SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razkrinkali goljufive velemojstre

3

termometer

Francoska šahovska zveza je zaradi goljufanja na šahovski olimpijadi suspendirala velemojstra Sebastiena Fellerja in Arnauda Haucharda ter mednarodnega mojstra Cyrila Marzola.

Disciplinska komisija Francoske šahovske zveze je zaradi kršenja športne etike in goljufanja na šahovski olimpijadi v ruskem Khanti-Mansisku (2010) ostro kaznovala omenjene šahiste. Po mnenju komisije so zbrali dovolj dokazov za goljufijo, zato so Fellerju izrekli triletni suspenz igre, dve leti pa bo moral ''družbeno koristno'' sodelovati s šahovsko zvezo oziroma organizacijo, ki jo bo slednja izbrala. Če bo kazen zavrnil, bosta sledili še dve leti suspenza. Hauchard je dosmrtno suspendiran kot kapetan francoske reprezentance in trener v okviru zveze, Marzolo si je prislužil petletni suspenz.

Pri Fellerju so kot olajševalno okoliščino upoštevali mladosti, saj je bil v času olimpijade star 19 let. Mladenič je sicer kategorično zanikal obtožbe, a je eden od vpletenih šahistov priznal prevaro. Spomnimo, da je velemojster Feller na tekmovanju igral zelo dobro in osvojil zlato medaljo na peti deski (pet točk iz devetih partij). In kako je goljufanje potekalo? Po besedah Jeana Clauda Moingta, predsednika Francoske šahovske zveze, je bil sistem naslednji:

Francoski kapetan Arnaud Hauchard je sprejemal sporočila in jih prenašal do Fellerja s pomočjo uporabe šahovske notacije, s katero so bili nič hudega sluteč ''označeni'' Fellerjevi reprezentančni kolegi velemojstri Maxime Vachier-Lagrave, Laurent Fressinet in Vladimir Tkačijev ter njihovi nasprotniki:

Hauchard se je premikal okoli šahovnic in se za nekaj časa ustavil za določenimi igralci, najprej na primer za nasprotnikom Tkačijeva, nato pa za nasprotnikom Fressineta, kar je pomenilo polje C2. Marzolo je Hauchardu in Fellerju poslal skoraj dvesto SMS sporočil med olimpijado, skoraj vsa pa so bila poslana med Fellerjevimi partijami.

Govorice o prevari so se širile že lansko leto, na odprtem prvenstvu Pariza, ki ga je prepričljivo osvojil prav Feller z osmimi točkami iz devetih partij. Feller sicer kljub obtožbam in kazni trenutno igra na 12. Evropskem posamičnem šahovskem prvenstvu in ima iz dveh partij točko in pol.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin