Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
15.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

David Pleše Ironman Havaji svetovno prvenstvo

Sreda, 30. 7. 2014, 15.57

6 let, 6 mesecev

Pleše na elitnem svetovnem prvenstvu ne bo ponovil lanske napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski triatlonec David Pleše si je z izvrstnimi rezultati že drugo leto zapored priboril mesto med elitno petdeseterico na svetovnem prvenstvu na Havajih. Kaj bo spremenil?

Za 31-letnim visokoraslim Velenjčanom so letos že trije triatloni Ironman. Vsi trije v obdobju manj kot meseca dni in vsi trije izredno uspešni. Pleše je bil v Celovcu tretji, v Frankfurtu šesti, v Zürichu preteklo nedeljo pa drugi, s čimer je izenačil svojo najboljšo uvrstitev, ki jo je lani dosegel na Švedskem.

Avtomatično med elitnih 50 na Havajih

Državni prvak v sprint in olimpik triatlonu se je po rezultatih tako uvrstil na izvrstno 16. mesto med profesionalnimi triatlonci, kar pomeni, da je že uvrščen med elitno petdeseterico tekmovalcev, ki bodo nastopili na svetovnem prvenstvu v triatlonu Ironman, ki bo 11. oktobra na otoku Kona na Havajih, kjer tekmovalce čaka 3,8 kilometra plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42,2 kilometra teka.

Pred sezono se je cilj zdel težko uresničljiv

Uvrstitev na havajski Ironmnan, za Plešeta je to že drugi, je uresničitev enega največjih ciljev v letošnji sezoni. "To je bil eden večjih, pred sezono pa tudi težko uresničljivih ciljev, še posebej zato, ker sem moral v kratkem času na tri Ironmane. Uspelo mi je in sem zelo vesel," je za Sportal potrdil slovenski triatlonec leta 2013, ki ostaja pri preverjenem trenažnem programu.

Zime že tradicionalno preživlja (in trenira) pri bratu na Floridi, večino treningov pa opravi v domačem Velenju. "Tam imam vse, kar potrebujem. Izvrstne tekaške poti, speljane po makadamu, skupaj z velenjskimi atleti treniram tudi na tamkajšnjem štadionu, plavalni del pa s skupino velenjskih plavalcev opravim v domačem bazenu. Pomembno je le, da tehniko in hitrost prenesem v odprte vode, kjer so pogoji precej drugačni," je pojasnil Pleše, ki se letos v plavanju počuti bolj suverenega kot prejšnja leta.

V plavanju precej bolj suveren kot prejšnja leta

"Letos za najboljšimi zaostajam presenetljivo malo in verjamem, da mi bo tudi pri plavanju enkrat uspelo doseči tak občutek, kot ga že imam pri teku in kolesarjenju," je optimistično razmišljal Pleše, ki je odlično pripravljenost pokazal že maja, ko je na globalnem teku Wings for Life, kjer mu je uspelo preteči skoraj 60 kilometrov, preden ga je prehitelo zasledovalno vozilo, odnesel slovensko zmago.

Bolj bo pozoren na gele

Triatlonec, ki v Ljubljani trenira pod budnim očesom selektorja slovenske triatlonske reprezentance Francesca Fissoreja in v družbi triatlonke Mateje Šimic, v predtekmovalnih obdobjih mu je v precejšnjo pomoč tudi Uroš Velepec, preostalo je na njegovih plečih, že zdaj ve, kaj bo na Havajih drugače kot lani.

"Letos bom gotovo bolj pozoren na gele. Ti so mi lani preprečili, da bi nastopil tako kot bi sicer lahko. Tokrat bom s seboj odnesel gele, ki jih uporabljam v Sloveniji in ki so preizkušeni. Ne bom eksperimentiral!" je zatrdil Pleše, ki se je lani zaradi dodatnih stroškov, ki bi mu jih prinesla dodatna teža prtljage, odločil, da si gele kupi na Havajih, potem pa zaradi njih preživljal prave muke, ki se jih ni več dalo razrešiti.

Ne bo napovedoval

Rezultata na svetovnem prvenstvu ne želi napovedovati, saj se ljudje preveč hitro oprimemo napovedi in ob nedoseženem takoj zaženemo nepotrebne vik, krik in kritike.

"To se mi zdi nepotrebno. Naredil bom, kar bom lahko, in če je to 50. mesto, pa če vem, da sem dal vse od sebe, potem mi to zadostuje. Šport je del življenja, ni pa vse, ne moreš staviti le na en rezultat, kaj pa boš potem?" se sprašuje Pleše, ki je nezadovoljen s skromno finančno podporo krovne organizacije.

Sam si krije stroške

"Od Triatlonske zveze Slovenije za financiranje tekem Ironman ne dobim niti evra in ga tudi ne pričakujem. Sam si krijem vse stroške, saj Ironman zanje ni triatlon," potarna Pleše, ki tekmuje za avstrijsko podjetje Wanggo, v precejšnjo pomoč pa sta tudi Pošta Slovenije in Fizioterapija Čebokelj, brez katerih si rednih treningov in tekmovanj ne more predstavljati.

Ne spreglejte