ter četrtič in zadnjič stopila na svetovni vrh. 

Italijani so življenje Nemcem zadnjič zagrenili pred štirimi leti na evropskem prvenstvu. Njihov krvnik v polfinalnem boju je bil z dvema zadetkoma Mario Balotelli (2:1), ki je bil s soigralci v finalu proti Španiji nemočen (0:4).

Vrhunci polfinale tekme na EP 2012:

Nekaj je zgodovina, drugo sedanjost

Na vse tegobe, ki so jih aktualnim svetovnim prvakom povzročili Italijani, je sedma sila nemškega selektorja Joachima Löwa spomnila tudi v Franciji.

"Nobena travma po imenu Italija ne obstaja. Ne bojimo se je, ampak zaupamo v svoje sposobnosti. Rezultati zadnjih medsebojnih tekem z velikih tekmovanj me ne zanimajo, saj so zgodovina," je dal vedeti, da se ne bo oziral v preteklost. Kot so zapisali pri italijanski Gazzetti, ima raje vroč espresso kot tistega, ki se je že ohladil (kot so se tekme, od katerih so pretekla že leta ali pa celo desetletja). Upa, da bo v soboto pil prvega. Joachim Löw ima raje vroč espresso kot mrzlo kavo, ki se je ohladila, kot so se nekatere tekme, ki so del zgodovine.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Joachim Löw ima raje vroč espresso kot mrzlo kavo, ki se je ohladila, kot so se nekatere tekme, ki so del zgodovine. Foto: Guliverimage/Getty Images

Čeprav mu oziranje v zgodovino ni ljubo, se je spomnil dveh bolečih porazov tega tisočletja, ob katerih je vihtel selektorsko taktirko in ki sta bila dobra šola. "Leta 2010 (v polfinalu SP jih je izločila Španija, op. a.) in leta 2012 smo bili še neizkušeni. Poraz izpred štirih let? Takrat je šlo vse narobe. Tisti dan nihče ni igral, kot bi moral. Kriv sam bil sam, prevzel sem odgovornost za ta poraz, ki mi je pomagal k osebni rasti. Zame je bil dobra lekcija."

Poti Italije in Nemčije do četrtfinala EP 2016:

Italija: skupinski del – zmaga z 2:0 nad Belgijo in z 1:0 nad Švedsko, poraz z 0:1 z Irsko; osmina finala – zmaga z 2:0 nad Španijo

Nemčija: skupinski del – zmaga z 2:0 nad Ukrajino, remi 0:0 s Poljsko, zmaga z 1:0 nad Severno Irsko; osmina finala – zmaga s 3:0 nad Slovaško

Drugačna, nevarnejša Italija

S svojimi fanti je konec marca dosegel, kar Nemcem ni uspelo že 21 let. Na pripravljalni tekmi so premagal Italijo (4:1). Neprimerljivo pomembnejša bi bila sobotna zmaga. A ne bo lahko.

Nemška falanga se pripravlja na obračun z Italijo, ki bo v soboto zvečer v Bordeauxu. "To ni več Italija, kot smo je bili vajeni. Obramba je sicer v njeni krvi, a nevarna je tudi v napadu. Povrh vsega je še psihološko močna," tekmecem na dušo piha nemški selektor. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nemška falanga se pripravlja na obračun z Italijo, ki bo v soboto zvečer v Bordeauxu. "To ni več Italija, kot smo je bili vajeni. Obramba je sicer v njeni krvi, a nevarna je tudi v napadu. Povrh vsega je še psihološko močna," tekmecem na dušo piha nemški selektor. Foto: Guliverimage/Getty Images

"To ni več Italija, ki smo je bili vajeni. Mislim, da je močnejša, kot je bila 2008, 2010 in 2012. Pričakujem težko tekmo. Obramba je sicer v njihovi krvi, njihovi branilci so zelo uglašeni, veliko varnost jim daje tudi Buffon (vratar Gianluigi Buffon, op. a.), a niso osredotočeni le na branjenje. Nevarni so tudi v napadu. Povrh vsega so še psihološko izjemno močni, nikoli ne paničarijo," je hvalnice na račun izbrancev Antonia Conteja še zapel Löw.

Ta ima zdaj s svojo ekipo, ki na štirih tekmah tega prvenstva sploh še ni prejela zadetka, dala pa jih je šest, še dobra dva dneva časa za pripravo na četrtfinalni obračun, ki ga bosta izbrani vrsti odigrali v soboto ob 21. uri v Bordeauxu.

Četrtfinalni pari:

30. junij: Poljska – Portugalska
1. julij: Wales – Belgija
2. julij: Nemčija – Italija
3. julij: Francija – Islandija

Ne spreglejte