SiolNET. Sportal Drugi športi
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znane tudi smernice za treninge v bazenih

0,18

termometer

Plavanje splošna
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil tudi smernice za treninge v bazenih. Foto: Vid Ponikvar

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil tudi smernice za treninge v bazenih. Te niso bile del navodil, objavljenih s strani NIJZ, potem ko je slovenska vlada 6. maja na dopisni seji sprejela odlok, ki dovoljuje treninge registriranim športnikom, vendar le individualno.

Skupinska vadba zaradi zajezitve pandemije novega koronavirusa ni dovoljena. Med dodatnimi pogoji je za plavalce zapisano, da naj se tuširajo doma, neposredno pred in po zaključeni vadbi v bazenu. Podobno je bilo sicer navedeno že tudi za druge športnike.

Najpomembnejša razlika bo veljala za upravljavce bazenov, saj je določena koncentracija klora med epidemijo covida-19. Po zdaj dostopnih podatkih zadošča za deaktivacijo virusa v vodi koncentracija prostega klora 0,5 mg/l. Upravljavec mora zato zagotoviti v kopalni vodi najmanj to koncentracijo.

Katja Fain bazen Sportal Slovenska plavalka alternativo našla kar v domači garaži #video

Pomembna koncentracija prostega klora

V bazenih s temperaturo vode 23 stopinj Celzija in več ter možnostjo aerosolizacije vode pa mora biti koncentracija prostega klora najmanj 0,7 in največ 1,0 mg/l. Plavalci, njihovi trenerji in upravljavci bazenov pa morajo prav tako kot vsi drugi športniki in upravljavci objektov upoštevati navodila, ki jih je v začetku prejšnjega tedna pripravil NIJZ, ter prav tako omejitve v tedaj objavljenem odloku vlade.

Treningi za okoli 60.000 registriranih športnikov, vključno s športniki invalidi, lahko potekajo na ali v vseh športnih objektih ter površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Vlada je dovolila tudi tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.

Preberite še:

Olimpija Maribor Sportal Registriranim športnikom treningi in tekmovanja omogočeni pod določenimi pogoji Plavanje EP Glasgow Sportal Plavalno EP maja prihodnje leto plavanje Sportal Plavalno SP v Fukuoki bo maja 2022

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin