Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 6. 2021,
10.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Video: Uroš Majerle

Natisni članek

Zveza za šport invalidov Slovenije advertorial paralimpijske igre parašportniki Lidl Slovenija Lara Nedeljković

Sreda, 2. 6. 2021, 10.43

2 meseca, 1 teden

Večkratna državna prvakinja: S tekmovanji se vrne tudi motivacija

Vsebino omogoča Lidl Slovenija

Video: Uroš Majerle

Lara Nedeljković je paraplesalka, ki v solo kategoriji in skupaj s soplesalcem Klemnom Dremljem na plesnem parketu dosega odmevne rezultate in uspehe. Je večkratna državna prvakinja, s plesom pa se je začela ukvarjati leta 2017 v Plesnem klubu Zebra Ljubljana, ki je edini v Sloveniji, ki se ukvarja s plesom na vozičkih.

Predstavljamo tri obraze Lidlove kampanje Nič nam ne manjka – parašportnike, ki dokazujejo, da šport ne pozna oviranosti, in ki so pripravljeni trdo delati za svoje uspehe.

Senta Jeler je članica reprezentance odbojke sede, Anej Doplihar je ročni kolesar, kandidat za paralimpijske igre v Tokiu, Lara Nedeljković pa je večkratna državna prvakinja v plesu na vozičku solo in s soplesalcem. V kampanji sodelujeta tudi uspešni paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek, ki je tudi kandidat za paralimpijske igre, in Dejan Fabčič, ki se pripravlja na svoj morebitni že tretji nastop na paralimpijskih igrah, tokrat v športni panogi lokostrelstvo.

Lidl Slovenija | Foto:

Lidl Slovenija je že od leta 2016 ponosni podpornik slovenskih parašportnikov. Z Zvezo za šport invalidov Slovenije – Slovenskim paralimpijskim komitejem (Zveza ŠIS - SPK) oblikujejo aktivnosti za promocijo športa invalidov in s programom Postani športnik skrbijo za večje vključevanje mladih invalidov v šport.

Prva skupna mednarodna tekma in dosežene stopničke

Lara Nedeljković Lidl | Foto:

25-letna Lara Nedeljković s soplesalcem Klemnom Dremljem pleše zadnja tri leta. Aprila 2018 sta prvič navdušila na mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem, kjer sta se tudi prvič zavihtela na zmagovalni oder. V kategoriji world cup combi class 2 v standardnih in latinskoameriških plesih sta zasedla drugo mesto, v kategoriji IPC combi class 2, v kateri se zahteva, da v paru plešeta moški in ženska, pa sta bila dvakrat četrta.

Lara ravnokar končuje prvi letnik magistrskega študija na Fakulteti za upravo v Ljubljani. Čaka jo še en izpit, potem pa si bo lahko več časa vzela za treninge, ki jih preprosto pogreša. Še bolj pa pogreša tekme, saj plesalci, tako kot drugi športniki, s tekmovanji dobijo motivacijo za napredovanje in naporne treninge.

Lara Nedeljković prihaja iz Velikih Lašč. Zaradi okvare hrbtenice je že od rojstva na invalidskem vozičku. Pleše od leta 2017. | Foto: Peter Giodani Lara Nedeljković prihaja iz Velikih Lašč. Zaradi okvare hrbtenice je že od rojstva na invalidskem vozičku. Pleše od leta 2017. Foto: Peter Giodani

Treningi tudi petkrat tedensko

V ples se je podala po prigovarjanju sostanovalke iz študentskega doma. Po začetnem upiranju, češ da to ni zanjo, je poskusila in nikoli ji ni bilo žal. Ravno obratno. "Zdelo se mi je zelo lepo in začela sem resno trenirati," je povedala Lara, ki živi v Ljubljani v študentskem domu, treninge pa ima na Viču.

Na individualnih urah dela skupaj s trenerjem, selektorjem paraplesne reprezentance Andrejem Novotnyjem. Skupinske treninge preplesavanja, ki trajajo dve uri, imajo enkrat na teden, ker še vedno delajo individualno. Sicer jih imajo dvakrat na teden, s soplesalcem pa se dobivata posebej, tako da ima treninge včasih tudi petkrat na teden, celo med koncem tedna. Število treningov je seveda odvisno od situacije, zaradi soplesalčeve službe, Larinega študija, zasedenosti dvorane in podobno.

Med korono velik upad motivacije

Med najstrožjimi protikoronskimi ukrepi žal niso imeli treningov. Ko so jih že dopuščali, pa so se vseeno odločili, da ne bodo imeli skupinskih treningov, tako da so delali individualno s trenerjem. "Primanjkljaj treningov se je zelo poznal, saj je bilo težje priti v formo zaradi kondicije in pomanjkanja motivacije. Ker nismo imeli tekem, motivacija upade. Vsi smo zelo veseli, da gremo končno spet na tekmo v tujino. Zadnja tekma je bilo svetovno prvenstvo konec leta 2019."

