Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
21.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Domen Škofic Mina Markovič plezanje

Nedelja, 27. 9. 2015, 21.13

8 let

Škofic poskrbel za Zdravljico, Markovičeva še naprej trdno v vodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Domen Škofic je zmagal na peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Uspeh je dopolnila Mina Markovič z drugim mestom in četrtimi stopničkami za prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku.

Škofic je za prvenstveno zmago na največjih tekmah prikazal izjemno predstavo, saj je vodil od kvalifikacij ter edini preplezal do vrha vse štiri smeri. Da je v Belgiji pripravljen za velike podvige, je Radovljičan pokazal že v sobotnih kvalifikacijah z dvema smerema preplezanima vse do vrha, izjemno predstavo je nadaljeval tudi v današnjem polfinalu ter se zavihtel na sam vrh. A za podvig je potreboval še izjemen finale, v katerem se je izkazal ter kot edini bil nepremagljiv do zadnjega oprimka, ki ga za prvenec v svetovnem pokalu ni izpustil iz rok. Drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu, tretji je bil španski veteran Ramon Julian Puigblanque.

Blizu še četrti letošnji zmagi v svetovnem pokalu v težavnosti je bila tudi aktualna evropska prvakinja Markovičeva, ki pa je morala priznati premoč tokrat boljši Južnokorejki Jain Kim, ki je tako kot Škofic vodila že vse od kvalifikacij in edina osvojila vrhove štirih smeri. Markovičeva, peta po kvalifikacijah in tretja po polfinalu, je v finalu dokazala, da je narejena iz pravega testa, saj je drugo mesto potrdila na najlepši možen način z osvojenim vrhom smeri.

Družbo Kimovi in Markovičevi na zmagovalnem odru je na najnižji stopnički delala še Belgijka Anak Verhoeven, ki je bila skupaj s Kimovo v vodstvu po kvalifikacijah in polfinalu, a je nato v finalu po napaki prepustila drugo mesto zadnjih nekaj let najboljši slovenski športni plezalki.

Škofic je po tretjem mestu v Imstu vendarle uresničil dolgo napovedovano željo poseči po najvišjem mestu v svetovnem pokalu ter slišati slovensko himno Zdravljico predvajano njemu v čast.

Markovičeva je pred Puursom v letošnji sezoni težavnosti slavila zmago na treh tekmah (Chamonix, Imst, Stavanger), na stopničkah zaradi poškodbe gležnja ni bila le v Brianconu, kjer je bila najboljša Kimova.

Ne spreglejte