Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
15.50

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Franjo Bobinac Jani Klemenčič Olimpijski komite Slovenije Lendava Pariz 2024 olimpijske igre

Sreda, 17. 4. 2024, 15.50

1 mesec, 1 teden

Slovenska bakla iz Lendave krenila po Sloveniji

Slovenska olimpijska bakla na poti. Pokazati želijo, da lahko vsak uresniči svoje sanje. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Slovenska olimpijska bakla, Lendava, Jani Klemenčič, Franjo Bobinac | Slovenska olimpijska bakla je v Lendavi začela svojo pot.  | Foto Vida Toš/STA

Slovenska olimpijska bakla je v Lendavi začela svojo pot.

Foto: Vida Toš/STA

V Lendavi je na pot po Sloveniji krenila slovenska bakla, ki bo pred olimpijskimi igrami v Parizu na potovanju po državi tri mesece. V Lendavo jo je prinesel letošnji ambasador Jani Klemenčič. Na začetku poti so jo prišli pospremit še predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac ter podpredsednika Miran Kos in Katja Koren Miklavec.

Slovenska bakla je začela svojo pot dan po tem, ko so na antični Olimpiji prižgali olimpijski ogenj. Potovala bo po vseh slovenskih občinah in tudi po zamejskih območjih. Nazadnje bo obiskala občino Kranjska Gora in pot po Sloveniji zaključila 13. julija na Trgu olimpijcev v Mojstrani.

Franjo Bobinac je ob začetku njene poti v Lendavi za STA povedal, da je šport nekaj odličnega tudi zato, ker povezuje ves svet. "Sploh v Sloveniji je šport fenomen. Imamo toliko športnih uspehov, ki nam jih zavidajo tudi največje države. Še pomembneje kot tekmovanje in medalje pa je, da se s športom tudi na lokalni ravni ukvarja ogromno ljudi."

Dodal je, da je šport navdih za mlade, kar se mu zdi zelo pomembno. Ob tem je Bobinac izrazil tudi željo, da bi bilo v svetu več vrednot olimpizma – spoštovanja, prijateljstva in miru. "Bolj kot športnih uspehov si želim, da bi vsaj v času olimpijskih iger duh olimpizma prinesel tudi mir tistim, ki ga trenutno najbolj potrebujejo," je še povedal.

Ambasador slovenske bakle Jani Klemenčič, dobitnik prve slovenske olimpijske kolajne, pa je za STA povedal, da je počaščen, da so izbrali prav njega in mu dodelili čast, da je na pot ponesel slovensko baklo. Poudaril je tudi pomen obiska bakle po različnih slovenskih krajih: "Najpomembneje se mi zdi, da ti manjši kraji dobijo občutek, da niso pozabljeni in da lahko vsak uresniči svoje sanje."

V treh mesecih bo slovensko baklo po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije nosilo okrog deset tisoč nosilcev, skupno pa bo po Sloveniji naredila približno osem tisoč kilometrov.

Slovenska olimpijska plamenica po državi potuje drugič, prvič je bilo to leta 2021 pred igrami v Tokiu. Cilj projekta je širiti vrednote olimpizma in spodbujati enotnost.

Preberite še:

olimpijski ogenj Atene 2024
Sportal Zaradi oblačnosti olimpijski ogenj prižgali z rezervnim plamenom #video
Ne spreglejte