Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plavanje Damir Dugonjić Miha Potočnik

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 10.42

8 let

Potočnik podpira visoke cilje, skrbi ga pozen prihod ''Dugija''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z mitingom v Kranju se je iztekel rok za doseganje norm za nastop na decembrskem evropskem plavalnem prvenstvu v Herningu na Danskem, kjer bo Slovenijo zastopalo 11 plavalcev.

Deveterici že znanih potnikov sta se na tradicionalnem Špelinem in Vesninem memorialu pridružila še Ravenčanka Gaja Natlačen ter Velenjčan Žiga Cerkovnik.

"Nekateri so normo potrdili v zadnjem hipu, a prav vsi tekmovalci so na zadnjih dveh tekmah v Zagrebu in Kranju pokazali zelo dobro pripravljenost. V Kranju je pozitivno presenetila Tjaša Oder, ki je iz nastopa v nastop nizala same vrhunske rezultate. Pozitivno je presenetila tudi Tjaša Vozel z odličnimi dosežki na 100 in 200 prsno, pa tudi mladi Govejškova in Pintarjeva držita odlično formo," je s formo plavalcev dobra dva tedna pred EP zadovoljen Potočnik.

A EP bo nova zgodba in ne gre spregledati, da je Slovenija na zdajšnjih tovrstnih tekmovanjih, ki potekajo od leta 1996, vselej osvojila vsaj eno medaljo. Načrt je tudi tokrat takšen. "V Herningu največ pričakujem od Damirja Dugonjića, želja je seveda medalja, finale pa tudi od Robija Žbogarja in Tjaše Oder, od mlajših pa predvsem, da nas kdo tudi pozitivno preseneti," pravi Potočnik. Višje želje od selektorja imajo vsekakor plavalci sami, saj tudi Vozlova poudarja, da si želi izboljšati osmo mesto z lanskega EP, boj za prvi članski finale napoveduje tudi mladinski svetovni prvak na 50 prsno Stevens.

Reprezentanca je okostje ekipe za olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016

Selektor Potočnik visoke želje svojih varovancev sicer podpira, največjo skrb pa mu povzroča pozen prihod Dugonjića iz ZDA, saj se ta v Evropo vrača tik pred EP. "Že lani v Franciji je na EP pripotoval neposredno iz ZDA, in sicer osvojil bron, 14 dni pozneje pa je na svetovnem prvenstvu osvojil kar dve medalji, ko se je dokončno prilagodil na evropski čas."

Reprezentanca je tudi okostje ekipe za olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016 in pri večini glede na starost tudi za igre leta 2020 v Tokiu, saj je v Sloveniji po lanskih igrah v Londonu prišlo do menjave generacije. "V ekipi manjka poškodovana Anja Klinar, za katero želim, da se vrne v ekipo. Najstarejša sta Dugonjić in Žbogar, oba dovolj mlada za olimpijske igre v Rio de Janeiru. Ob omenjenih pa imamo v ZDA še dve močni orožji - Uršo Bežan, dobitnico medalje s štafeto na EP 2012 v Debrecenu, drugi pa je Anže Tavčar, ki je lani navduševal z dosežki in kot drugi Slovenec preplaval 100 m prosto pod 50 sekundami. Tudi od njiju pričakujem, da bosta ekipo okrepila že do EP prihodnje leto v Berlinu," še pravi Potočnik.

Oba, Bežanova in Tavčar, sta letos odšla na študij v ZDA, kjer imata izpite in se zato nista odločila za decembrski nastop. "Od obeh pričakujem, da bosta pripravljena in da bosta prihodnje leto na pokalu mesta Kranj, ki bo bo zadnji rok za norme, prepričala s formo za nastop na EP," o aktualnem stanju v plavanju še pravi Potočnik.

Ne spreglejte