Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
29. 5. 2015,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca odbojka Slovenija Francija

Petek, 29. 5. 2015, 19.20

8 let

Piše se zgodovina: Slovenke prvič na EP!

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Mariboru se je premaknil nov mejnik v slovenski ženski odbojki za članice. Slovenke so po hudi bitki še enkrat premagale favorizirane Francozinje in se prvič uvrstile na evropsko prvenstvo.

Slovenski selektor Bruno Najdič je v primerjavi s prvo tekmo v Franciji naredil le eno spremembo. Namesto Sare Najdič je na mesto organizatorice igre postavil Mojco Božič, v prvi šesterki pa so ostale Marina Cvetanović, Živa Recek, Anja Zdovc, Saša Planinšec, Sara Hutinski in libero Katja Medved.

Čeprav so bile Slovenke tik pred tem, da postavijo nov mejnik za slovensko žensko odbojko, niso začele prav nič nervozno. Organizatorica igre Mojca Božič je tako kot v Franciji že na začetku tekme svoje delo znova odlično opravljala, Francozinje pa niso imele pravega odgovora. Slovenke so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo kar šestih točk (8:2), na drugem pa je bila ta še višja (16:8). Slovenski selektor je tudi malce premešal karte in iz igre za trenutek potegnil Božičevo in Reckovo, v igro pa poslal Izo Mlakar in Saro Najdič. Prednost ni kopnela, Francozinje so sicer s tremi zaporednimi točkami malce zapretile, ko se približale na pet zaostanka (21:16), a to je bilo tudi vse, kar smo v prvem nizu videli od gostij. Prvi niz se je namreč končal s 25:16.

Slab sprejem voda na francoski mlin

Najdič je tudi drugi niz začel z enako postavo kot prvega, a tokrat so Francozinje pokazale, da jih ni dobro prehitro odpisati. Slovenske odbojkarice so držale stik z gostjami do izida 8:8, nato pa je sledil mrk in pet zaporednih točk francoske reprezentance, ta je nevarno pobegnila. Slovenski selektor je opravil kar tri menjave. Igrišče so zapustile Zdovčeva, Reckova in Božičeva, zaigrale pa so Monika Potokar, Iza Mlakar in Sara Najdič. Slovenke so se sicer trudile in borile v obrambi, a sprejem servisa je povsem odpovedal, s tem pa tudi igra v napadu, kjer ni bilo več prodornosti kot v prvem nizu. Gostje so na drugem tehničnem odmoru vodile s kar 16:11. Tudi nadaljevanje ni prineslo preobrata, Slovenke so še naprej katastrofalno sprejemale, Francozinje pa so se brez prevelikega naprezanja povedle s kar 24:16.

Čudež brez pike na i in EP

Ko so vsi mislili, da je v Taboru poravnano na 1:1 v nizih, so Slovenke vstale od mrtvih in po zaslugi izjemnega servisa mlade Najdičeve in igre v bloku naredile neverjeten niz, kar 9:0, in prišle celo do vodstva in sklepne žoge za osvojitev drugega niza in nastop na evropskem prvenstvu. Žal je izjemen konec Slovenkam pobral preveč moči, zmanjkalo je tudi nekaj sreče, saj so pri slovenskem vodstvu s 26:25 tri zaporedne točke dosegle gostje in izenačile na 1:1 v nizih ter ostale v igri za nastop na EP.

Spet boljši začetek gostij

Nesrečno izgubljeni niz za Slovenke seveda ni pomenil nič tragičnega, a nervoze je bilo v slovenskem taboru iz minuto v minuto več. Najdič je tretji niz začel tudi s Potokarjevo in s svojo hčerko na mestu podajalke, na mesto korektorice pa se je vrnila Reckova. Francozinje so spet izjemno začele in izkoriščale slab sprejem domačink ter hitro povedle s kar 7:2. Vseeno to ni pomenilo popolnega kolapsa, saj je Najdičeva gostje ujela na deveti točki, po točki Potokarjeve in asu Najdičeve pa so Slovenke celo povedle za dve točki (13:11). Žal se pozitiven niz ni nadaljeval, Francozinje so to izkoristile in z delnim izidom 5:1 na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk (16:14).

Servisi Reckove, blok Potokarjeve in as Najdičeve prinesli zgodovinski EP

Najdič je v minuti odmora umiril igralke in jim dal navodila, ki jih je začela izvrševati Potokarjeva, ta je znižala na 16:18, na servis pa je prišla Reckova, ki je z odličnimi začetnimi udarci Slovenijo popeljala celo v vodstvo z 19:18. V teh trenutkih, ko so prevladovale Slovenke, je blestela tudi Potokarjeva. Ravno ona je z neverjetnim enojnim blokom povedla Slovenke v prednost z 22:20, spet je začelo dišati po evropskem prvenstvu. Do konca tretjega niza so Slovenke Francozinjam dovolile le še točko in po izjemno neugodnem servisu Sare Najdič, ki mu gostje niso bile kos, se je slavje začelo že pred koncem tekme.

Drugi osvojeni niz Slovenk je namreč že pomenil, da bodo sploh prvič v članski konkurenci zaigrale med evropsko odbojkarsko smetano. Slovenske odbojkarice bodo na septembrskem EP na Nizozemskem in Belgiji zaigrale v skupini z Nizozemkami, Italijankami in Poljakinjami.

Zagrizeno odigrale do konca

Čeprav nadaljevanje tekme ni bilo več pomembno, so Slovenke kljub temu zaigrale resno in po začetnem vodstvu Francozinj na drugi tehnični odmor odšle s tremi točkami prednosti (16:13). Spet po zaslugi odličnih, neubranljivih servisov Reckove. Ta prednost je tudi zadostovala do konca. Slovenke ne samo, da so se uvrstile na EP, ampak so še drugič premagale močno Francijo in se več kot zasluženo uvrstile na veliko tekmovanje.

Ne spreglejte