SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenec v vodstvu po kvalifikacijah

4

termometer

Slovenski športni plezalec Jernej Kruder se je odlično odrezal v kvalifikacijah za zadnjo tekmo letošnje sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju v bavarskem Münchnu.

Enaindvajsetletni Celjan je v kvalifikacijah zasedel prvo mesto ter se s prepričljivim nastopom uvrstil v nedeljski polfinale. Dobro izhodišče ima tudi Mina Markovič.

Kruder je kot edini tekmovalec v kvalifikacijah, na startu je bilo 66 tekmovalcev, preplezal pet balvanskih smeri v petih poskusih, kar pomeni, da je za vsako smer potreboval le en poskus, ter se prepričljivo zavihtel na vrh, ki ga deli z Britancem Stewartom Watsonom. Britanec je bil v svoji kvalifikacijski skupini najboljši, a mu vseeno ni uspelo razvozlati vseh petih balvanskih problemov.

Kruder lanske tekme v Münchnu ni ohranil v najlepšem spominu, saj je izpadel že v kvalifikacijah na 43. mestu. Želi si, da bi ponovil lansko plezanje z Dunaja, ko je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu, s čimer je ponovil svoj najboljši dosežek iz leta 2010 v Vailu. Četrti je bil v balvanih tudi pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Innsbrucku. Letos je bil najboljši 12. na tekmah balvanskega svetovnega pokala na Logu pri Brezovici in na Dunaju.

"Danes se mi je kar vse malo 'poklopilo', česar sem zelo vesel. Zmotiviral sem se že pred dvema tednoma na promocijski tekmi Adidas Rockstars v Stuttgartu, s katere sem prinesel nekaj motivacije tudi v današnje kvalifikacije in upam, da bo ta motivacija držala še do jutri. Iz Münchna še nimam lepega rezultata. Letos sem se odločil, da to malo popravim. Jutri je čisto nova tekma, motivacija je, zdaj samo še, da zdržim z glavo, moči je dosti in mislim, da se da še marsikaj narediti v polfinalu," je po kvalifikacijah misli strnil Kruder. "Tukaj se je ohladilo, začelo je deževati, tako da je tudi vreme na moji strani," je še dodal. Tekma sicer sodi v sklop praznovanja 40. obletnice poletnih olimpijskih iger v Münchnu, tako da si je kvalifikacije ogledalo presenetljivo veliko ljudi, jutri pa pričakujejo še množičnejši obisk.

Markovičevaa trenutno na četrtem mestu

Preostalima dvema slovenskima tekmovalcema bratoma Klemenu in Juretu Bečana se nastop ni posrečil in sta ostala v kvalifikacijah brez polfinala na 31. in 41. mestu.

Na prizorišču na olimpijskem stadionu v svetovni prestolnici piva je s kvalifikacijskim nastopom že opravila tudi najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič. Trenutno, na startu je 55 tekmovalk, je v odličnem izhodišču in se lahko nadeja nove uvrstitve v polfinale. "Zaenkrat kaže zelo v redu. Jutri bom zanesljivo še plezala in ne le to. Tudi balvani so mi bili zelo zanimivi, v zadnjem mi je mogoče malce popustila koncentracija in je zaradi tega bil kakšen poskus več, ampak sem tudi vedela, da sem prejšnje zelo dobro odplezala. Po dolgem času se je bilo 'fajn' igrati na krajših balvanih," je bila z nastopom zadovoljna Markovičeva, ki je trenutno vodilna v svetovnem pokalu v težavnosti.

Po petih tekmah svetovnega pokala v balvanih je Markovičeva na skupno četrtem mestu ter ima ob idealnem razpletu tekme možnosti za vsaj bronasto kolajno v skupnem seštevku. Markovičeva je lani prav v Münchnu osvojila prvo zmago v tej zvrsti športnega plezanja. "Na to tekmo ne gledam, kot da bi branila naslov, z uvrstitvami se skušam čim manj obremenjevati, tudi drugače sem bolj usmerjena v težavnost, kar sicer ne pomeni, da te tekme ne jemljem resno. Je dobrodošla sprememba v pripravah za težavnost. Vem, da sem tudi balvane sposobna dobro odplezati, kar sem danes dokazala, jutri pa bom skušala temu še kaj dodati," je še povedala Markovičeva, ki je tri balvane preplezala v prvem poskusu, pri drugem je potrebovala dva poskusa, pri petem pa štiri. Za slovensko ekipo bo nastopila še Mateja Hohkraut.

Polfinale bo v nedeljo ob 11.30, finale pa ob 18.30, z neposrednim prenosom na spletni strani ifsc.tv.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin