Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
20.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Mankoč

Sobota, 16. 7. 2011, 20.33

8 let

Naj bo Kitajska spet srečen kraj za plavalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred odhodom na 14. svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih v Šanghaj, se je predstavila slovenska reprezentanca. Tudi morebitna prva medalja ni izključena.

Slovenskemu plavanju manjka še medalja s svetovnega prvenstva v olimpijskih bazenih, kar je nekakšna skrita želja tudi tokratne delegacije. Morda bo prav Kitajska spet srečen kraj za slovenske plavalce, saj je še kako lep spomin na olimpijske igre leta 2008, ko se je s srebrom okitila Sara Isaković. Slednja si tokrat ni zadala kakšnih večjih pritiskov, želi pa predvsem priti do norme za OI v Londonu. "Na prvenstvo se ne odpravljam z večjimi pričakovanji, saj si nočem dajat nobenih pritiskov. Moj osebni cilj pa je izpolniti normo za olimpijske igre v Londonu," je povedala Sara.

Zato pa na Kitajsko z višjimi cilji gredo Anja Klinar, Peter Mankoč, Matjaž Markič in Damir Dugonjič. Anja Klinar se bo podobno kot njena soimenjakinja Anja Čarman proti Kitajski odpravila v četrtek 14. julija. Podobno kot Damir Dugonjič, ki se je pripravljal v ZDA in bo odpotoval iz San Francisca. Tako so se v Šanghaj odpravili še Maja Cesar, Robi Žbogar, Tanja Šmid, Špela Bohinc in Jan Karel Petrič.

Pikec: Imamo plavalce za osvojitev medalje

Med plavalci, ki so dosegli ostro normo Mednarodne plavalne zveze, te so enake kot za olimpijske igre 2008 v Pekingu, so tudi Urša Bežan, Tjaša Vozel in Tjaša Oder, ki so dale prednost nastopu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Limi ter Emil Tahirovič, ki pa je bil tretji slovenski plavalec z normo na 50 prsno in zato nima pravice nastopa na Kitajskem.

Selektor Roni Pikec je kot veliko željo izpostavil medaljo: "Glede na to, da še nismo prinesla odličja, je to spet želja. Imamo plavalce, ki so tega zmožni. Plavanje je tako razširjen šport, da je prijavljenih kar 193 držav. Vsak, ki pride v polfinale, se lahko bori za medaljo. Primarna cilja sta čim več uvrstitev med 16 najboljših in olimpijske norme," je povedal selektor in dejal, da zaradi nastopa nekaterih plavalk na MSP v Peruju tokrat Slovenija ne bo imela štafete 4 x 200 m prosto, olimpijsko normo pa bodo dekleta lovila prihodnje leto na evropskem prvenstvu v Antwerpnu. Tudi za aklimatizacijo bodo imeli plavalci dovolj časa. "Iz izkušenj smo se naučili, da za prilagoditev ene ure časovne razlike potrebuješ en dan. Šanghaj je šest ur pred nami, mi pa gremo osem dni prej. Mogoče je moteče le to, da prehrana ni najbolj primerna za Evropejce. Nam so zagotovili, da bo v uradnem hotelu to urejeno," je dejal Pikec.

Markič najbolj konkreten

Ob tistih, ki se spogledujejo z medaljo je še najbolj konkreten Matjaž Markič: "Moj cilj je najprej naskok na olimpijsko noro na 100 prsno, nato pa boj za veliki finale in seveda za medaljo na 50 prsno," je povedal Koprčan.

Prvenstvo za plavalce se bo tako začelo v nedeljo 24. julija in bo trajalo teden dni. Upajmo, da bodo plavalci tokrat uresničili cilje in nadaljevali trend lepih rezultatov z ostalih velikih tekmovanj.

Ne spreglejte