Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
16.12

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Mini Transat Uroš Kraševac ocean jadranje

Četrtek, 16. 11. 2023, 16.12

5 mesecev, 1 teden

Mini Transat

Slovenski jadralec uresničil cilj na oceanski regati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Uroš Kraševac | Uroš Kraševac je uspešno opravil z oceansko regato Mini Transat. | Foto Boštjan Podlogar/STA

Uroš Kraševac je uspešno opravil z oceansko regato Mini Transat.

Foto: Boštjan Podlogar/STA

Jadralec Uroš Kraševac je meril na preboj med peterico pred nastopom na oceanski regati Mini Transat, ki se je začela 24. septembra. Po koncu tekmovanja je med 90 jadralkami in jadralci, ki so morali skupaj prejadrati okrog 4050 navtičnih milj od Francije do Martiniqua, zasedel peto mesto.

Zmagal je Urugvajec Federico Waksman, ki je v Saint-Francois prispel po 24 dneh in štirih urah v dveh etapah. Španec Carlos Manera na drugem mestu je zaostal dobre štiri ure. Na skupno petem mestu je Uroš Kraševac zaostal en dan in dobrih osem ur. Jadralec iz Slovenske Bistrice je bil v prvi etapi šesti, v drugi sedmi.

V zadnjih 50 urah spal le eno uro

"Po prihodu v cilj sem bil zelo utrujen in sem zaradi okvare na jadrnici v zadnjih 50 urah skupaj spal le eno uro, ker sem bil ves čas za krmilom. Zalilo je namreč kable na avtopilotu, a sem naredil le manjše popravilo, da sem prihranil čas, ter jadral 'na silo do cilja'. Imel sem le eno okvaro, že prej je počilo vpetje 'kostnika' na premcu, od katerega izhajajo vsa jadra. Eno noč in dan sem to popravljal, v tem času sem imel le polovično hitrost barke."

Regata je s počitkom med dvema etapama trajala skupaj skoraj mesec dni in pol. Mini Transat poteka od leta 1977 na majhnih jadrnicah, dolgih 6,5 metra, in le z enim članom posadke. V zadnjem obdobju so uveljavili dva razreda. V prvem so tisti, ki imajo natančno določeno opremo, v drugem pa prototipi, ki imajo lahko večji obseg opreme. Tridesetletni Kraševac je nastopil med prototipi, kjer je bilo 30 jadrnic, njegova je vredna okrog 115 tisoč evrov.

Vsi jadralci so imeli kakšne težave

Začetek letošnje regate, udeleženci so se morali na tekmovanje kvalificirati, je bil v francoskem Les Sables-d'Olonneju, prvi del se je končal v Santa Cruzu na španskih Kanarskih otokih. Po treh tednih počitka je bila nato ciljna črta na Guadeloupu, otoku v vzhodnem Karibskem morju, ki je prekomorski departma in regija Francije ter s tem del Evropske unije.

Spanje naj bi bilo eno najtežjih opravil na regati, a je Kraševac pred odhodom sodeloval z zdravnico Leo Dolenc Grošelj iz UKC Ljubljana, da so ugotovili, koliko spanja potrebuje. Med spanjem je imel vklopljen avtopilot.

"S spanjem nisem imel večjih težav, šlo mi je precej dobro, v polurnih intervalih sem spal pet, šest ur na dan skupaj. V času omenjenega daljšega popravila sem več spal in nato jadral kot prerojen, kot da bi še enkrat startal. Omenjeno popravilo ne pomeni, da bi bil kar avtomatično boljši v skupnem vrstnem redu. Vsi jadralci so imeli kakšne težave, res veliko sreče bi moral imeti, da se mi ne bi kaj pokvarilo."

Jadranje, splošna, Mini Transat | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Kako je z vodo in hrano?

Omejitve so bili tudi pri vodi. "To me sploh ni motilo. Manj kot 30 litrov vode sem porabil v drugi etapi, 140 je bila omejitev. S sabo sem vzel 70 litrov, a že na polovici etape sem odtočil presežek. Prva etapa je imela omejitev na 60 litrih, 40 litrov sem vzel, kar je bilo več kot dovolj."

Jedel je dehidrirano hrano, na barki je imel mali vrelec za vodo. "Po osmih minutah sem lahko jedel topel obrok. Tudi na koncu regate mi je bila hrana še vedno zelo okusna in še vedno všeč," je proizvajalca pohvalil Slovenskobistričan.

Na tekmovanju niso bili dovoljeni ne mobilni telefon ne specialne elektronske karte. Lokacijo je določal z GPS in navadno papirno navtično karto. Komuniciral je lahko le prek radijskih povezav, ki imajo le deset milj dosega, torej le s sodelujočimi in spremljevalnimi barkami.

Samota ga ni motila

"Samota zame ni bila problem, saj sem občudoval lepo naravo, vreme je bilo tudi odlično, nisem pogrešal družbe. Imeli smo klasične oblake, ki prečijo Atlantik in naredijo konkretne sunke valov. Imeli smo zelo različne vetrovne razmere in to je bilo najbolj neudobno," je še povedal Kraševac

Tudi po tekmovanju bo ostal na Guadeloupu do konca meseca, da bo naložil barko na tovorno ladjo. Že razmišlja o ponovitvi Mini Transata, vendar z drugo barko. "To bom prodal, ker je od investitorja, ni moja. Dva, tri mesece odmora si bom sedaj vzel od jadranja, v tem času bom napravil načrte za naprej," je končal Kraševac.

Preberite še:

Krpani, jadranje
Sportal Kljub strganemu jadru zanesljivo med 32 najboljših
Ne spreglejte