Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2022,
17.26

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Jože Čeper Živa Dvoršak Strelstvo

Sreda, 12. 10. 2022, 17.26

1 leto, 6 mesecev

svetovno prvenstvo v strelstvu, kairo

Dvoršakova najbolj vroče slovensko orožje, Debevec v dveh disciplinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Živa Dvoršak | Živa Dvoršak bo v deželi faraonov najbolj vroče slovensko železo. | Foto Kaja Kodba/STA

Živa Dvoršak bo v deželi faraonov najbolj vroče slovensko železo.

Foto: Kaja Kodba/STA

Pred slovenskimi strelkami in strelci so po nedavnem evropskem prvenstvu na 25 in 50 metrov v Vroclavu ter svetovnem prvenstvu v trapu v Osijeku in evropskem prvenstvu v trapu v Larnaki novi izzivi. V naslednjih dveh tednih bodo nastopili na svetovnem prvenstvu na 10, 25, 50 in 300 metrov v Kairu.

V deželo faraonov je pod vodstvom selektorice Andreje Vlah odpotovalo osem slovenskih strelk in strelcev, najbolj vroče železo pa bo Živa Dvoršak. Trikratna olimpijka iz Londona 2012, Ria de Janeira 2016 in lani iz Tokia je imela v zadnjem času zdravstvene težave, zaradi okužbe z novim koronavirusom je izpustila dobršen del zaključnih priprav za letošnje zadnje veliko strelsko tekmovanje.

Ljubljančanka je trenutno na tretjem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v disciplini malokalibrska puška trojni položaj na 50 metrov in je med glavnimi kandidatkami za uvrstitev v veliki finale. Na nedavnem evropskem prvenstvu v Osijeku se je v eni najbolj zahtevnih in celovitih strelskih disciplin uvrstila v veliki finale, kar ji je uspelo tudi na lanskih olimpijskih igrah v deželi vzhajajočega sonca.

V ženski konkurenci bosta poleg 31-letne Ljubljančanke na tekmah s puško na 10 in 50 metrov nastopili še Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek, medtem ko je pred Denis Bola Ujčič tekma v disciplini pištola 25 metrov.

Rajmond Debevec bo nastopil v disciplinah puška na 50 in 300 metrov. | Foto: Kaja Kodba/STA Rajmond Debevec bo nastopil v disciplinah puška na 50 in 300 metrov. Foto: Kaja Kodba/STA

V moški konkurenci bodo nastopili trije strelci v članski konkurenci. Legendarni Rajmond Debevec in Robert Markoja bosta nastopila v disciplinah puška na 50 in 300 metrov, Jože Čeper pa v disciplinah pištola na 10 in 25 metrov.

Edini slovenski predstavnih v mladinski konkurenci bo Luka Lukić, ki je na nedavnih sredozemskih igrah v alžirskem Oranu skupaj z Dvoršakovo osvojil bronasto odličje na mešani ekipni tekmi v disciplini zračna puška 10 metrov.

Strelka iz Ormoža Urška Kuharič bo nastopila tudi na tekmi z velikokalibrsko puško na 300 metrov, skupaj z Markojo pa tudi na mešani ekipni tekmi v trojnem položaju na 300 metrov. Njena reprezentančna kolegica iz Grosupljega Klavdija Jerovšek pa bo združila moči z 59-letnim Debevcem in nastopila na tekmi mešanih parov na 300 metrov v ležečem položaju.

Na svetovnem prvenstvu v Kairu so Slovenke med favoritinjami na ekipnih tekmah s puško na 10 in 50 metrov. V olimpijskih disciplinah bodo na posamičnih preizkušnjah podelili tudi 32 kvot za poletne olimpijske igre v Parizu 2024, za Slovence prva zanimiva disciplina pa bo že v petek, ko bo na sporedu ženska posamična tekma z zračno puško na 10 metrov.

Ne spreglejte