Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
20.54

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Aderlass

Sreda, 16. 9. 2020, 20.54

3 leta, 7 mesecev

afera aderlass

Začelo se je sojenje, glavni osumljenec molči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
aderlass | Začelo se je sojenje proti erfurtskemu zdravniku Marku S., ki ga obtožnica bremeni organiziranje kriminalne združbe za prodajo dopinga in povzročitve telesnih poškodb. | Foto Reuters

Začelo se je sojenje proti erfurtskemu zdravniku Marku S., ki ga obtožnica bremeni organiziranje kriminalne združbe za prodajo dopinga in povzročitve telesnih poškodb.

Foto: Reuters

V Münchnu se je začel proces proti erfurtskemu zdravniku Marku S., ki ga obtožnica bremeni organiziranje kriminalne združbe za prodajo dopinga in povzročitve telesnih poškodb. Gre za epilog dopinške afere Aderlass iz Seefelda 2019 in največji protidopinški proces v Nemčiji, vsaj v uvodu pa se je glavni osumljenec branil z molkom.

Obtožbe na račun 42-letnega zdravnika so hude: dolgoletni organiziran doping, sporne transfuzije krvi, prevara na velikih športnih dogodkih kot so olimpijske igre, svetovna prvenstva, Tour de France.

Bržkone na sodišču niso naključno izbrali velike dvorane A 101, kjer je med drugim potekal proces proti vojnemu zločincu Johnu (Ivanu) Demjanjuku in pred leti tudi desničarski ekstremistki Beate Zschape. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se tudi v primeru Aderlass obeta nov mozaik v zgodovini Nemčije.

Preiskovalci upajo na strogo kazen, ki naj bi bila opozorilo tudi vsem drugim, ki so se odločili za tovrstno početje. | Foto: Reuters Preiskovalci upajo na strogo kazen, ki naj bi bila opozorilo tudi vsem drugim, ki so se odločili za tovrstno početje. Foto: Reuters

Preiskovalci upajo na strogo kazen, ki naj bi bila opozorilo tudi vsem drugim, ki so se odločili za tovrstno početje. Posebej optimistični so protidopinški delavci tudi zaradi protidopinškega zakona, ki ga je Nemčija sprejela leta 2015. Glavnemu obtoženemu naj bi po ocenah strokovnjakov grozila štiri do šestletna zaporna kazen, če bo s preiskovalci sodeloval. Skupaj pa je na zatožni klopi pet ljudi, trojica naj bi bila obsojena na pogojne kazni, a tudi oni le v primeru, če bodo sodelovali.

Vsaj prvi dan sojenja je glavni obtoženec poslušal obtožnico in molčal, a so njegovi odvetniki napovedali, da bo kasneje v procesu sodeloval. Predvidenih je 25 dni sojenja.

Skupaj je v afero Aderlass vpletenih najmanj 23 športnikov iz osmih držav, iz različnih športov, a pretežno iz kolesarstva in smučarskega teka. Med domevnimi kršitelji sta tudi slovenska kolesarja. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Skupaj je v afero Aderlass vpletenih najmanj 23 športnikov iz osmih držav, iz različnih športov, a pretežno iz kolesarstva in smučarskega teka. Med domevnimi kršitelji sta tudi slovenska kolesarja. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Skupaj je v afero Aderlass vpletenih najmanj 23 športnikov iz osmih držav, iz različnih športov, a pretežno iz kolesarstva in smučarskega teka. V Avstriji so bili prvi športniki že kaznovani s pogojnimi zapornimi kaznimi. Na seznamu pa sta tudi slovenska kolesarja Borut Božič in Kristijan Koren.

Tožilstvo je v obtožnici med drugim navedlo, da je peterica športnikom na nedovoljen način pomagala na vsaj 150 večjih dogodkih, kot so zimske olimpijske igre 2014 in 2018, Tour de France in Giro d'Italija 2018, nordijsko svetovno prvenstvo, ....

doping
Sportal Afera Aderlass dobiva epilog na sodišču
Ne spreglejte