Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
16.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Špik Tina Maze Borut Pahor nagrade

Petek, 24. 5. 2013, 16.30

7 let, 12 mesecev

Špik opozoril predsednika Pahorja na nestrinjanje z nagrado za Mazejevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luka Špik je v pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem in ministroma Romanom Jakičem in Gregorjem Virantom izrazil nestrinjanje nad denarno nagrado, ki jo je vlada pred časom izplačala Tini Maze.

Gre za znesek v višini 44.000 evrov, ki ga je vlada Janeza Janše marca namenila najboljši alpski smučarki v letošnji sezoni Mazejevi. "Vlada je na današnji seji na predlog ministra, pristojnega za šport, za športne dosežke, ki so nad pričakovanji promovirali Republiko Slovenijo, zlasti z omogočanjem njene predstavitve na področju turizma in gospodarstva, enkratno nagradila alpsko smučarko Tino Maze v višini 44.000 evrov, pri čemer se sredstva zagotovijo iz proračunskih sredstev ministrstva, pristojnega za šport," so takrat med drugim zapisali na vladi.

Luka Špik, ki je imel podporo slovenskih športnikov, zaposlenih v slovenski javni upravi, ki so se danes zbrali na Brdu, je prisotnim predstavnikom oblasti očital, da je šlo za diskriminatorno potezo. Pri tem ni dvomil o upravičenosti nagrade za Mazejevo, a je izpostavil neenakopraven položaj drugih športnikov.

"Ob takih potezah se patriotizem izgublja"

"Vsi se trudimo za promocijo. Tisti, ki jim uspe bolj, in tudi tisti, ki jim uspe manj. Tudi drugi smo in so imeli izredno uspešne sezone, pa nihče ni bil nagrajen in neverjetno je, da tega nihče nikoli ni opazil," je med drugim zatrdil Špik in dodal, da se prav vsi športniki trudijo po najboljših močeh, da vsi zastopajo državne barve in da so številni športniki zelo uspešni.

"Državne simbole, ki jih imamo na opremi, enačimo tudi s politiko in ob takih potezah se patriotizem izgublja," je še dodal Špik ter se tako navezal na enourno razpravo o pomenu nacionalnih barv in državnih simbolov na športni opremi in večkrat izpostavil, da ni težava nagrada za Mazejevo, ampak nejasen način, kako se do takšnih nagrad pride.

Špiku je pritrdil predsednik Borut Pahor, ki je potrdil, da razume težave športnikov. "Vprašanje je popolnoma legitimno. Osebno sem bom zavzel, da naredimo korak naprej in da pogledamo, če lahko na tem področju naredimo razumne standarde," je obljubil Pahor.

S predsednikom Pahorjem sta se strinjala tudi ministra Virant in Jakič. "Ne gre za to, da si kdo česa ne bi zaslužil. Smo za enake nagrade za vse in za vse bi moralo veljati isto," pa je Špikovo kritiko sistemu podprl tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Ne spreglejte