SiolNET. Sportal Drugi športi
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Eva Terčelj, pogovor

Zaveda se, da še dolgo ne bo tako, kot je bilo #video

0,55

termometer

Eva Terčelj
Foto: Grega Valančič / Sportida

Eva Terčelj, aktualna svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah, je vesela, da se razmere, povezane s koronavirusom, umirjajo, a se ob tem zaveda, da bo preteklo še kar nekaj vode, preden se bo stanje na tekmovalni ravni normaliziralo.

Eva, ki je lani v Španiji dosegla uspeh kariere, lahko spet dela s svojim trenerjem in sotekmovalci. Hkrati se zaveda, da še kar nekaj časa na tekmovanjih najvišje ravni ne bo mogla vijugati med vratci. Ljubljanska kajakašica priznava, da tekmovanja že zelo pogreša. Prvo bo sicer organizirano že to nedeljo v Tacnu.

Eva Terčelj Sportal Čas koronavirusa preživlja v slogu filmskega junaka

V času karantene ni veliko časa preživljala v čolnu. V času karantene ni veliko časa preživljala v čolnu. Foto: Grega Valančič / Sportida Čiščenje doma jo je minilo

S Terčeljevo smo se pogovarjali pred mesecem dni, ko se še ni vedelo, kako se bo vse skupaj zaradi epidemije odvijalo. V tem času si je postavljala veliko vprašanj, kot kaže, pa se je dobro znašla v času karantene. Sprva je doma veliko pospravljala in v smehu nam je priznala, da jo je to kmalu minilo.

"Rada se ukvarjam z različnimi športi, tako da sem ta čas izkoristila za čim bolj pestro oblikovanje treninga. Nisem toliko časa preživljala v čolnu, ampak sem kolesarila, tekla in delala vaje za koordinacijo. Želela sem si popestriti vsakdanjik."

Prvič pred takšnim izzivom

"Nisem imela težav s tem, da se ne bi držala pravil. Največ težav sem imela s tem, da nisem imela več ciljev. Tekme so se prestavile, olimpijske igre so se prestavile na prihodnjo sezono. Torej lahko rečemo, da je to vrhunski šport brez jasnega cilja. Težko se je motivirati, poiskati si moraš nove cilje. Zdi se mi, da smo športniki prvič pred takšnim izzivom. Nismo imeli tekem, za katere bi se lahko pripravljali," je razlagala 28-letna slovenska športnica, ki svoje znanje najraje pokaže na tekmah.

"Opazovala sem, kako se odzovem v takšnih situacijah." "Opazovala sem, kako se odzovem v takšnih situacijah." Foto: Grega Valančič / Sportida

Morala se je na novo prilagoditi

V tem času si je vseeno našla nove cilje, ki niso toliko tekmovalno naravnani. Noče zaspati, želi napredovati tam, kjer misli, da je še dovolj prostora za napredek. Njeni cilji so trenutno bolj dolgoročni, tudi prestavljene olimpijske igre so postale dolgoročen cilj. Sama ni bila presenečena nad prestavitvijo največjega športnega dogodka. Videla je, kaj se dogaja po svetu.

"Šok je, ker se moraš prilagoditi položaju in sprejeti nov načrt. Pravzaprav zame ni bil šok, treba se je bilo na novo prilagoditi."

"Opazovala sem, kako se odzovem v takšnih situacijah. Zagotovo smo se tudi kaj naučili iz te situacije. Mislim, da je najbolje, da takšne stvari sprejemaš z mirno glavo. Prvi vtis morda vara oziroma je videti hujše, kot je v resnici. Včasih je treba pogledati stvari tudi z distance."

Bo po dolgih letih lahko spet tekmovala na Soči? Bo po dolgih letih lahko spet tekmovala na Soči? Foto: Grega Valančič / Sportida

Se ji bo izpolnila želja?

Eva ima na reko Sočo lepe spomine, saj je tam z družino veslala že kot otrok. Pravi, da na Soči vesla za svojo dušo in si na ta način napolni baterije. Če ima čas, se zato večkrat odpravi tja in trenira. Upa, da se ji bo po dolgih letih uresničila želja.

"Na splošno pogrešam tekmovanja na naravnih progah. Ko sem bila mlajša, je bilo kar nekaj takšnih tekem, danes pa je tendenca, da so tekme organizirane na umetnih progah. Slišala sem, da razmišljajo, da bi v Trnovem ob Soči organizirali tekmo. Po dolgih letih bi bila lahko tako tekma na naravni progi."

Tacen 2019 kajak/kanu svetovni pokal - nedelja Sportal Kajakaši bodo v nedeljo vendarle dočakali tekmo Andrej Jelenc Sportal Če bi pustili nogometašem, bi lahko tudi njim

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin