Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 6. 2016,
12.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Natisni članek

huligani Portugalska Euro 2016 Hrvaška

Petek, 24. 6. 2016, 12.05

6 let, 7 mesecev

Hrvaški huligani želijo pokvariti spektakel v Lensu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

1

Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška nogometna reprezentanca se na evropskem prvenstvu v Franciji pripravlja na dvoboj osmine finala. V soboto se bo v Lensu pomerila s Portugalsko, Hrvaška nogometna zveza (HNS) pa opozarja na možnost novih navijaških neredov.

Slovenska soseda, ki je s sedmimi točkami osvojila prvo mesto v skupini D, je na evropskem prvenstvu odigrala tri tekme. Najprej je v Parizu premagala Turčijo (1:0), delegatu Evropske nogometne zveze (Uefa) pa ni ušel podatek, da se je enemu izmed hrvaških navijačev uspelo pretihotapiti na zelenico, kjer je v objemu s strelcem Luko Modrićem proslavljal zadetek. Na tribunah je zagorelo še nekaj bakel, to pa je bilo tudi vse, kar se tiče nešportnega obnašanja hrvaških privržencev.

Hrvaški navijač se je na tekmi v Parizu izmaknil kontroli varnostnikov in se prebil do igrišča. | Foto: Reuters Hrvaški navijač se je na tekmi v Parizu izmaknil kontroli varnostnikov in se prebil do igrišča. Foto: Reuters Na drugi tekmi v St. Etiennu, kjer je Hrvaška zapravila visoko vodstvo in remizirala s Češko (2:2), je bilo veliko bolj dramatično. Le nekaj minut pred koncem rednega dela je s tribun na igrišče priletelo okrog deset bakel, skupina navijačev, ki je nezadovoljna z delom Hrvaške nogometne zveze (HNS) in predsednikom Davorjem Šukerjem, pa je na zelenico odvrgla še topovski udar. Razneslo ga je ravno v trenutku, ko ga je želel z igrišča odstraniti francoski gasilec, tako da se je poškodoval.

Delegat Uefe je imel veliko dela, zabeležil pa je tudi nekaj ustaških znakov na transparentih, ki so jih na štadionu izobesili hrvaški navijači. Uefa jih je uvrstila v skupino simbolov, ki širijo rasistično nestrpnost, tako da so prepovedani na tovrstnih nogometnih dogodkih.

Uefa jo je kaznovala s 150 tisoč evrov

Na tekmi v St. Etiennu so ostale prošnje nogometašev, naj se ne povzročajo neredi, neuslišane. | Foto: Reuters Na tekmi v St. Etiennu so ostale prošnje nogometašev, naj se ne povzročajo neredi, neuslišane. Foto: Reuters Hrvaška je bila zaradi nasilne prekinitve dvoboja, o kateri je razpredal cel svet, v ogromnem šoku. Pričakovala je strogo kazen disciplinske komisije Uefe, na koncu pa jo je odnesla relativno blago, saj je morala le seči v žep (150 tisoč evrov). Bala se je, da se bodo neredi ponovili na tretji tekmi prvenstva, v kateri je Hrvaška z oslabljeno postavo presenetila favorizirano Španijo (2:1) in poskrbela za prekinitev častitljivega niza njene neporaženosti na evropskih prvenstvih.

Strahovi, da bi lahko v Bordeauxu prišlo do novih navijaških neredov, ki so se v javnosti tudi napovedali, so se izkazali za nepotrebne. Dvoboj je minil v športnem ozračju, hrvaški navijači pa so sijali od sreče, saj so njihovi ljubljenci vzeli prestižen skalp.

Hrvaška zveza izmenjala informacije s prireditelji in policijo

Pripravljajo " | Foto: Reuters Pripravljajo " Foto: Reuters Hrvaško v soboto čaka nov spopad. V Lensu se bo ob 21. uri pomerila s Portugalsko, pri kateri največ pričakujejo od prebujenega zvezdnika Cristiana Ronalda. Na igrišču se obeta preizkus velikanov evropskega nogometa, v ospredju pa bo neposredni dvoboj velikih prijateljev in klubskih soigralcev, Modrića in Ronalda. Vzporedno pa bo potekal še en boj.

Na tribunah bodo varnostne službe in francoska policija skušale preprečiti vsakršen poizkus prekinitve srečanja. V Bordeauxu so bile uspešne. "Upamo, da bodo v Lensu enako uspešni," je za hrvaški športni časnik Sportske novosti povedal Miroslav Marković, ki je pri hrvaški krovni zvezi zadolžen za področje varnosti. Dodal je, da so s prireditelji in policijo v Lensu že izmenjali podatke, govorice, ki so ponovno začele krožiti na Hrvaškem, kako želijo huligani prekiniti dvoboj osmine finala, pa jemljejo zelo resno.

Morali so se sezuti, na delu tudi policijski psi

Francoska policija je v Bordeauxu preprečila najhujše. | Foto: Reuters Francoska policija je v Bordeauxu preprečila najhujše. Foto: Reuters Neuradno naj bi francoska policija na tekmi v Bordeauxu odvzela prostost trem hrvaških navijačem, med njimi naj bi bil tudi tisti, ki je na srečanju v St. Etiennu odvrgel eksplozivno sredstvo, imenovano topovski udar, ki ga zaznamuje glasen pok.

"Kar se tiče kontrolnih pregledov pred tekmo, za navadne navijače niso bili poostreni, za morebitne povzročitelje izgredov pa. Nekaj jih je vstopilo na štadion, ko pa so videli, kako so jih pregledali (francoska policija je na pomoč poklicala tudi službene pse, zadolžene za odkrivanje skritih eksplozivnih sredstev) in jim sezuvali obutev, so si nekateri izmed njih premislili in niso vstopili," je pojasnil Marković in poslal sporočilo ostalim hrvaškim navijačem, naj na lastno pest ne obračunavajo s huligani, ampak naj prepustijo delo policiji in varnostni službi.

Hrvaški nogometaši si lahko v soboto zvečer zagotovijo napredovanje v četrtfinale evropskega prvenstva. | Foto: Reuters Hrvaški nogometaši si lahko v soboto zvečer zagotovijo napredovanje v četrtfinale evropskega prvenstva. Foto: Reuters

"Hrvaška ima izredne navijače, za katere pravijo, da so najboljši, izjema je le manjša skupina, ki je odgovorna za nerede v St. Etiennu. Naj hrvaški navijači to izrednost pokažejo tudi na tekmi v Lensu," je sporočil predstavnik hrvaške nogometne zveze, ki si želi, da se na tem Euru ne bi več govorilo o navijaških izpadih, ampak le nogometnih dosežkih izbrancev Anteja Čačića.

Ne spreglejte