Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 9. 2014,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sašo Bertoncelj Žiga Šilc gimnastika

Nedelja, 14. 9. 2014, 18.28

8 let

Na zadnjem preizkusu pred SP Šilc četrti, Bertoncelj peti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sašo Bertoncelj, Žiga Šilc in Peter Lampret, ki bodo Slovenijo oktobra zastopali na SP na Kitajskem, so uspešno prestali edini preizkus pred prvenstvom, veliko nagrado Madžarske v Szombathelyju.

Bertoncelj in Šilc sta bila odlična v sobotnih kvalifikacijah, v današnjih finalih pa sta končala na 5. oziroma 4. mestu. Velika nagrada Madžarske je po številnih odpovedih svetovnih pokalov v koledarju Mednarodne gimnastične zveze (Fig) ostala edina tekma, na kateri lahko specialisti po orodjih pred oktobrskim svetovnim prvenstvom preverijo formo. Tudi zato so v Szombathely odpotovali vsi trije Slovenci, ki bodo nastopili tudi v Nanningu; ob izkušenem Bertonclju še Šilc in Lampret.

Sobotne kvalifikacije sta Bertoncelj in Šilc opravila z odliko; Bertoncelj je imel na konju z ročaji tretjo oceno med finalisti (14,500), najboljši je bil olimpijski prvak na tem orodju, domačin Krisztian Berki (15,400). Zelo dobro se je v kvalifikacijah odrezal tudi Šilc na parterju, kjer je prejel kar 14,900 točke, kar je prav tako pomenilo tretji dosežek in gladko napredovanje v finale. Slabše se je odrezal Lampret, ki je sicer še mladinec in se mu pozna, da mu manjka izkušenj. Tokrat je v članski konkurenci na krogih zbral 13,800 točke, na bradlji pa 13,000.

Bertoncelj s težjo vajo, Šilc se je dotaknil tal

V današnjih finalih pa sta tako Bertoncelj kot Šilc nastopila nekoliko slabše. Bertoncelj je poizkušal izvesti težjo sestavo na konju z izhodiščem 16,800 točke, a je pri rusu padel z orodja, tako da je s 13,100 končal na petem mestu. Zmagal je Berki, ki je korektno izvedel sestavo s težavnostjo 17,000 točk in slavil zmago z oceno 16,000.

Šilc je na parterju skušal ponoviti dobro predstavo iz kvalifikacij, kjer je po besedah Bertonclja telovadil zelo lepo in skoraj vse diagonale tudi "zalimal", vendar se je pri eni od diagonal z eno roko dotaknil tal, tako da je z oceno 14,250 končal na četrtem mestu.

"Danes sem skušal izvesti sestavo z izhodiščem 16,800 točke, čeprav sem vedel, da še nisem povsem pripravljen za takšen nastop. A ker je bila to edina velika tekma pred svetovnim prvenstvom, sem se odločil poizkusiti, saj nisem imel česa izgubiti. Vaja se mi ni izšla, saj sem pri rusu naredil napako. A ne glede na vse, sem zadovoljen, da smo imeli na voljo vsaj to tekmo," je iz Madžarske za STA povedal Bertoncelj, letos bronast na evropskem prvenstvu v Sofiji.

"Sicer bi bil seveda bolj zadovoljen, če bi mi vaja uspela in bi prejel okoli 15,500 točke, a dejstvo je, da bom šele zdaj začel stopnjevati formo za svetovno prvenstvo. Zaradi težav z bolečinami v roki še nisem v pravi formi, poleg tega se me je zadnje dneve lotil še prehlad. A počasi se sestavljam skupaj in mislim, da bo šlo do svetovnega prvenstva lepo po načrtih," je optimistično razpoložen Škofjeločan, ki je dodal, da je bila tekma za vse tri telovadce dober preizkus trenutne pripravljenosti za SP.

Prva gimnastična tekmovanja se bodo na ekipnem SP v Nanningu začela 3. oktobra.

Ne spreglejte