Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 11. 2021,
13.56

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Aderlass Pirmin Lang

Sreda, 3. 11. 2021, 13.56

2 leti, 5 mesecev

Pirmin Lang

Afera Aderlass: Švicarju znižali kazen z 48 na 18 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Pirmin Lang | Pirmin Lang se je tekmovalno upokojil leta 2017. | Foto Guliverimage

Pirmin Lang se je tekmovalno upokojil leta 2017.

Foto: Guliverimage

Nekdanji švicarski kolesar Pirmin Lang, ki je lani priznal, da je bil del mednarodne dopinške operacije, je prejel znižano kazen 18 mesecev suspenza. Lang se je tekmovalno upokojil leta 2017 kot član ekipe Roth-Akros in v karieri ni imel večjih uspehov. Priznal je, da se je posluževal krvnega dopinga; afero so pozneje poimenovali Aderlass.

aderlass
Sportal Razplet afere Aderlass zdaj pravnomočen, zdravnik se je odpovedal pritožbi

Ker je Pirmin Lang nastopil kot ključna priča v aferi Aderlass in je v celoti priznal zlorabo prepovedanih sredstev, je njegovo prvotno 48-mesečno kazen zdaj disciplinski senat za dopinške primere znatno znižal, je danes sporočil švicarski olimpijski komite. Poleg tega je bil 36-letnik obsojen na plačilo stroškov postopka in na "stransko odškodnino" v višini 2500 švicarskih frankov (2370 evrov).

Lang je februarja 2020 javno priznal zlorabo dopinga in sodeloval pri preiskavi. Pojasnil je, da je uporabljal krvni doping, ki mu ga je dostavljal zdravnik Mark Schmidt, čigar nečednosti so odkrili na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu 2019.

Največji protidopinški sodni proces v Nemčiji po letu 2015

Seefeld je bil le končna stopnica daljše preiskave, v kateri so zdravniku očitali in dokazali omogočanje krvnega dopinga. Že med samim tekmovanjem je bila priprta četverica udeležencev SP, pozneje pa je bilo razkritih še veliko več imen vpletenih. Langov suspenz sicer velja za nazaj od 19. februarja 2020, od začetka začasne izključitve, kar pomeni, da je kazen že odslužil.

doping thumb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Februarja letos je sicer sodba v aferi Aderlass postala pravnomočna. Sodbo, ki je izbruhnila na SP 2019, so izrekli sredi januarja. Prvoobtoženi Schmid je dobil štiri leta in deset mesecev zaporne kazni, Schmidt pa bo moral plačati še denarno kazen in tri leta ne bo smel opravljati svojega poklica. To je bil največji protidopinški sodni proces v Nemčiji po letu 2015, ko so v tej državi sprejeli protidopinško zakonodajo.

Avstrijski in nemški policisti so takrat v Seefeldu izvedli protidopinško akcijo in po racijah v nadaljevanju razkrinkali združbo, ki je športnike zalagala s prepovedanimi poživili. Potrdili so vpletenost najmanj 23 športnikov iz osmih držav.

Seefeld doping
Sportal Dopinška afera: Štiri leta in 10 mesecev zapora za zdravnika

Med sojenjem v Münchnu niso javno objavili imen vpletenih športnikov, je pa zaradi povezav v aferi mednarodna kolesarska zveza Uci že oktobra 2019 slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena kaznovala z dveletno prepovedjo nastopanja. Med športniki, ki so jih ujeli v operaciji Aderlass, so bili sicer še nekateri znani kolesarji, kot so Danilo Hondo, Alessandro Petacchi in Hrvat Kristijan Đurasek.

Ne spreglejte