Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2024,
23.32

Osveženo pred

1 ura, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Sara Čopar Lucija Tarkuš Katja Debevec Timotej Romšak Anže Peharc športno plezanje

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 23.32

1 ura, 49 minut

EP v športnem plezanju, balvani

Izvrsten obet: Peharc na balvanih najboljši v kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
športno plezanje, balvani, Innsbruck, Anže Peharc | Anže Peharc | Foto Grega Valančič

Anže Peharc

Foto: Grega Valančič

Slovenski športni plezalec Anže Peharc je v kvalifikacijah na balvanih na evropskem prvenstvu v švicarskem Villarsu zasedel prvo mesto v svoji skupini in se zanesljivo uvrstil v polfinale. To je uspelo še Timoteju Romšaku.  Pri dekletih so se v odsotnosti Janje Garnbret in Mie Krampl med polfinalistke prebile Katja Debevec, Lucija Tarkuš in Sara Čopar.

Pariz 2024 sprejem Ljubljana Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret in Mia Krampl bosta izpustili evropsko prvenstvo

Sedemindvajsetletni Anže Peharc je v drugi skupini tekmovalcev premagal štiri balvanske probleme, le na tretjem mu ni uspelo priti do vrha. To je bilo vseeno dovolj za prvo mesto po kvalifikacijah. V prvi skupini je bil najboljši Britanec Maximillian Milne, ki je preplezal vseh pet balvanov in se prav tako s prvega mesta podaja v polfinale.

Skozi kvalifikacijsko sito se je poleg Tržičana prebil tudi Timotej Romšak, ki je v drugi skupini tekmovalcev prišel do vrha treh balvanskih smeri, druga in četrta pa sta predstavljali prevelik zalogaj. Vseeno je končal na 12. mestu in si za las zagotovil polfinale najboljših 24 plezalcev. Prekratka sta bila Gregor Vezonik s tremi vrhovi v drugi skupini in Luka Potočar z dvema osvojenima vrhoma. Zasedla sta 15. oziroma 19. mesto v svojih skupinah oziroma skupno 29. in 37. V prvi skupini je bil 21. Zan Lovenjak Sudar, ki je preplezal dva od petih balvanov in na 41. mestu ostal brez polfinala.

Tri Slovenke v polfinalu balvanov

Katja Debevec se je prebila med polfinalistke. | Foto: Grega Valančič Katja Debevec se je prebila med polfinalistke. Foto: Grega Valančič Katja Debevec je kvalifikacije končala z delitvijo 17. mesta, potem ko je do vrha preplezala dve od petih balvanskih smeri. Lucija Tarkuš in Sara Čopar, ki sta prav tako do vrha preplezali dva balvana, sta končali na 19. oziroma 23. mestu. Od Slovenk je v kvalifikacijah, ki jih je s štirimi vrhovi dobila Ukrajinka Jevgenija Kazbekova, obstala le Julija Kruder z 29. mestom. Polfinale in finale v obeh konkurencah na balvanih bosta v petek.

V težavnosti bodo v sredo od 11. ure od Slovenk nastopile Lana Skušek, Lucija Tarkuš, Sara Čopar in Vita Lukan, od Slovencev pa Luka Potočar, Milan Preskar, Martin Bergant in Lovro Črep. Polfinale in finale v tej disciplini bo v soboto.

V nedeljo za konec evropskega prvenstva v švicarskem Villarsu sledi še kombinacija balvani/težavnost.

Jennifer Buckley
Sportal Slovenski najstnici Jennifer Buckley in Rosa Rekar svetovni prvakinji
Ne spreglejte