Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
21.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

ritmična gimnastika

Četrtek, 13. 9. 2018, 21.20

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športni gimnastiki (2018)

V Sofiji še tri zlate kolajne v Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Dina Averina | Dina Averina  je kljub izpustu rekvizita za malenkost zmagala in si po slavju z obročem in žogo ter ekipnem zlatu pritelovadila še svojo četrto zlato kolajno. | Foto Reuters

Dina Averina je kljub izpustu rekvizita za malenkost zmagala in si po slavju z obročem in žogo ter ekipnem zlatu pritelovadila še svojo četrto zlato kolajno.

Foto: Reuters

Ruske ritmičarke so skupni zbir zlatih kolajn na svetovnem prvenstvu v Sofiji danes povišale na pet od petih možnih. Najprej so med 38 reprezentancami sveta ubranile ekipno zmago, Slovenija je v ekipnem tekmovanju zasedla zgodovinsko enajsto mesto, nato pa je v finalu s kiji zmagala Dina Averina, s trakom pa Aleksandra Soldatova.

Ekipno tekmovanje se je razpletlo po pričakovanjih, saj so zlato ubranile olimpijske, svetovne in evropske prvakinje Rusinje. Dobro se je odrezala tudi slovenska reprezentanca v postavi Jekaterina Vedenejeva, Aleksandra Podgoršek in Anja Tomazin, saj je po današnjih izvrstnih nastopih s trakom 24-letne Vedenejeve in mlade, komaj 17-letne Podgorškove z 18. mesta po treh rekvizitih napredovala na končno enajsto mesto, kar je zgodovinski uspeh za Slovenijo na SP.

Aleksandra Podgoršek
Sportal Zgodovinski uspeh slovenskih ritimičark

Sestri dvojčici na stopničkah

Aleksandra Podgoršek je pomagala slovenski ekipi do končnega 11. mesta. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Aleksandra Podgoršek je pomagala slovenski ekipi do končnega 11. mesta. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V večernih finalih s kiji se je pokazalo, da je za tekmovalkami naporen teden, saj so vse finalistke z izjemo srebrne s kiji, Belorusinje Katarine Galkine, delale napake, kiji so kar "leteli" po tleh. Dina Averina je kljub izpustu rekvizita za malenkost zmagala in si po slavju z obročem in žogo ter ekipnem zlatu pritelovadila še svojo četrto zlato kolajno tega SP. Že v petek ima priložnost, da zbirko zlatih odličij še obogati, saj bo branila mnogobojski naslov iz Pesara 2017.

Poleg Dine Averine in Galkine je v finalu s kiji na odru za zmagovalke stala še sestra dvojčica Dine Averine, Arina Averina, ki je osvojila bron.

Tudi v finalu s trakom so ritmičarke precej grešile; zmagovalka Aleksandra Soldatova je prav tako naredila veliko napako. Srebro si je priborila Italijanka Milena Baldassarri, Izraelka Linoy Ashram pa je srebru z obročem dodala še bronasto kolajno s trakom.

Aleksandra Podgoršek
Sportal Slovenke kljub napaki napredovale

Lahko Vedenejeva popravi slovenski rekord?

Petek je dan za finale mnogoboja; med top 25 se je s 17. dosežkom v kvalifikacijah prebila tudi Rusinja s slovenskim potnim listom Vedenejeva, od katere v slovenskem taboru pričakujejo, da bo izboljšala doslej najboljšo slovensko uvrstitev na SP - Mojca Rode je bila po suspenzu najboljših dveh, Rusinj Aline Kabajeve in Irine Čaščine, na SP 2001 v Madridu na koncu 20., Dušica Jeremič pa 22.

Mojca Rode je bila pred 17 leti v Madridu na repu najboljše dvajseterice na svetu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mojca Rode je bila pred 17 leti v Madridu na repu najboljše dvajseterice na svetu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Izidi, ekipno (38 reprezentanc):
 1. Rusija             161,325 točke
 2. Bolgarija          150,975
 3. Italija            147,550
...
11. Slovenija          129,600
(Jekaterina Vedenejeva, Aleksandra Podgoršek, Anja Tomazin)
...

Finale, obroč:
 1. Dina Averina (Rus)              20,850
 2. Linoy Ashram (Izr)              20,000
 3. Arina Averina (Rus)             19,750
...

Žoga:
 1. Dina Averina (Rus)              20,300
 2. Aleksandra Soldatova (Rus)      20,200
 3. Alexandra Agiurgiuculese (Ita)  19,900
...

Kiji:
 1. Dina Averina (Rus)              19,000
 2. Katarina Galkina (Blr)          18,900
 3. Arina Averina (Rus)             18,550
...

Trak:
 1. Aleksandra Soldatova (Rus)      18,600
 2. Milena Baldassarri (Ita)        18,550
 3. Linoy Ashram (Izr)              18,500
...

Ne spreglejte