S plesom pride boljša samopodoba

Odkar trenira, opaža, da je postala samozavestnejša, čeprav s tem nikoli ni imela težav. V velik navdih ji je podpora staršev, ki so se tako kot ona takoj navdušili nad plesom in jo podprli. "So zelo ponosni, da sem se odločila za ples, saj sem postala bolj odprta."

Ples kot šport je nekaj posebnega, saj od plesalca zahteva, da pokaže svoja čustva. "Vsi preostali športi so na fizični ravni, ples pa je šport čustev in duše."

Kaj je najboljši del treninga?

Tudi druženje in sprostitev sta zelo pomembna. Na plesišču daš iz sebe vsakdanje skrbi in težave. Po celodnevnem sedenju se je dobro malo razgibati.

Kadar ste utrujeni, so treningi verjetno zelo naporni.

Vsi treningi morajo biti "na polno", zato da je trening kakovosten. Trening je naporen, kadar ne gre vse po načrtu. Takrat trener reče "še enkrat" in to včasih potem večkrat ponovi. Je pa vsaka stvar za nekaj dobra in iz teh napak se učimo, kar je tudi dobro.

Kako se spočijete po treningu?

Takoj po treningu je najbolje narediti raztezne vaje, da sprostiš mišice, da ne bi prišlo do poškodbe. Drugače pa grem počivat, da ne obremenjujem telesa, mogoče tudi kakšna topla kopel, to res pomaga.

Plesna obleka je odvisna od plesa. Eno obleko ima za standardne, drugo pa za latinskoameriške plese. | Foto: Plesna obleka je odvisna od plesa. Eno obleko ima za standardne, drugo pa za latinskoameriške plese.

Videz je pri plesu zelo pomemben. Koliko časa traja urejanje mejkapa in pričeske?

Na začetku je trajalo kar dolgo, saj se moramo za tekmovanja sami naličiti in si urediti lase. Mejkap mi vzame od 45 minut do ene ure, pričeska pa je večja težava. Imam precej živahne lase, zato moram vse speti in utrditi, kar traja precej časa.

Ste tudi večkratna državna prvakinja. Katero tekmovanje vam pomeni največ?

Vsaka tekma mi nekaj pomeni, ker v vsako tekmo vložim veliko truda. Najbolj sem uživala na tekmi na Malti, ker sem prvič letela z letalom. Tam smo ostali še nekaj dni in si lahko ogledali Malto. Zelo veliko mi pomeni skupna tekma s soplesalcem, na kateri sva dosegla kriterij za kategorizacijo športnikov. Kmalu sem na tekmi na Poljskem tudi sama dosegla kriterij za solo kategorizacijo.

Larina največja vzornica je ukrajinska plesalka na vozičku Olena Činka, ki ima amputirani nogi: "Res lepo pleše, je tudi svetovna prvakinja. Njeni elegantni gibi in njena izraznost so mi res všeč."

V spotu kampanje Nič mi ne manjka je uporabljena himna parašportnikov Ta tempo, ki jo je pred dobrim letom ustvaril Rok Terkaj - Trkaj, režijo spota pa je prevzel Miha Kačič, podpisan tudi pod uradni videospot himne.

Kaj vam daje zagon, da ste tako uspešni?

To je predvsem podpora družine in trenerja ter prijateljev. To mi največ pomeni. Želim si, da bi mi uspelo in da bi nekoč nastopala na paralimpijskih igrah.

Ta konec tedna, torej od 4. do 6. junija, gresta na mednarodno tekmo v Genovo, v Italijo, 14. in 15, avgusta sledi Praga, od 8. do 10. oktobra pa Poljska. Načrtujeta tudi nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, ki bo od 26. do 28. novembra. 

Slogan Lidlove akcije je Nič mi ne manjka. Kaj bi vi izpostavili?

V trenutnem času motivacijo, zato je skrajni čas, da gremo nazaj na tekmo, da pridemo v formo. Manjka mi več časa, ker je treba vse usklajevati s študijem in preostalimi obveznostmi. Dan ima čisto premalo ur.

Senta Jeler
Sportal "Nič mi ne manjka, razen še več tekem" #VIDEO
Lara Nedeljković Lidl
Sportal Nič nam ne manjka, samo več tekem, treninga in osebnih rekordov
Anej Doplihar Lidl
Sportal "Nič mi ne manjka, razen še kakšen dober spust" #video
Ne spreglejte