Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
19. 9. 2015,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Andrew Fenton Nova Zelandija Anglija

Sobota, 19. 9. 2015, 9.48

8 let

Slovenski selektor: Anglija ne bo kos pritiskom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Selektor slovenske izbrane vrste v ragbiju Andrew Fenton prihaja z Nove Zelandije, ene največjih svetovnih velesil v ragbiju, ki je velik favorit za zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu v Angliji.

Druženje najboljših reprezentanc v ragbiju bo trajalo vse do konca oktobra. Po dogovoru med prireditelji bo nekaj srečanj odigranih tudi na štadionu Millenium v Walesu (Cardiff), drugače pa bodo na svoj račun prišli zlasti ljubitelji ragbija v Angliji. Gostitelji so v petek na uvodni tekmi prvenstva v Londonu brez težav odpravili Fidži (35:11) in nakazali, da so v izvrstni formi.

Na Otoku se za naslov najboljšega na svetu v rabgiju meri 20 reprezentanc. Kdo je prvi favorit za osvojitev naslova, ki pomeni največ v ragbiju? Slovenski selektor Andrew Fentonbo stiskal pesti za svojo domovino Novo Zelandijo. All Blacks veljajo za ene izmed osrednjih favoritov za svetovni naslov.

"Srce mi pravi, da bo zmagala Nova Zelandija, glava mi pravi podobno. Ima najboljšo ekipo. Tudi če nima najboljšega dneva, je še vedno boljša od tekmecev. Ne smemo pa pozabiti, da vsako tekmovanje, zlasti izločilni del, lahko poskrbi za razočaranja in presenečenja," ne skriva simpatij do "svojih" Novozelandcev, ki na večjih tekmovanjih niso vedno upravičili vloge favoritov.

Na sedmih svetovnih prvenstvih so bili favoriti, a osvojili le dva naslova prvakov. Na zadnjem prvenstvu (2011), ki je potekalo prav na tleh Nove Zelandije, jim je uspel veliki met, saj so stopili na najvišjo stopničko.

Angleži od svojih ljubljencev pričakujejo svetovni naslov

Fenton, tudi trener RK Ljubljana, je prepričan, da bo Nova Zelandija zlahka prišla v četrtfinale. Med najboljših osem se iz vsake izmed štirih skupin prebijeta dve najboljši ekipi. Po mnenju Fentona bi lahko popoln finale, ki bi ga bili najbolj veseli oglaševalci, predstavljal dvoboj med Novo Zelandijo in gostitelji Angleži. "Anglija ima takšen proračun in bazo igralcev kot tri najboljše ekipe južne poloble skupaj (Avstralija, Nova Zelandija in Samoa), vendar dvomim, da bi lahko osvojila prvenstvo. Anglija podobno kot Nova Zelandija leta 2011 čuti pritisk domačega občinstva, vsi pričakujejo prvo mesto. Nisem prepričan, da bodo Angleži sploh zaigrali v finalu, saj ne verjamem, da bodo kos vsem pritiskom," ne verjame, da bo zmaga konec oktobra ostala doma.

Več možnosti za vrhunski rezultat na svetovnem prvenstvu pripisuje Južni Afriki, a le, če bodo njeni najboljši in najbolj izkušeni igralci ostali zdravi do konca turnirja. "Nevarni bodo tudi Avstralci, zato jih postavljam na tretje mesto. Niso pa po mojem mnenju tako dobri, kot namiguje njihovo drugo mesto na mednarodni ragbi lestvici," "sosedom" iz dežele kengurujev ne pripisuje največjih možnosti za osvojitev naslova.

Kdo bi lahko presenetil? Irsko vodi novozelandski strateg Joe Schmidt in z njo dosega izjemne rezultate, Fenton pa je opozoril še na Francijo, Wales in Samoo. Ker pa se bo za naslov potegovalo 20 udeleženk, so seveda mogoča različna presenečenja.

Ne spreglejte