Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2018,
9.13

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Katja Fain Neža Klančar Peter John Stevens

Ponedeljek, 10. 12. 2018, 9.13

5 let, 4 mesece

Že uvodni dan napad na slovenske rekorde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Peter John Stevens | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V Hangžuju na Kitajskem se bo v torek začelo 14. svetovno prvenstvo v plavanju. V konkurenci 960 plavalcev iz 178 držav bodo Slovenijo zastopali le trije plavalci - Peter John Stevens, Neža Klančar in Katja Fain. Že prvi dan bo pokazal, kaj so Slovenci opravili na pripravah.

Fainovo čaka dvojni program. Najprej nastop na 200 metrov prosto, kjer bo od dobri formi v nevarnosti državni rekord Sare Isaković iz leta 2005 (1:56,84), saj ima Fainova osebni rekord le tri desetinke slabši od slovenskega rekorda. Kasneje sledi še nastop na 400 metrov prosto.

Mlada Mariborčanka, po letih še mladinka, poudarja, da nabira predvsem izkušnje. "Želja so osebni rekordi," pravi plavalka Branika, ki ima za sabo nekoliko slabšo poletno sezono, prepričljiva pa je bila v jesenskem pripravljalnem obdobju, ko so osebni rekordi padali kot za stavo. Njena glavna disciplina bo bržkone petkov nastop na 400 metrov prosto, kjer ima deveti prijavljeni izid in možnost za presenečenje.

Peter John Stevens | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Zmeraj sem pozitivno naravnan"

Po zapletih z dokumenti v ZDA in na Kitajskem že prvi dan paradni nastop čaka tudi Stevensa iz kranjskega Triglava. Ta na 100 metrov prsno napoveduje finale in osebni rekord, bržkone pa se bo moral za to zelo približati tudi državnemu rekordu Damirja Dugonjića iz Dohe 2014 (57,06), do katerega pa mu manjka še devet desetink.

"Zmeraj sem pozitivno naravnan. Vedno si moraš stvari želeti, da boš na koncu visoko in dobil, kar si želiš," pravi Stevens, poleti nazadnje dobitnik kolajne na evropskem prvenstvu v 50-metrskem bazenu v Glasgowu. Verjetno je za Stevensa realen polfinale, sam pa si želi korak višje. Vendar najboljšega Slovenca zaradi predčasne vrnitve v ZDA ne bo konec tedna na tekmi na 50 metrov prsno, kjer bi moral braniti srebro z zadnjega tekmovanja.

Klančarjeva bo v torek še navijala za soplavalca iz reprezentance, v sredo pa bo imela prvo priložnost za napad na lastni državni rekord 53,81 na 100 metrov prosto. "Sem sem prišla z željo po novih osebnih rekordih, ki so tudi državni," zadržano pravi dobitnica dveh kolajn z oktobrskih mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. Z novim rekordom na 100 metrov prosto bi bila tudi blizu nastopa v polfinalu.

"Seveda imam svoje želje, a je uvrstitve nehvaležno napovedovati. Želim si poseči visoko, obenem pa nočem poslušati kritik, da sem napovedala uvrstitev v polfinale, kasneje pa poslušati, kaj mi ni uspelo," je za STA dejala mlada Ljubljančanka, ki se lahko ozre na uspešno mladinsko kariero s številnimi kolajnami z mladinskih prvenstev, ki jih je nadgradila s kolajnama z mladinskih olimpijskih iger in uspešnim preskokom v člansko reprezentanco.

Peter John Stevens
Sportal Stevens zaradi zapleta z dokumenti ostal brez nastopa na 50 metrov prsno

Kar 42 kitajskih plavalcev

V mednarodnem merilu veliko od tekmovanja pričakujejo Kitajci, ki jih bo zastopalo 42 plavalcev. Za zdaj je breme dosežkov na Wang Shunu, ki brani zlato na 200 metrov mešano z zadnjega prvenstva v kratkih bazenih pred dvema letoma v kanadskem Windsorju.

V Windsorju je bil eden od zvezdnikov prvenstva Južnoafričan Chad Le Clos, ki bo v Hangzhouju, eni od starodavnih kitajskih prestolnic, branil vse tri naslove v delfinu.

V ženski konkurenci bo vse tri naslove v mešani konkurenci branila madžarska zvezdnica Katinka Hosszu, letošnji svetovni pokal pa je pokazal, da bo tokrat njena najmočnejša tekmica verjetno Avstralka Emily Seebhom.

Za slovenske ljubitelje plavanja bo zanimiva tudi tekma na 200 metrov prosto, kjer bo naslov branila Italijanka Federica Pellegrini, najmočnejša tekmica Sare Isaković v tej disciplini pred desetletjem.

Ne spreglejte