Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2012,
12.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mina Markovič Klemen Bečan Jernej Kruder plezanje

Petek, 13. 4. 2012, 12.29

5 let, 6 mesecev

V kvalifikacijah uspešni trije slovenski plazalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trije slovenski predstavniki Mina Markovič, Klemen Bečan in Jernej Kruder so se kvalificirali v sobotni polfinale uvodne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v balvanih.

Mina Markovičeva in Jernej Kruder sta bila v kvalifikacijah 12., Klemen Bečan pa 20.

Markovičeva, prva slovenska adutinja, branilka skupne zmage v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju in v kombinaciji, je v ženskih kvalifikacijah preplezala tri balvanske probleme do vrha od skupno petih, kar pa ni bilo dovolj za načrtovano prvo deseterico. Dvanajsto mesto si je delila s Francozinjo Melisso Le Neve. "Vesela sem, da so kvalifikacije za uvodno tekmo za mano in da je led prebit. Vseeno mislim, da sem veliko bolje pripravljena, kot sem danes to pokazala. Dveh vrhov sem se malo ustrašila in nisem šla dovolj napadalno in odločno na njih. Lahko rečem le, da lahko svojo predstavo še izboljšam," je svoj uvodni letošnji nastop opisala 24-letna Markovičeva. Prvo mesto kvalifikacij so si med 21 tekmovalkami na startu s preplezanimi vsemi balvani v petih poskusih razdelile branilka skupne zmage v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju Avstrijka Anna Stöhr, Japonka Akijo Noguči, Južnokorejka Jain Kim in Američanka Alex Puccio. "Sigurno so punce zelo dobro pripravljene, vendar tudi sama verjamem, da sem zelo dobro trenirala in sigurno je pred nami zelo zanimiva sezona, tako kot vsako leto."

V težjih moških kvalifikacijah sta bila uspešna tudi oba slovenska predstavnika Kruder in Bečan, ki pa prav tako nista pokazala vsega, kar znata. Kruder, ki na prve stopničke v svetovnem pokalu še čaka, je v kvalifikacijah, v katerih se je merilo 27 tekmovalcev, od petih balvanov preplezal do vrha le enega. Veteran Bečan, sezono minulega svetovnega pokala je končal z osvojenim skupnim bronom v kombinaciji, pa je skoraj ostal brez polfinala. Na repu polfinalistov je zasedel zadnje mesto, ki še zagotavlja nastop v nadaljevanje tekme. Najboljšo formo je v kvalifikacijah pokazal Avstrijec Jakob Schubert, ki je edini preplezal vseh pet balvanov do vrha.

Slovenski selektor Simon Margon po kvalifikacijah ni bil najbolj zadovoljen, saj je pričakoval veliko več. "Obema fantoma se je nastop ponesrečil in kvalifikacije taktično niso uspele. Mina je kot vedno začela zelo kontrolirano in zadržano. Premalo je tvegala in zato ostala brez dveh vrhov. Do konca tekme se je sprostila in s tremi doseženimi vrhovi dosegla deveto mesto. Vsi trije gredo z veliko rezerve in seveda z višjimi cilji v jutrišnji polfinale."

Ne spreglejte