Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 9. 2019,
13.12

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Benjamin Savšek Luka Božič kanu kajak Eva Terčelj Eva Alina Hočevar Ajda Novak

Sobota, 7. 9. 2019, 13.12

4 leta, 7 mesecev

svetovni pokal v slalomu na divjih vodah, praga

Božič in Terčeljeva za konec na stopničkah, v skupnem seštevku druga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Benjamin Savšek, Eva Terčelj | Luka Božič in Eva Terčelj sta se zavihtela na tretje mesto. | Foto Nina Jelenc

Luka Božič in Eva Terčelj sta se zavihtela na tretje mesto.

Foto: Nina Jelenc

Na finalu svetovnega pokala v slalomu v divjih vodah v Pragi sta Luka Božič in Eva Terčelj zasedla tretje mesto, kar pa ni bilo dovolj za skupno zmago, oba sta se morala zadovoljiti z drugim mestom.

Božič je pred zadnjo tekmo vodil, a ga je na koncu za dve točki prehitel tokratni zmagovalec Matej Benuš, Terčeljeva pa je s tretjega napredovala na drugo, več točk od nje pa je po zaslugi zadnje zmage, tekma je namreč prinašala dvojne točke, zbrala Avstralka Jessica Fox.

Priložnost za skupno zmago je imel tudi Beni Savšek, a v finalu ni ponovil polfinalne vožnje, v kateri je bil najhitrejši, zasedel je sedmo mesto.

Božič je bil do zadnjega trenutka v igri za končno zmagoslavje, pri tem pa je imel nekaj sreče. V polfinalu je namreč preživljal dramo, saj je kazalo, da se sploh ne bo uvrstil v finale. Ko je bil na desetem mestu, so bili na startu se štirje najhitrejši iz kvalifikacij, toda vsi so zaostali, tako da je dobil priložnost za branjenje prvega mesta.

To je delno izkoristil, da pa se ni veselil drugega mesta v Pragi in zmage v svetovnem pokalu, v katerem je bil drugi že lani, je kriva napaka in dve sekundi pribitka.

"Zdaj je to za mano, lahko rečem, da sem dosegel še en lep rezultat, osvojil še eno medaljo, toda to, da sem svetovni pokal izgubil za dve točki, si bom zapomnil za vse življenje," je dejal Božič | Foto: Nina Jelenc "Zdaj je to za mano, lahko rečem, da sem dosegel še en lep rezultat, osvojil še eno medaljo, toda to, da sem svetovni pokal izgubil za dve točki, si bom zapomnil za vse življenje," je dejal Božič Foto: Nina Jelenc

"Lahko razmišljam, kje sem zgubil ti dve točki, lahko v Tacnu, a najbrž kar tukaj danes. Dotik, ki sem ga naredil, je bil povsem nepotreben. S telesom sem šel naravnost v vrata, nato z veslom zaveslal neposredno v količek. A to se dogaja. Predvsem na postavitvah, kot je bila današnja. Sem mislil, da je bila prejšnji teden v Nemčiji težka proga, a to danes je bilo še dosti huje. Zato so številni tekmovalci delali napake," je imel po tekmi mešane občutke Primorec, ki vseeno meni, da je bil to njegov maksimum.

"Že v polfinalu sem naredil nekaj napak, pri nekaterih vratih preveč pazil. Težko je bilo ugotoviti, kako se lotiti proge, ne veš, ali napadati ali odveslati z malo rezerve. Zdaj je to za mano, lahko rečem, da sem dosegel še en lep rezultat, osvojil še eno medaljo, toda to, da sem svetovni pokal izgubil za dve točki, si bom zapomnil za vse življenje," je dejal Božič, ki je lani na skupno drugo mesto prišel z zmago na zadnji tekmi, letos pa je bil bolj konstanten, kar ga najbolj veseli.

Po polfinalu najbolje kazalo Savšku

Po polfinalu je najbolje kazalo Savšku, ki je prav tako imel vse možnosti, da se zavihti na prvo mesto skupnega seštevka. Z zmago bi mu to uspelo, po polfinalu je tudi dišalo po njej, saj je bil daleč najhitrejši, najbližjega je prehitel za skoraj dve sekundi. A v finalu si je hitro priveslal dotik, nato poskušal tvegati, vendar se mu tveganje ni obrestovalo, saj so napake kar vrstile.

Po polfinalu je najbolje kazalo Savšku, ki je prav tako imel vse možnosti, da se zavihti na prvo mesto skupnega seštevka.  | Foto: Nina Jelenc Po polfinalu je najbolje kazalo Savšku, ki je prav tako imel vse možnosti, da se zavihti na prvo mesto skupnega seštevka. Foto: Nina Jelenc

"V polfinalu mi je steklo, vožnja v finalu pa povsem podrla. Jasno je, da sem razočaran, a nimam kaj. Dve fantastični vožnji je težko sestaviti. Moral sem iti na polno, a žal se ni izšlo. Se bo pa drugo leto," je bil razočaran evropski prvak.

Terčeljevi zmanjkalo 13 točk

Podobna zgodba kot pri kanuistih se je zgodila tudi pri kajakašicah. Evi Terčelj je za skupno zmago zmanjkalo 13 točk, a njej ne bi pomagalo niti drugo mesto, zato kakšne večje izgubljene priložnosti ne vidi. Veseli se novih stopničk in tudi najboljšega dosežka v svetovnem pokalu, doslej je bila dvakrat četrta.

"Zelo sem zadovoljna, kako mi je uspela današnja tekma. V zadnjem času sem se lovila, na vodi nisem našla pravih občutkov. Mislila sem, da mi stvari polzijo iz rok, vendar sem vztrajala pri tistem, na čemer sva s trenerjem gradila."

Eva Terčelj je zadnjo tekmo končala na tretjem mestu, v skupnem seštevku pa na drugem.  | Foto: Nina Jelenc Eva Terčelj je zadnjo tekmo končala na tretjem mestu, v skupnem seštevku pa na drugem. Foto: Nina Jelenc

"Danes mi je uspela lepa vožnja, ne sicer popolna, saj sem imela v spodnjem delu še nekaj rezerv. Pri zadnjih protitočnih vratcih in izhodu sem izgubila kakšno desetinko. A tudi drugo mesto je dober dosežek, predvsem pa je potrditev dobre sezone. Je pa tudi spodbuda za svetovno prvenstvo, ki nas še čaka," je bila zadovoljna Terčeljeva, ki je tako kot Božič za drugo mesto v skupnem seštevku prejela 2000 evrov vreden ček.

Vsi preostali Slovenci so izpadli v polfinalu. Za finale so bili prepočasni Anže Berčič (27. mesto), Eva Alina Hočevar (18.) in Ajda Novak (26.).

V nedeljo bo na vrsti še zaključek sezone za kanuistke in kajakaše.

Preberite še:

Peter Kauzer
Sportal Kauzer za polfinale potreboval dve vožnji
Ajda Novak
Sportal Popravni izpit v Pragi uspel tudi Ajdi Novak
Ne spreglejte