Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
2. 6. 2019,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

Natisni članek

kanu kajak Peter Kauzer

Nedelja, 2. 6. 2019, 17.10

4 leta, 11 mesecev

Pogovor s Petrom Kauzerjem

Peter Kauzer po velikem razočaranju: Nekaj se bo moralo spremeniti

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96
Peter Kauzer | Foto Nina Jelenc

Foto: Nina Jelenc

O tem, ali je bil Peter Kauzer na evropskem prvenstvu oškodovan, težko sodimo, a Hrastničan meni, da so bile sodniške odločitve glede njegove polfinalne vožnje sporne. Ob tem je lanski evropski prvak priznal, da je v polfinalu vozil zelo tvegano.

Pau | Foto:

Peter Kauzer
Sportal Nenavadne sodniške odločitve pri Kauzerju, zmaga na Češko

Petra Kauzerja v letošnji sezoni čaka še veliko tekem. Najpomembnejša bo septembra v Španiji, kjer je leta 2009 prvič postal svetovni prvak. | Foto: Nina Jelenc Petra Kauzerja v letošnji sezoni čaka še veliko tekem. Najpomembnejša bo septembra v Španiji, kjer je leta 2009 prvič postal svetovni prvak. Foto: Nina Jelenc Že takoj po prihodu Petra Kauzerja v cilj se je ob njegovem imenu pokazala zvezdica, kar je pomenilo, da njegovo vožnjo sodniki še preučujejo. Kmalu za tem je dobil 50 kazenskih sekund. Slovenska reprezentanca se je na to odločitev pritožila in doživela hladno prho. Petru Kauzerju so prisodili sto kazenskih sekund, pri tej odločitvi pa je na koncu tudi ostalo.

V slovenskem taboru niso prepričani, da so se sodniki odločili pravilno, a bolj kot to jih je zmotilo, da je med njimi vladala prava zmeda. Sodniki sploh niso vedeli, katera vrata so bila sporna. Seveda se pri vseh teh pripetljajih pojavi malce dvoma. Daniele Molmenti, olimpijski prvak iz Londona in zdaj že nekdanji tekmovalec, nam je v krajšem pogovoru dejal, da tudi po njegovem mnenju Kauzer ni storil napake.

zlata medelja, kanuist
Sportal Kanuisti postali evropski prvaki, Kauzerju novico povedal oče #video

Peter Kauzer meni, da se bo nekaj moralo spremeniti

Razumljivo s to odločitvijo ni bil zadovoljen glavni akter zgodbe. Peter Kauzer s svojimi dolgoletnimi izkušnjami sporne odločitve sprejema bolj umirjeno in preudarno. Kljub temu je dejal, da je bilo tokrat sojenje zelo nenavadno.

"Nerad komentiram odločitve sodnikov, ker na koncu vedno obvelja njihova odločitev. A da imajo dvojna merila in ti prisodijo 50 kazenskih sekund pri vratih, pri katerih vsi vozijo na takšen način … Poleg tega se vmes zmotijo in ti napako dosodijo pri napačnih vratih. Skratka, vse skupaj je malo smešno in nekaj se bo moralo spremeniti."

Peter Kauzer_thumb | Foto: Sportida Foto: Sportida "Zdi se mi, da v tem primeru to ni bilo pošteno do mene"

"Če ti sodnik, ki je sodil pri vratih, prisodi nič kazenskih sekund, nato pa ti 'videosodnik' prisodi 50 kazenskih sekund … Treba je upoštevati, da kamere niso bile pravilno postavljene, da bi ta sodnik sploh lahko odločal. Vse skupaj je smešno in na ta način naš šport dobiva črno piko. Zelo nerad komentiram ali iščem razloge drugod, ampak zdi se mi, da v tem primeru to ni bilo pošteno do mene. Da sem torej z nič kazenskih sekund prišel na 100 kazenskih sekund."

Danes se kajak na divjih vodah vozi na meji

Peter Kauzer bi brez kazni v polfinalu pristal na tretjem mestu in se brez težav uvrstil v finalno vožnjo, tako pa je moral svojo opremo in čoln pospraviti. Srebrni olimpijec je priznal, da je vozil zelo na tesno, ampak danes se vozi na takšen način.

"Moram povedati, da je bilo blizu, ampak v kajaku se zdaj vozi zelo blizu količkov in krajša linije. Sam vidim težavo v tem, da nekateri tekmovalci, ki se ves čas vozijo na meji, ne bodo dobili kazenske sekunde, medtem ko tiste, ki večinoma ne vozimo na meji, oškodujejo. Tako je in zdaj ne morem nič več storiti," je skomignil z rameni 35-letni kajakaš iz Hrastnika.

Tudi oče in trener Petra Kauzerja ni bil najbolj navdušen nad delovanjem sodniške službe. | Foto: Boštjan Boh Tudi oče in trener Petra Kauzerja ni bil najbolj navdušen nad delovanjem sodniške službe. Foto: Boštjan Boh

K sreči evropsko prvenstvo za OI ne šteje nič

Za Petra, ki ima z evropskih prvenstev štiri posamične medalje, se je sezona šele začela. Pred njim je še cela vrsta pomembnih tekmovanj. Že kmalu ga čakajo tekme svetovnega pokala, septembra pa še svetovno prvenstvo v Španiji, kjer se bodo lovile olimpijske kvote. "K sreči letošnje evropsko prvenstvo za prihodnje olimpijske igre ne šteje nič. Slab začetek sezone, a upam na dober konec. Gremo naprej, nimam kaj," je še povedal eden najboljših kajakašev na svetu, ki se, kot je sam priznal, težko tolaži s srebrno medaljo z ekipnih voženj.

Benjamin Savšek
Sportal Ko smo ga spomnili na družino, je komaj zbral besede #video
Ne spreglejte