Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2022,
23.03

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Anita Horvat Neja Filipič Peter John Stevens Neža Klančar Katja Fain Janja Šegel Jure Sočič Klavdija Jerovšek Luka Lukić Živa Dvoršak Sredozemske igre

Sobota, 2. 7. 2022, 23.03

1 leto, 9 mesecev

SREDOZEMSKE IGRE, 2. JULIJ

Najprej je bila najboljša Šeglova, nato še Filipičeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Katja Fain Janja Šegel | Katja Fain in Janja Šegel sta osrečili slovenski tabor. | Foto Aleš Fevžer

Katja Fain in Janja Šegel sta osrečili slovenski tabor.

Foto: Aleš Fevžer

Slovenska plavalka Janja Šegel je na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu osvojila zlato medaljo na 200 m prosto (1:56,68), zlata je bila pozneje na atletskem stadionu tudi Neja Filipič v troskoku (14,16 m). Slovenski tabor pa se je v soboto na sredozemskih igrah razveselil še številnih medalj!

Veselje Anite Horvat po drugem mestu. | Foto: Aleš Fevžer Veselje Anite Horvat po drugem mestu. Foto: Aleš Fevžer

Atletinja Anita Horvat je bil druga v finalu na 400 m (51,94). Atletinja Eva Pepelnak je zasedla peto mesto v troskoku (13,36 m), šesto Jerneja Smonkar na 800 m (2:03,82). V kvalifikacijah sta tekmovala dva slovenska atleta, na 110 m ovire se je Filip Jakob Demšar s petim časom uvrstil v finale in dosegel mlajši članski državni rekord (13,65), obenem je za 11 stotink zaostal za članskim (13,56). Jure Grkman je izpadel z desetim časom na 200 m (21,44).

Robert Renner, ki se je kot še nekaj atletov drugič v dobrem tednu dni soočil s trebušnimi težavami, ni nastopil v finalu v skoku s palico.

Neja Filipič je sredozemska prvakinja v troskoku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Neja Filipič je sredozemska prvakinja v troskoku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Štiri medalje za Slovenijo v bazenu

Slovenska plavalka Janja Šegel je na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu osvojila zlato medaljo na 200 m prosto (1:56,68), Katja Fain je bila z 0,81 sekunde zaostanka druga (1:57.49), srebro je osvojil tudi Anže Ferš Eržen na 400 m mešano (4:19,63), Peter John Stevens pa je bil tretji na 50 prsno (27,46).

Srebrno medaljo je osvojil Anže Ferš Eržen. | Foto: Aleš Fevžer Srebrno medaljo je osvojil Anže Ferš Eržen. Foto: Aleš Fevžer

Neža Klančar je bila na 50 m delfin, v prvi disciplini drugega finalnega dne, četrta (26,45). Svojo drugo bronasto medaljo zgrešila za sedem stotink oziroma v zadnjem zamahu. Tara Vovk je bila peta na 100 m prsno (1:09,16), Daša Tušek pa šesta na 800 m prosto (8:56,97).

Dvoršakova in Lukić pristreljala bron

Živa Dvoršak in Luka Lukić sta bila v kvalifikacijah četrta (624,9 kroga), druga slovenska ekipa, Klavdija Jerovšek in Jure Sočič, pa je bila 12. (620,5). To je tretja medalja slovenskih strelcev na SI, Dvoršakova in Lukič sta bronasti medalji osvojila že v posamičnih preizkušnjah v isti disciplini, na ekipni tekmi za bron pa sta vodila skoraj od začetka do konca dvoboja.

Pod do brona v vojaškem strelskem centru na obrobju milijonskega Orana sta opravila na strelskih mestih F in G. Po prvi seriji je Hrvaška povedla z 2:0, po drugi je bil izid izenačen (2:2), po tretji pa je Slovenija povedla s 4:2 in imela odtlej dvoboj povsem pod nadzorom.

"Normalna trema je bila pred tekmo, nič posebnega. Vedela sva, da bo težak dvoboj. Hrvata sta super strelca, posebej Miran. Vedela sva, da se bo treba osredotočiti na vsak strel. Ker Luka strelja počasneje, sem občasno poškilila na semafor z izidi in mu pošiljala dodatno energijo, ko sem si govorila, daj, daj. In je uspelo," je povedala Dvoršakova.

Živa Dvoršak in Luka Lukić sta osvojila bron. | Foto: Aleš Fevžer Živa Dvoršak in Luka Lukić sta osvojila bron. Foto: Aleš Fevžer

"Zelo sem vesel, že po posamični tekmi je bilo super. Mešane pare sem začel z mislijo, da sem tu že naredil vse in je to le še češnja na torti. V posamičnih kvalifikacijah sva imela z Živo isti izid, tudi bron sva potem osvojila. Res nenavadno, oba sva si zato pred ekipno tekmo dejala, 'zakaj pa ne, dajva to ponoviti'," pa je povedal Lukić.

Hrvata sta nato oba ustrelila le 9,9, Dvoršakova 10,6, 10,4 pa Lukić za 6:2 ter prednost z 0,2 kroga razlike v peti seriji še povišala za dve točki. Prav taka je bila razlika v šesti seriji, ko so po zaostanku z 2:10 Hrvatje zaprosili za premor.

A to razmerij na strelišču ni spremenilo 0,7 točke razlike je v sedmi seriji prineslo vodstvo Slovencema z 12:2. Šele v osmi seriji sta Hrvata osvojila novi točki, štiri pa sta dodali še v naslednjih dveh, ki sta ju dobila s po 0,7 kroga prednosti za znižanje na 8:12. Po premoru, ki ga je zahtevala slovenska vrsta, sta Dvoršakova in Lukić dobila 11. serijo z 0,7 točke prednosti in povedla s 14:8.

Za zmago bi moral Lukić zadeti 10,8, kar mu ni uspelo (10,4) in po izidu 10:14 sta imela Slovenca novo priložnost za zmago. V trinajsti seriji je prvi ustrelil Maričić 10,5, 10,5 Dvoršakova, 10,5 Guštinova, 10,4 pa Lukič in zaradi izenačenja v seriji je bil skupni izid 15:11.

Slovenca sta za bron potrebovala le še eno točko. Tudi v štirinajsti seriji je Maričič ustrelil prvi za 10,6, Dvoršakova in kmalu nato Guštinova pa po 9,9 kroga. Lukić je za konec zadel 10,6 kroga in odločil dvoboj.

Bujakova na 8. mestu

Na cestni dirki nastopajo tudi slovenske kolesarke, dobitnica odličja v kronometru Eugenia Bujak je bila tudi tokrat najboljša, končala je na osmem mestu, 12. je bila Nika Bobnar in 18. Urška Pintar, Tjaša Sušnik je odstopila, Špela Kern pa ni nastopila.

V košarki 3x3 so se Slovenke uvrstile v četrtfinale in proti Franciji izgubile s 5:20, Slovenci so ostali brez možnosti za odličje in bodo igrali za 11 mesto.

Preberite še:

Vito Dragič
Sportal Tri nove medalje za Slovenijo, junak dneva Dragič
Eugenija Bujak
Sportal Koronavirus ustavil slovenske rokometaše, dve medalji za Slovenijo
Novice Potres v Bosni in Hercegovini: "Tla so se tresla dolgo"
Ne spreglejte