SiolNET. Sportal Drugi športi
2,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci obupali: Nikoli ne bomo kot Hrvati

2,14

termometer

Bogdan Gabrovec
OKS Bogdan Gabrovec priznava, da še niso prišli do skupnih izhodišč. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nacionalne barve slovenskih reprezentanc obstajajo že več kot desetletje, vendar mnogokrat le na papirju, saj na mednarodnih prizoriščih še vedno številne ekipe nastopajo v drugačnih dresih od "slovenske" zelene. Olimpijski komite Slovenije (OKS) je zato pripravil kratek posvet na to temo.

"Že leta 2007 je skupščina OKS soglasno sprejela sklep o enotnih nacionalnih barvah, a še vedno nismo prišli do skupnih izhodišč pri zastopanju naše lepe Slovenije," je uvodoma ocenil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je dejal, da so nacionalne barve zapisane tako v zakonu kot tudi v koalicijski pogodi aktualne slovenske vlade.

Pikalo: Vse je jasno napisano 

"Imamo lepo zeleno barvo, pripravili smo tudi priročnik za uveljavitev te nacionalne barve. Jasno je, kje je denimo všit grb na dresih, kako se uporabljajo drugi simboli, kako se kombinirajo barve na različnih tipih dresov," je povedal Pikalo.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo vidi težavo pri pomanjkanju denarja v posameznih zvezah. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo vidi težavo pri pomanjkanju denarja v posameznih zvezah. Foto: Nebojša Tejič/STA

Kot oviro pri hitri uveljavitvi izpostavil pomanjkanje denarja v nekaterih zvezah. To je še bolj plastično orisal namestnik generalnega sekretarja za področji financ in marketinga Matic Švab.

Opozoril je na to, da praktično vse zveze, tudi OKS, naroča svojo tekmovalno opremo pri tujih dobaviteljih. Ti po njegovih besedah tudi v primeru OKS, mnogokrat pravijo, da nimajo "slovenske zelene" na zalogi, drugi pa brezplačno ponudijo drugo barvo, denimo rdečo. "Kaj tu storiti, pri tem nimamo odgovora niti na OKS," je dodal Švab.

Tuji dobavitelji velikokrat pravijo, da nimajo ''slovenske zelene." Tuji dobavitelji velikokrat pravijo, da nimajo ''slovenske zelene." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Kljub temu pa so se sogovorniki, med njimi je bilo nekaj predstavnikov panožnih zvez, strinjalo, da bodo v naslednjem obdobju skušali v slovenskem športu poenotiti drese, "vendar tako prepoznavni, kot so denimo Hrvatje s svojo 'kockasto' rdeče belko kombinacijo, pač ne bomo nikoli".

Preberite še:

Jani Dvoršak Sportal Odločen 'ne' prehrambenim dopolnilom: Ni mogoče jamčiti, da so neoporečna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin