Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
16.51

Osveženo pred

15 ur, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Rosa Rekar Sara Čopar Vita Lukan Mia Krampl Luka Potočar Janja Garnbret Janja Garnbret težavnostno plezanje Koper

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 16.51

15 ur, 26 minut

Pred tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Kopru (7. in 8. september)

Na plezalnem spektaklu v Kopru močna 18-članska slovenska zasedba in oba olimpijska prvaka iz Pariza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Novinarska konferenca pred tekmo SP v Kopru | Karavana športnega plezanja se bo ta konec tedna ustavila v Kopru. Nastopila bo tudi močna, kar 18-članska slovenska zasedba, vključno z dvakratno olimpijsko prvakinjo Janjo Garnbret.   | Foto Ana Kovač

Karavana športnega plezanja se bo ta konec tedna ustavila v Kopru. Nastopila bo tudi močna, kar 18-članska slovenska zasedba, vključno z dvakratno olimpijsko prvakinjo Janjo Garnbret.

Foto: Ana Kovač

Pozornost ljubiteljev športnega plezanja bo ta konec tedna znova usmerjena v Koper, ki bo gostil tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Na prvi preizkušnji po olimpijskih igrah v Parizu bosta nastopila tudi aktualna olimpijska prvaka, Janja Garnbret in Britanec Toby Roberts. Slovenija se bo predstavila v močni 18-članski zasedbi, v kateri bosta tudi svežepečeni mladinski svetovni prvakinji Jennifer Buckley in Rosa Rekar, ki računa na izdatno pomoč navijačev. Kvalifikacije in polfinale bosta na sporedu v petek, 6. septembra, finale pa bo na sporedu dan pozneje, 7. septembra. 

Koper bo letos že tretje leto zapored gostil tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki se je iz Kranja preselila na slovensko Obalo. 28. tekma svetovnega pokala v organizaciji Planinske zveze Slovenije in pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) bo tudi letos na zunanji plezalni steni Plezalnega centra Koper - Plus climbing.

Novinarska konferenca pred tekmo SP v Kopru | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na štartni listi tudi aktualna olimpijska prvaka iz Pariza

Na tekmo je prijavljenih 134 tekmovalcev iz 29 držav. Na štartni listi sta tudi olimpijska prvaka iz Pariza, Janja Garnbret, za katero bo to zadnja tekma v sezoni, in Britanec Toby Roberts.

Svoj nastop sta potrdila tudi slovenska olimpijca Mia Krampl in Luka Potočar, ki je leta 2022 v Kopru slavil svojo prvo zmago na tekmi svetovnega pokala, z nedavnega EP pa se je vrnil s šestim mestom v kombinaciji, ter obetavni plezalki Jennifer Buckley in Rosa Rekar, ki sta na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem dodobra utrdili svojo plezalno samozavest. 

Fotogalerija
1
 / 9

Sedemnajstletna Jenny Buckley, ki živi in trenira v Švici, je postala mladinskega svetovna prvakinja v težavnosti in na balvanih v kategoriji kadetinj, dve leta starejša Rosa Rekar pa je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti v kategoriji mladink.

Poleg omenjenih bodo v Kopru nastopili še 19-letna Sara Čopar, ki se je z nedavnega članskega evropskega prvenstva v Villarsu v Švici vrnila z dvema četrtima in petim mestom, Vita Lukan, lani tretja v Kopru, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, šesta na balvanih na pravkar končanem prvenstvu stare celine, Zala Mlakar Starič in Lana Gorič ter Lovro Črep, Martin Bergant, Milan Preskar, Gorazd Jurekovič, Luka Jerman in Samo Golob. 

Intervjuje s posameznimi akterji tekmovanja si boste na Sportalu lahko prebrali v prihodnjih dneh.

Tekma svetovnega pokala Koper 2024 v težavnostnem plezanju

Petek, 6. september:
9.00–15.00 kvalifikacije
9.00–12.00 program za OŠ in mlade z Mini olimpijado
9.00–13.00 plezanje na mobilni plezalni steni
17.00–19.30 program na stojnicah in glasbeni program z DJ-jem
20.00 polfinale
22.00–24.00 program na stojnicah in glasbeni program z DJ-jem

Sobota, 7. september:
17.00–19.30 program na stojnicah in glasbeni program
17.30–19.30 Telekomov plezalni vrtec
19.30 odprtje finala
20.00 finale
22.00–24.00 program na stojnicah in glasbeni program z DJ-jem

Dan po tekmi svetovnega pokala bo Koper gostil še en festivalni dogodek, FISU svetovno univerzitetno prvenstvo v športnem plezanju, ki bo v Kopru od 8. do 12. septembra. Prvenstvo bo v vseh treh disciplinah, težavnosti, hitrosti in balvanih, pričakujejo pa tudi srebrno olimpijko v hitrosti, Kitajko Lijuan Denk.

Ne spreglejte