Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2024,
14.20

Osveženo pred

1 ura, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59
Rosa Rekar športno plezanje težavnostno plezanje Jennifer Buckley

Natisni članek

Sobota, 24. 8. 2024, 14.20

1 ura, 49 minut

Mladinsko SP v športnem plezanju

Slovenski najstnici Jennifer Buckley in Rosa Rekar svetovni prvakinji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,59
Jennifer Eucharia Buckley | 17-letna slovenska plezalka Jennifer Buckley je na Kitajskem osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnostnem plezanju do 18 let. | Foto Lena Drapella/IFSC

17-letna slovenska plezalka Jennifer Buckley je na Kitajskem osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje v težavnostnem plezanju do 18 let.

Foto: Lena Drapella/IFSC

Slovenska plezalka Jennifer Buckley, ki ima korenine na Irskem in v Sloveniji, z družino pa živi v Švici, je dosegla še en izjemen dosežek. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Guiyangu na Kitajskem je osvojila naslov prvakinje v težavnostnem plezanju do 18 let. Najboljša je bila že v kvalifikacijah in polfinalu. V finalu najboljše osmerice je nastopila še ena Slovenka, 17-letna Lana Gorič iz Prebolda, ki je osvojila sedmo mesto. Uspešna je bila tudi 18-letna Rosa Rekar iz Žirovnice, ki je v svoji kategoriji (do 20 let) prav tako postala svetovna prvakinja.

Rosa Rekar | Foto: Nebojša Tejić/STA Rosa Rekar Foto: Nebojša Tejić/STA Rosa Rekar, ki je letos nase opozorila tudi s četrtim mestom na tekmi svetovnega pokala v francoskem Brianconu, je bila v kvalifikacijah druga, nato pa prepričljivo najboljša v polfinalu. V tej kategoriji je od Slovenk Zala Mlakar Starič v polfinalu zasedla 18. mesto. Tudi v finalu je Rekarjeva kot zadnja v steni prišla najdlje, in sicer do oprimka 38+, za njo pa sta se zvrstili Ukrajinka Anastazija Kobec (32) in Avstrijka Magdalena Kompein (31+).

Jennifer Buckley je bila v mlajši kategoriji nepremagljiva. Že v kvalifikacijah je bila v obeh smereh najboljša, v polfinalu pa je prav tako posegla najvišje in se zadnja podala v finalno smer. Z oprimkom 38+ je za las ugnala Avstrijko Floro Oblasser (37), medtem ko je tretje mesto zaradi hitrejšega plezanja pripadlo Španki Geili Macii Martin (32+). V finalu je med tekmovalkami do 18. leta nastopila še ena Slovenka, Lana Gorič je končala na sedmem mestu.

V moški konkurenci do 20 let sta v polfinalu težavnosti nastopila Gorazd Jurekovič in Luka Jerman ter zasedla 13. oziroma 24. mesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BJÖRN POHL (@bjornpohl)

Sedemnajstletna Slovenka Jennifer Buckley, ki živi in trenira v Švici, spada med najobetavnejše športne plezalke na svetu. Lani je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Seulu v Južni Koreji osvojila srebrno kolajno na balvanih, konec junija pa je v Innsbrucku uspeh nadgradila z drugim mestom na balvanih na svoji prvi članski tekmi in ob poslušanju Zdravljice stala na odru s svojo mentorico in vzornico Janjo Garnbret. 

Pred kratkim smo Jennifer Buckley gostili v rubriki Prek meja, kjer je spregovorila o specifikah življenja v tujini.

Preberite še:

Jennifer Eucharia Buckley
Sportal Jennifer Eucharia Buckley, 17-letna Slovenka, ki zelo dobro ve, kaj hoče
Ne spreglejte