Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2022,
20.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Milan Janša Sadik Mujkić Jani Klemenčič Denis Žvegelj Iztok Čop Barcelona 1992

Torek, 2. 8. 2022, 20.15

1 leto, 8 mesecev

Barcelona 1992

Po tridesetih letih proslavili prvo slovensko medaljo na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Bled, 30 let od OI v Barceloni, Iztok Čop, Denis Žvegelj, Jani Klemenčič, Sadik Mujkič in Milan Janša | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenski veslaški mojstri Iztok Čop in Denis Žvegelj ter člani četverca brez krmarja, ki so pred 30 leti v Barceloni osvojili prvi olimpijski medalji za samostojno Slovenijo, so danes na Bledu obudili spomine na ta mejnik slovenskega športa. Kot je ob tem izpostavil Čop, so dogodki iz avgusta 1992 pomembno oblikovali slovensko športno identiteto.

Luka Špik Iztok Čop
Sportal Na današnji dan (2. avgust) ...

V veslaškem centru v Zaki so se poleg Čopa in Žveglja danes zbrali še Jani Klemenčič, Sadik Mujkič in Milan Janša, ki so ob že pokojnem Sašu Mirjaniču tvorili četverec brez krmarja. Četverec je ravno na ta dan leta 1992 osvojil bronasto medaljo. Dan pred tem sta medaljo istega leska osvojila Čop in Žvegelj ter se tako zapisala v zgodovino slovenskega športa kot prva z olimpijskem odličjem za samostojno Slovenijo.

"Zdi sem mi, kot da bi bilo včeraj. Nostalgije ni, saj gre življenje naprej ... Sem pa zelo vesel, da smo danes znova skupaj in lahko obeležimo ta mejnik slovenskega športa, saj se že kar nekaj časa nismo dobili," je ob današnjem dogodku dejal Čop.

Kot je izpostavil, prve medalje kot 20-letnik ni doživljal v vsem svojem sijaju, predvsem je bilo ob bronu na začetku čutiti celo kanček grenkobe, saj sta ciljala višje. "V tem smislu sem vesel, da sem kasneje osvojil še kakšno olimpijsko odličje, ki sem ga nato tudi drugače cenil," je dejal dobitnik štirih olimpijskih medalj.

Fotogalerija
1 / 16

Primerjav med osvojenimi medaljami, po ena zlata in srebrna ter dve bronasti, ne dela rad. "Seveda je rezultatsko zlata največ vredna. Vendar ima vsaka svoj čar, svojo zgodbo, ki je pripeljala do nje," je pojasnil Blejec, ki je pred dobrim mesecem dni praznoval Abrahama. Je pa ob tem danes izpostavil pomen "prebitega ledu" - prve osvojene medalje za Slovenijo - v smislu samozavesti za šport kot družbeno panogo v takrat na novo samostojni državi.

Iztok Čop | Foto: Bor Slana/STA Foto: Bor Slana/STA "Takrat smo uspehe doživljali zelo čustveno, saj je bilo čutiti veliko nacionalnega naboja," je opisal dogodke na jezeru Banyoles, ki so pomembno oblikovali slovensko športno identiteto. "Dejstvo je, da se je po menjavi sistemov in pridobljeni samostojnosti šport zelo hitro postavil na noge. Če pa zdaj gledam nazaj na vse velike uspehe zadnjih 30 let, si nihče takrat ni mogel predstavljati, da bomo uspevali v toliko športih." 

Kot je izpostavil nekdanji dolgoletni slovenski selektor Miloš Janša, je ekipa na olimpijske igre v Barceloni prišla z upi na medaljo. "Dvojec je na igre prišel v krogu favoritov. Kot ekipa takrat nismo imeli v glavi zlate medalje, cilj je bila medalja. Bron je bil tako uspeh, glede na pričakovanja pa je bil še toliko večji uspeh bron četverca."

Bled, 30 let od OI v Barceloni, Iztok Čop, Denis Žvegelj, Jani Klemenčič, Sadik Mujkič in Milan Janša | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA Ob pogledu na uspehe slovenskega in blejskega veslanja pa sta tako Čop kot Janša izpostavila željo, da bi veslanje v prihodnje znova poseglo po odmevnih mednarodnih dosežkih. Čop je ob tem izpostavil uspeh Mariborčana Arneja Završnika in Jakoba Brgleza, ki sta pretekli konec tedna v Vareseju osvojila naslov svetovnih mladinskih podprvakov v dvojcu brez krmarja. "Po kar nekaj letih smo znova osvojili medaljo na mladinskih svetovnih prvenstvih, tako da upam, da je to pomembna luč," je ob tem izpostavil Čop.

 

"Ob izgubi prenosa znanj med neko starejšo aktivno generacijo in obetavnimi mladinci pred desetimi, petnajstimi leti smo se postavili nazaj na začetek ... Zaradi tega je treba vse na novo postaviti, kar traja. To tudi zahteva veliko trdega dela, ampak jaz sem trdno prepričan, da bomo v nekaj letih znova kandidirali za medalje na največjih tekmovanjih. Nenazadnje imamo zgodovino in veliko znanja," je glede prihodnosti slovenskega veslanja optimističen Čop.

Ne spreglejte