Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
14.18

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

svetovni pokal Praga balvansko plezanje športno plezanje Jernej Kruder

Sobota, 3. 6. 2023, 14.18

10 mesecev, 2 tedna

PRAGA, SVETOVNI POKAL V ŠPORTNEM PLEZANJU, BALVANI

Kruderjevo plezanje ni zadoščalo za še en nastop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Jernej Kruder | Jernej Kruder je na svetovnem pokalu v Pragi ostal brez finala. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jernej Kruder je na svetovnem pokalu v Pragi ostal brez finala.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski športni plezalec Jernej Kruder se ni uvrstil v sobotni finale najboljše šesterice tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v balvanih v Pragi. Dvaintridesetletni Celjan se je s 17. dosežkom petkovih kvalifikacij prvič letos uvrstil v polfinale, vendar pa njegovo plezanje ni zadoščalo za še en nastop. Tekmo je končal na 18. mestu.

Janja Garnbret
Sportal Vrhunska vrnitev Janje Garnbret, Kruder prvič letos v polfinalu

Jernej Kruder, svetovni podprvak v disciplini leta 2014, je nastopil na svoji 85. tekmi v balvanskem svetovnem pokalu, kar je rekord med športnimi plezalci. Tega je postavil že na prejšnji tekmi v Salt Lake Cityju, ko je po številu nastopov prehitel Avstrijca Kiliana Fischhuberja, s katerim sta bila pred tem izenačena pri številki 83 nastopov na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Ne najboljši uvod v sezono

Za Celjanom, leta 2018 je postal zmagovalec seštevka svetovnega pokala v balvanih, ni najboljši uvod v sezono. Na tekmah na Japonskem, v Južni Koreji in v ZDA je ostal pred vrati polfinala. Na prvi tekmi letošnjega svetovnega pokala na evropskih tleh pa se je bolje odrezal. S tremi osvojenimi balvanskimi problemi od petih si je namreč zagotovil mesto v polfinalu. A ostal brez boja za zmago.

V današnjem polfinalu mu balvanski problemi niso bili pisani na kožo. Polfinalno preizkušnjo je končal brez osvojenega vsaj enega vrha. Prvi in zadnji balvan sta predstavljala za sicer izkušenega tekmovalca nerešljivo uganko, v drugem in tretjem pa je le osvojil cono, točko na približno sredini smeri, ki tudi šteje, a je vrh ostal nedosežen cilj.

Kruder je bil edini Slovenec v moškem polfinalu. S tem pa se niso končali slovenski nastopi v glavnem mestu Češke. V ognju so še tri zelo vroča slovenska železa.

Jutri na delu še dekleta, z Janjo Garnbret na čelu

Janja Garnbret, Julija Kruder in Katja Debevec so si v petek zagotovile nastop v ženskem polfinalu, ki bo na sporedu v nedeljo.

Garnbret, ki se je na Češkem vrnila v mednarodno tekmovalno areno po februarski poškodbi palca na levi nogi, je vrhunsko izpeljala svoj prvi nastop v balvanih. Olimpijska šampionka iz Slovenije je kot edina v ženski konkurenci v kvalifikacijah rešila pet balvanskih problemov od petih ter že po prvem krogu prevzela mesto vodilne.

Julija Kruder je v kvalifikacijah poskrbela za 15. dosežek, Katja Debevec pa je polfinale ujela z 19. mestom. V nedeljskem večernem finalu se bo za zmago merilo šest najboljših polfinalistk.

Ženski polfinale se bo v nedeljo začel ob 12.00, finale pa bo na sporedu ob 19. uri.

Preberite še:

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret bo prekinila mednarodni tekmovalni post
Ne spreglejte