SiolNET. Sportal Drugi športi
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slabe novice za ljubitelje jadranja: Barcolana je odpovedana!

0,65

termometer

Barcolana
Zaradi izredno slabih vremenskih razmer je letošnja 52. Barcolana odpovedana. Foto: Reuters

Zaradi izredno slabe vremenske napovedi je regatni odbor ob upoštevanju pristaniških oblastih, v dogovoru z organizatorji danes ob 7. uri zjutraj sklenil, da odpove letošnjo Barcolano, najbolj množično regato na svetu s skupinskim startom.

"Na vse načine smo se trudili, da bi izpeljali dogodek. A ob takih vremenskih napovedih se vsi ljubitelji morja zavedamo, da je dobro ostati na kopnem, tudi s spoštovanja do vseh manjših jadrnic, ki so srce Barcolane. To je bila nedvomno zelo težka odločitev. Z vsemi varnostnimi ukrepi smo se zoperstavili širjenju novega koronavirusa, priznati pa moramo premoč narave," je v sporočilu za javnost pojasnil Mitja Gialuz, predsednika Jadralnega društva za Varkovlje in Grljan (SVBG).

Dogajanje okrog letošnje Barcolane je bilo že prej zaradi pandemije zelo okrnjeno, saj je bilo na kopnem v teh dnevih zelo malo dogajanja glede na prejšnja leta, tradicionalnih stojnic ni bilo. Omejeno je bilo število posadk, a se jih je kljub temu prijavilo 1424, rekordnih 2689 so našteli ob jubilejni 50. izvedbi pred dvema letoma.

Na 52. izvedbi bi zmago branila slovenska Way of Life, kjer je vlogo krmarja prevzel eden najboljših jadralcev sveta, dvakratni olimpijski in trinajstkratni svetovni prvak Robert Scheidt.

Vinčec: Odpoved je bila edina možna odločitev v danih pogojih

"Odpoved smo sprejeli kot edino možno odločitev v danih pogojih in jo jemljemo pozitivno. V življenju ne gre vedno vse po načrtih in željah. Samo pomislimo na olimpijske igre v Tokiu, na katere se je pripravljala generacija športnikov sveta, pa so bile za eno leto prestavljene in je to prekrižalo načrte mnogih. Nekaj naših dni za priprave smo imeli, vendar tega ne jemljemo kot nekaj, kar nam je vzelo čas, ampak kot nabiranje dragocenih izkušenj," je pojasnil lanski glavni krmar in slovenski olimpijec Gašper Vinčec.

Vinčec je bil tudi tisti, ki je pred dvema tednoma govoril z Brazilcem Scheidtom in ga povabil v svojo posadko na Barcolano, kjer bi prevzel vodenje krmila večji del regate, le prvi del v množici plovil na startni črti bi opravil Vinčec.

"Spomnil sem se nanj na pripravah, ker smo športni prijatelji. Rekel sem mu, da se nam lahko pridruži in je to tudi storil. Glede na to, da se je tako odločil ta izjemni jadralec, pomeni, da smo na pravi poti. V sredo je potem prišel in vse navdušil pri upravljanju krmila. Me pa je tudi prej pogosto spraševal o sami Barkovljanki in o tem, kako gre naši ekipi," je povedal Vinčec.

Jadrnici Way of Life naj bi bila pri obrambi naslova najbolj nevarna tri metre daljša tržaška Arca. "Tej najbolj ustrezajo srednji vetrovi, nam pa šibkejši in tudi zelo močni. Ta čas veter piha s hitrostjo med 30 in 40 vozli, tako naj bi bilo še tri dni. To bi bilo za najboljše jadrnice odlična tekma, a takih je okrog 100. Tako velika moč vetra, kot je danes, pa je izjemno nevarna za manjše barke, ki so srce regate in ki bi jih lahko odneslo do Benetk. Na teh jadrnicah posadke malo jadrajo, se družijo in režejo pršut," je bil slikovit Vinčec.

Posadka Way of Life se bo sedaj odpravila v Benetke, in Vinčec upa, da bo epidemiološka slika zaradi novega koronavirusa taka, da bodo lahko imeli še kakšno regato, sicer bodo trenirali in imeli oči uprte že v naslednje leto.

Barcolana

"Že včeraj, ko smo se z ekipo pogovarjali, so organizatorji zaradi premočnega vetra prepovedali nastop na Barcolani od četrtega razreda jadrnic naprej. Tako smo vedeli, da bo pihal res zelo močan veter, ki bi bil za nas izziv, kot tudi še za kakšnih deset jadrnic. A ta regata ni tekma najboljših, ampak tudi najmanjših, ki nimajo tekmovalnih namenov, in bi bile zanje razmere na morju lahko smrtno nevarne. Zato je odločitev organizatorjev povsem na mestu," je za STA odpoved pokomentiral Gorazd Mauri, direktor ekipe EWOL, pod katero sodi Way of Life.

"Govorili smo s pokrovitelji, ki so tu in razumejo, da je to šport v naravi, na katero nimamo vpliva. Ostajajo z nami, še dve regati imamo predvideni v Benetkah. Gledamo pa naprej, v naslednjo sezono. Nekaj denarja smo sicer porabili, 1500 evrov startnine smo morali plačati, tu je še teden dni bivanja ekipe, prostor v marini, ki je prevej velik. A tako pač je, tudi druge ekipe so povsem na istem," je pojasnil Mauri.

Potrdili so podporo skupni kandidaturi štirih občin Slovenske Istre, Pirana, Izola, Kopra in Ankarana, za evropsko prestolnico kulture 2025. "Tako kot je na jadrnici ključni dejavnik za končni uspeh povezanost ekipe in podrejenost skupnemu cilju, je slednje enako pomembno tudi pri ambiciozni kandidaturi. Zato pozdravljamo skupno pobudo štirih občin, nas pa bo v ta namen na prihodnjih regatah spremljala tudi grafična podoba kandidature oziroma njen logotip na glavnem jadru," je dodal Mauri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin