Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2021,
20.07

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

doping kazen Fis Aderlass

Četrtek, 15. 4. 2021, 20.07

3 leta

afera aderlass

Estoncu potrdili kazen, ostal tudi brez odlikovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Andrus Veerpalu | Andrus Veerpalu je bil šesti in zadnji član smučarske družine v dopinški aferi, ki se je začela prav na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu leta 2019.  | Foto Guliverimage

Andrus Veerpalu je bil šesti in zadnji član smučarske družine v dopinški aferi, ki se je začela prav na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu leta 2019.

Foto: Guliverimage

Krovna smučarska zveza Fis je sporočila, da je z izrekom prepovedi sodelovanja končala še zadnji primer smučarjev, vpletenih v zloglasno dopinško afero Aderlass. Gre za nekdanjega estonskega tekača Andrusa Veerpaluja, ki bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ostal tudi brez državnih odlikovanj.

Fis je s kaznijo, po pravnomočnosti obsodb v operaciji Aderlass marca letos so mu zaradi vpletenosti v dopinški proces izrekli dveletno prepoved sodelovanja na tekmah pod njenim okriljem, potegnila črto pod ta primer.

Veerpalu je bil šesti in zadnji član smučarske družine v dopinški aferi, ki se je začela prav na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu leta 2019. Pred njim so kazni Fis dobili še Mati Alaver, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp in Aleksej Poltoranin.

Zdaj 50-letni Veerpalu je aktivno kariero že končal, na tekmovanjih pod okriljem Fis pa ne bo smel sodelovati do 17. marca 2023. Fis je še sporočila, da se na kazen ni pritožil.

A estonski tekač bo kot kaže ostal tudi brez odlikovanj, ki jih je na državni ravni dobil za zasluge kot olimpijski zmagovalec v letih 2002 in 2006. Kot poroča dpa, mu bo estonska predsednica Kersti Kaljulaid zaradi dopinške afere odvzela red za zasluge, ki ga je dobil z olimpijskimi nastopi.

Preberite še:

aderlass
Sportal Razplet afere Aderlass zdaj pravnomočen, zdravnik se je odpovedal pritožbi
Ne spreglejte