Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
16.07

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

kajak kanu svetovno prvenstvo Rio de Janeiro Benjamin Savšek Luka Božič

Sobota, 29. 9. 2018, 16.07

5 let, 6 mesecev

SP v kajaku in kanuju, Rio de Janeiro

Slovenki rahel dotik vzel stopničke na SP, a vseeno ni skrivala veselja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Slovenska kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič sta po odličnem polfinalnem nastopu v finalu ostala brez odličja, osvojila sta sedmo oz. deveto mesto. Zmagal je Nemec Franz Anton. Slovenska kajakašica na divjih vodah Urša Kragelj je v finalu med posameznicami na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru osvojila nehvaležno četrto mesto. Usodna zanjo so bila 13. vratca, kjer je zaradi dotika dobila dve sekundi pribitka. Zmagala je Avstralka Jessica Fox s časom 102,06 sekunde.

Savšek, ki je branil naslov svetovnega prvaka, je bil z dvema dotikoma sedmi. Za zmagovalcem je zaostal za 7,14 sekunde. Božič pa je bil z enim dotikom in 8,95 sekundami zaostanka deveti. Oba sta imela pri prvem merjenju vmesnega časa najboljši rezultat, potem pa je sledil dotik pri desetih vratcih. Savšek se je proti koncu proge dotaknil še 20. vratc in si tako prislužil štiri kazenske sekunde.

"Vožnja ni bila dobra, to je dejstvo. Nekako sem moral malo pohiteti za prvimi protitočnimi vratci in potem sem čez celo progo lovil ritem, ki mi ga do konca ni uspelo najti. Še enkrat v letošnji sezoni sem razočaran. Težko je, ko si res dobro pripravljen in skozi celo tekmo tekmo rasteš, potem pa v finalu, ko bi mogel pokazati še tisti kanček več, se ti nastop podre zaradi enih malenkosti. Sezone je konec, treba je dvigniti glavo in iti naprej," je povedal 27-letni Božič.

Luka Božič je končal na devetem mestu. | Foto: Vid Ponikvar Luka Božič je končal na devetem mestu. Foto: Vid Ponikvar

Pravega ritma pa očitno ni uspelo najti niti Savšku. "Poskusil sem odpeljati najbolje kot lahko. Na polovici proge se mi je začela lomiti vožnja, potem pa do cilja nisem našel pravega ritma. Spodnji del je bil slab, nimam kaj," je dejal 31-letni Savšek.

"Dobro sem bil pripravljen, dobro sem se počutil in dobro startal, a v slalomu se vmes lahko zgodi kakšna napaka, ki te stane veliko dragocenega časa. Na sredini se mi je zalomilo in potem časa nisem mogel več nadoknaditi izgubljenega časa. Po napakah sem tudi malo popustil in do cilja nisem več našel pravega borbenega ritma," je še dodal Ljubljančan.

V cilj sta za Antonom priveslala Ryan Westley iz Velike Britanije in Sideris Tasiadis iz Nemčije. Poleg prvih treh je bil med desetimi finalisti brez dotika le še četrto uvrščeni Slovak Matej Benuš. Tudi na petem mestu je bil Slovak, drugi iz polfinala, Alexander Slafkovsky.

Anton je najboljši polfinalni čas, ki ga je postavil Savšek (98,13), v finalu izboljšal za več kot sekundo. V finalu je Nemec, ki je imel v polfinalu šesti čas, dosegel čas 97,06 sekunde.

Francoz Denis Gargaud Chanut, olimpijski prvak iz Ria 2016, je izpustil 21. vratca in tako končal na repu finala.

Kragljeva z najboljšo uvrstitvijo na svetovnih prvenstvih

Druga je bila Britanka Mallory Franklin, tretja pa Nemka Ricarda Funk, ki je imela najhitrejši čas polfinala. Prvo in drugouvrščena sta odpeljali brez dotika vratc, Funkova se je dotaknila že drugih vratc, a se je potem zbrala in na koncu z zaostankom 3,26 sekunde osvojila odličje.

Kragljeva, druga v polfinalu, se je prav tako dotaknila enih vratc, za medaljo pa je na koncu zaostala za slabo sekundo.

Urša Kragelj je osvojila četrto mesto. | Foto: Urban Meglič/Sportida Urša Kragelj je osvojila četrto mesto. Foto: Urban Meglič/Sportida

"Tudi četrtega mesta sem izredno vesela kljub temu rahlemu dotiku, ki mi je vzel stopničke. Res sem se borila po najboljših močeh. Takoj bi šla še enkrat na start in ponovila vožnjo, a je žal ne morem," je povedala Kragljeva po svoji najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih.

Ko je Kragljeva prispela na cilj, je bila tretja, za njo pa je nastopila le še Funkova, ki je na koncu Slovenko izrinila na četrto mesto.

"Škoda, da mi sreča ni bila naklonjena, a tako je. Borila sem se in verjamem, da bo drugič sreča na moji strani," je še povedala 30-letna slovenska kajakašica.

Izidi:

- moški, finale C-1:
1. Franz Anton (Nem) 97,06
2. Ryan Westley (VBr) 97,94
3. Sideris Tasiadis (Nem) 98,87
4. Matej Benus (Slk) 101,22
5. Alexander Slafkovsky (Slk) 101,38 (2)
6. Michal Martikan (Slk) 101,55 (2)
7. Benjamin Savšek (Slo) 104,20 (4)
8. Tomas Rak (Češ) 105,97 (2)
9. Luka Božič (Slo) 106,01 (2)
10. Denis Gargaud Chanut (Fra) 162,77 (52)

- ženske, finale K-1:
1. Jessica Fox (Avs) 102,06
2. Mallory Franklin (VBr) 104,34
3. Ricarda Funk (Nem) 105,32 (2)
4. Urša Kragelj (Slo) 106,23 (2)
5. Corinna Kuhnle (Avt) 108,91 (2)
6. Stefanie Horn (Ita) 109,22
7. Luuka Jones (NZl) 109,68 (2)
8. Jasmin Schornberg (Nem) 111,47 (2)
9. Ana Satila (Bra) 162,99 (56)
10. Fiona Pennie (VBr) 175,00 (50)

Benjamin Savšek
Sportal Izjemen obet pred sobotnim finalom
Ne spreglejte