Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2024,
19.18

Osveženo pred

1 ura, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Sara Čopar Mia Krampl Vita Lukan Luka Potočar plezanje

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 19.18

1 ura, 50 minut

Slovenci uspešni v kvalifikacijah težavnosti na EP v Villarsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Luka Potočar Koper 2023 finale | Foto Grega Valančič

Foto: Grega Valančič

Za slovenskimi plezalci so uspešni nastopi v kvalifikacijah težavnosti evropskega prvenstva v športnem plezanju v Villarsu v Švici. Skozi kvalifikacije se je prebilo osem Slovencev, štirje v ženski in štirje v moški konkurenci. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbel Luka Potočar z 12. dosežkom kvalifikacij.

Slovenci tokrat niso bili povsem v ospredju, so pa dosegli lep ekipni uspeh, ko bo vseh osem tekmovalcev, kolikor jih je bilo na startu današnjih kvalifikacij, dobilo vsaj še eno priložnost ter bo med najboljših 24 nastopilo v sobotnem polfinalu težavnosti.

Potočar, ki želi nastopiti tudi v nedeljo v kombinaciji, po balvanskih kvalifikacijah ni bil najbolj zadovoljen. Uvrstil se je na 37. mesto. Odkupil se je v težavnosti, ki je njegova prva disciplina, čeprav po Parizu še ni prišel v formo, ki bi si jo želel.

Dvanajsto mesto si je delil z Nemcem Christophom Hankejem. Oba sta v prvi smeri dosegla višino 28+, v drugi pa sta smer končala z višino 26+. Tik za obema se je uvrstil Lovro Črep, z višinama 26 in 26+. Polfinale sta z delitvijo 21. mesta ujela Martin Bergant in Milan Preskar z višinama 23+ in 21+.

Na vrhu razpredelnice pri moških je Švicar Sascha Lehmann z višinama 37+ in 37.

Pri ženskah sta si prvo mesto kvalifikacij razdelili Jevgenija Kazbakova iz Ukrajine in Helene Janicot iz Francije, v prvi kvalifikacijski smeri sta dosegli višino 48+, v drugi pa sta obe osvojili vrh smeri.

Najboljša Slovenka je bila Sara Čopar na 15. mestu, z višinama 34+ in 34. Tik za Čopar se je uvrstila Lana Skušek (29+, 35), Lucija Tarkuš je nila 18. (29+, 33), Vita Lukan 21. (34+, 28+).

Tekmovalna konkurenca na prvenstvu stare celine je okrnjena. Na prvenstvu ni evropskih nosilcev olimpijskih kolajn v kombinaciji s poletnih iger v Parizu. V Švico tako ni odpotovala dvakratna olimpijska prvakinja Janja Garnbret, ki je že pred začetkom sezone napovedala, da bo predala trojno krono evropske prvakinje s prvenstva v Münchnu leta 2022.

Villars je izpustila tudi dvakratna olimpijka Mia Krampl, ki je po Parizu zbolela za pljučnico.

V četrtek bosta znana evropski prvak in prvakinja v hitrosti, v kateri Slovenci ne tekmujejo. V petek bosta na sporedu polfinale in finale v balvanih. V moški konkurenci bosta v polfinalu nastopila Anže Peharc in Timotej Romšak, v ženskem polfinalu balvanov pa Čopar, Tarkuš in Katja Debevec.

Tekmovalci v dveh disciplinah, od Slovencev Čopar, Tarkuš in Potočar, se bodo potegovali tudi za preboj v nedeljski finale kombinacije športnega plezanja, kjer bo nastopilo po osem najboljših po balvanih in težavnosti, z upoštevanjem dosežkov z obeh tekem.

Preberite še:

športno plezanje, balvani, Innsbruck, Anže Peharc
Sportal Izvrsten obet: Peharc na balvanih najboljši v kvalifikacijah
Pariz 2024 sprejem Ljubljana Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret in Mia Krampl bosta izpustili evropsko prvenstvo
Ne spreglejte